Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: OMD E-M10 czyli temat na rozwianie watpliwosci

urzyszkodnik
    Gość
    Szafir
    Bo to nie jest tanie hobby.
    Jak sie chce tanio, to wędkę za 30 zł i na zwirowni mozna posiedzieć...
    A jak sie ma wymagania jak w tytule postu - trzeba płacić.
    Nic specjalnie niezwykłego to nie jest.

Zachód ma inne przeliczniki.
    Inne gwarancje.
    Inne wszystko.

Pl to zaścianek.
    Czy sie ktos zgadza czy nie, tak jest.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Do pewnego momentu można całkiem tanio, nawet w m43. Używany E-PL5 na gwarancji z 14-42 i 40-150 kosztuje około tysiaka. Jak można taki zestaw wykorzystać - przykładów na forum mnóstwo.
    Po prostu apetyt rośnie w miarę jedzenia, a od pewnego poziomu koszty rosną wykładniczo w stosunku do jakości. A czy ta jakość jest nam faktycznie potrzebna? Zazwyczaj Ci, którym jest niezbędna płacą za nią bez narzekania.

urzyszkodnik
    Gość
    I powiedziałeś mądre słowa.

Komu trzeba faktycznie, płaci i nie marudzi.
    Cała reszta tabelki ogląda i cropy i szumy analizuje

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    Szamaniec
    Kup te same szkła w N lub C na ff.
    Za oszczędności polecisz na pewno na długi urlop.

Co dobre, to kosztuje.
    Ot co.
    Czasami stare szkła jak np N180/2,8 trzymają cene cały czas.
    Jak sadzisz dlaczego ? Bo dobre jest w cenie.

Oczywiscie sa inne poziomy dobrego i mozna je dopasować do zawartości portfela.
    "Mój jest ten kawałek podłogi,nie mówcie mi więc co mam robić". To że nabierasz się na genialny marketing pana Jobsa, zastosowany przez micro 4/3 to nie jest problem. Zauważ jednak że tanio nie jest, z jakością bywa różnie a namawianie kup używkę jakoś takie nie męskie

Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Chyba niewiele z tych szkiel systemowych miałeś naprawdę w rękach....
    Wylączasz stosunkowo słabą stałke systemową, płaczesz na cenami , sprawdź sobie ceny mZD 12-50 i mZD 40-150 i looknij do wątka o Szkocji yamady... bo z niego zdjęcia są zrobione tymi własnie szkłami.
    A czego powyższe dowodzi w kontekście cen szkieł pod m43? Czy gdzieś napisałem, że nie da się fotografować? Da się nawet „dziurką w tekturce”, ale jaki ma to związek cenami szkieł pod m43? Szczególnie „entry level” czy jak kto woli budżetowych? Jak to się ma do dostępności / cen tej klasy obiektywów w innych systemach?
    Żeby też była jasność, nie jest to kwestionowanie „systemu m43” lecz jeśli ktoś woli to „polityk cenowych”. A że polityki te chyba nie do końca były przemyślane (lub trzeba przeczyścić magazyny), świadczą ostatnie różne promocje i cashbacki na olkowe obiektywy. A ceny „kitów” Olka i Panasa na wolnym rynku to jakiś żart.
    Dla tych dla których nadal będzie to niejasne, to moim zdaniem najfajniejsze są te systemy, które różnorodnością szkiełek (i ich cen) umożliwiają wzrost w miarę rosnących potrzeb. Czyli startujemy sobie z niskiej półki i w miarę rosnących potrzeb (lub nie, jeżeli dane szkiełko nas satysfakcjonuje), zmieniamy na lepsze. W mojej ocenie, ceny szkieł Olka i Panasa, a oferta niezależnych producentów skromna lub upośledzona, takiej możliwości nie dają.
    Jeżeli nadal to będzie niejasne, poproszę o propozycje „stałki”, nowej, Olka lub Panasa, ze sklepu, a nie alledrogo czy innego handlarza, w cenie do 1000 zł.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Tanio czy drogo to pojęcie względne. Możecie dyskutować o tym godzinami, a i tak nie dojdziecie do żadnego konsensusu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Generalnie to nie chciałbym dyskutować co i dla kogo jest drogo/tanio. To mogłoby sprowadzić dyskusję na niebezpieczne tory, a nawet do wniosku, że forum olympusa stanowi swoisty elitarny klub, do którego należeć można dopiero po udokumentowaniu dochodów powyżej XXXX zł przedstawiając stosowne rozliczenie z fiskusem, alternatywnie do odpowiedzi typu "kup se PRO, są tańsze niż FF"
    Natomiast zawsze dobrze jest wiedzieć jaka jest struktura i segmentacja cenowa szkieł w danym systemie (lub tez percepcja użytkowników danego systemu), co by wiedzieć na co się piszemy wybierając taki a nie inny system.

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mkol Zobacz posta
    Generalnie to nie chciałbym dyskutować co i dla kogo jest drogo/tanio. To mogłoby sprowadzić dyskusję na niebezpieczne tory, a nawet do wniosku, że forum olympusa stanowi swoisty elitarny klub, do którego należeć można dopiero po udokumentowaniu dochodów powyżej XXXX zł przedstawiając stosowne rozliczenie z fiskusem, alternatywnie do odpowiedzi typu "kup se PRO, są tańsze niż FF"
    Natomiast zawsze dobrze jest wiedzieć jaka jest struktura i segmentacja cenowa szkieł w danym systemie (lub tez percepcja użytkowników danego systemu), co by wiedzieć na co się piszemy wybierając taki a nie inny system.
    To co napisałeś to chyba tak trochę na wyrost albo taki suchar warning...
    Tak na dobrą sprawę to nie ceny w tym systemie są najważniejsze a wielkość korpusów i obiektywów. Te mikrusy dają niesamowitą frajdę z fotografowania, są lekkie, świetnie wykonane i mają niezłą optykę.
    pozdr.
    R/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Od porównywania cen jest Skąpiec i Ceneo. Każdy w łatwy sposób może się dowiedzieć, gdzie co ile kosztuje. Często jednak nie kupuje się tego, co najtańsze, bo najtańsze nie zawsze sprawia frajdę. A ludzie żyjący na granicy ubóstwa mają zazwyczaj poważniejsze problemu, niż wybór systemu. Nie trzeba nikomu sprawdzać PITów - takich ludzi na forach fotograficznych po prostu nie ma. Choćbyśmy nie wiem jak wielki niedosyt odczuwali w naszych konsumpcyjnych zapędach, i tak należymy do grona szczęśliwców, których w ogóle stać na jakiekolwiek hobby. A ci, którzy najbardziej narzekają na ceny, mają ku temu najmniejsze powody, bo sami pewnie zmieniali aparaty i obiektywy już wiele razy, topiąc w tym grube tysiące złotych (bardziej prawdopodobne, że kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy), a robią aferę o kilka stówek różnicy w cenie między jedną a drugą zabawką.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Nie bez kozery dodam, że trochę taka intencja na "suchar warninga" była, ale to wpływ kilku wcześniejszych wpisów
    I bynajmniej nie kwestionuję, że m43 jest małe i fajne.
    Ale @robertos, czy nie szukałeś ostatnimi czasy jakiejś stałki pod m43? Czy pogniewałbyś się gdyby Olkowy 2.8/17 był o połowę tańszy (jak wolisz o połowę swojej ceny lub połowę ceny Panasa 1.7/20)? Czy byłoby źle?

P.S.
    Mam nadzieję, że teraz dyskusja diametralnie nie zboczy się na kwestie finansowo-zarobkowe
    Ostatnio edytowane przez mkol ; 20.07.15 o 17:17