Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Prosze o poradę przed zakupem analogowego lustra

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Prosze o poradę przed zakupem analogowego lustra

Chciałbym Was prosic o radę. Jakie analogowe lusatro kupić. Marka nieistotna. Czy to bedzie Canon Czy Olek Czy Nikon.

Moze Leica? Słyszałem że to bardzo dobre konstrukcje - może nawet najlepsze. Ale jakie modele brac pod uwagę.

Takim aparatem chciałbym fotografować główie na wakacjach (slajdy) oraz tak sobie dla własnej przyjemności w ciągu roku (B&W). (Proszę tylko nie pisac że to nieopłacalne, po co tak, kup lepiej cyfre itp - mi się podoba i koniec )

Jaki korpus wybrać - chciałbym manuala. Jakie szkła - szeroki kąt (tak powiedzmy 2, standard 50 i powiedzmy jakies tele.

Dziekuję bardzo za pomoc.

PS. Sprzedałem miesiac temu E-1 własnie po to żeby wrócić do foto analogowej. Powiecie bez sensu, ja powiem niekonomiczne, wszyscy mamy racje ale mnie njabrdziej cieszylo jak po wakcjach albo jakiś innych zdjęciach (czasami nawet po pół roku) oddawalem film do wywolania , czekalem 1-3 dni a potem z usmiechem ogladalem fotki przypominajac sobie te chwile. Tego sie nie przezywa z cyfrą. Poza tym nie lubie ogladac zdjęć na komputerze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam OM-2000 i do niego zuikowe szkła. Jestem bardzo zadowolony, do dzisiaj najlepsze moje zdjęcia zrobiłem właśnie OM+zuiko 50/1.4

Cenowo korzystnie, pełen manual, jakościowo rewelacja.
    OM-2000 ma aluminiowy korpus, matrycowy i punktowy pomiar światła (3% pola).
    To chyba wszystko co jest potrzebne do szczęścia ciężko go kupić, ale w sieci krążą inne OMki. Najłatwiej dostępne i chyba najciekawsze to te z numerkiem 2.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez -M
    Mam OM-2000 i do niego zuikowe szkła. Jestem bardzo zadowolony, do dzisiaj najlepsze moje zdjęcia zrobiłem właśnie OM+zuiko 50/1.4

Cenowo korzystnie, pełen manual, jakościowo rewelacja.
    OM-2000 ma aluminiowy korpus, matrycowy i punktowy pomiar światła (3% pola).
    To chyba wszystko co jest potrzebne do szczęścia ciężko go kupić, ale w sieci krążą inne OMki. Najłatwiej dostępne i chyba najciekawsze to te z numerkiem 2.
    Jest na allegro takie cos

http://www.allegro.pl/item290625505_...ny_sprzet.html

lub

http://www.allegro.pl/item291155012_...ny_sprzet.html

lub http://www.allegro.pl/item288678703_..._z_lampa_.html

Co warto kupic?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Na allegro jest obecnie kilka OM-2, w cenie 300-400zl. Sam używam OM-20, który jest bardzo przyjemnym aparatem, ale niestety lustro odrobinę szarpie i je słychać. OM-2 ma dużo cichsze lustro i w ogóle go nie czuć. Jest trochę cięższy i bardziej pancerny, ma trochę lepszy wizjer. Jeśli Cię stać, to bierz OM-2 albo OM-2n. Do tego standardowe Zuiko 50/1.8 i świetny zestaw na początek. Na allegro pojawiają się od czasu do czasu (wcale nie rzadko) jakieś Zuiko 50/1.4, Zuiko 28, Zuiiko 135, czasem Zuiko 100. Ja mam na obecną chwilę 24/2.8, 50/1.8, 135/3.5 i 28/2.8 (na poczcie), wszystkie to Zuiko. Jest jeszcze zdaje się ciekawy zoom Zuiko 75-150/4. Dlaczego w ogóle polecam OM-y, a nie Canona, czy Nikona? Po pierwsze, o pozostałych systemach bardzo mało wiem Po drugie, mam w domu Nikomata FT-2, bawiłem się przy jakiś okazjach Canonami AE-1 itp. i wiem jedno: ciężkie sztuki, w porównaniu do mojego OM-20, a nawet OM-2, który jest cięższy. Również są znacząco większe. Mi to nie pasuje, dla mnie dużą zaletą mojego OM-20 są jego małe wymiary i waga. Jak mi brakuje gripa, to podpinam Windera 2 i już mam. Jeśli Cię nie stać na OM-2, to kup OM-20 albo OM-10 (tylko, że do niego powinieneś kupić manualny adapter, jeśli chcesz móc ustawiać manualnie czas. OM-10 ma tylko priorytet przysłony, OM-20 ma również pełny manual bez adaptera). To chyba tyle ode mnie. Przenoszę do Centrum Analogowego.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie patrząc na konkretne aspekty aukcji, tylko same korpusy... ostatni to cudeńko ;D czarny OM-2n ;D

Od dawna wiadomo, że jedynie czarne aparaty są profesjonalne
    Pamiętam jak kiedyś pewien pan mnie zaczepił obok jakiejś starej kamienicy z tekstem: "o, kiedyś też takim zenitem zdjęcia robiłem".

Jedno jest pewne - taki sprzęt to zapewnione bezpieczeństwo ;D

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nie patrząc na konkretne aspekty aukcji, tylko same korpusy... ostatni to cudeńko ;D czarny OM-2n ;D

Od dawna wiadomo, że jedynie czarne aparaty są profesjonalne
    Pamiętam jak kiedyś pewien pan mnie zaczepił obok jakiejś starej kamienicy z tekstem: "o, kiedyś też takim zenitem zdjęcia robiłem".

Jedno jest pewne - taki sprzęt to zapewnione bezpieczeństwo ;D
    Hehe, ja raz wsiadam z OM-20 na szyi do windy w bloku, a pan jadący z niższego piętra pyta" "Oh, Pan ma tam coś wspaniałego! Czy to Praktica?"

Chętnie bym zanabył OM-2, ale na razie funduszy brak. Celuję w OM-2 S/P, bo jak się na forum dowiedziałem, on już ma możliwość ustawienia ISO powyżej 1600. Niestety, w moim OM-20 i OM-2 (n) i wcześniejszych modelach można ustawić pokrętłem ISO tylko 1600. Korekty na minus przy ustawieniu ISO 1600 już dać nie można, tak został światłomierz wyskalowany. Trochę jest to problem, gdy ma się film ISO 3200, bo nie można używać priorytetu przysłony.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja wytargałem z allegro Canona Eos3000 z obiektywem 28-90 (czy 30-90, nie mam teraz pod ręką) model III (czyli najszybszy AF) za 140 zł. POLECAM !!! Za 34zł dokupiłem jeszcze EOS/M42 i dopinam heliosa i inne. Naprawdę polecam.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja mam w OM-2000 do iso 3200, ale też z priorytetów nie korzystam. (Nawet ich nie ma).

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar

Hehe, ja raz wsiadam z OM-20 na szyi do windy w bloku, a pan jadący z niższego piętra pyta" "Oh, Pan ma tam coś wspaniałego! Czy to Praktica?"
    Jeżeli miałbym ochotę fotografować manualem bez AF, to pewnie wybrał bym Prakticę.

W serii "B" na uwagę zasługuje B-200 i BC-1. Te korpusy są całkowicie metalowe i rozmiarowo - wagowo nie różnią się od serii OM. Mają o niebo lepszą informację w wizjerze, metalową migawkę o przebiegu pionowym i krótszy czas synchronizacji z lampami błyskowymi, możliwość pracy z preselekcją przysłony i czasami wybieranymi automatycznie z zakresu 40s-1/1000s, gdzie informacja o wybranym czasie i przysłonie znajduje się w celowniku (1/1000s-8s).
    Przy pełnym manualu informacja o wybranych parametrach jest ciągle widoczna w celowniku i prawidłowa wartość czasu jest podświetlana czerwoną diodą. Duża jasna matówka z mikrorastrem, jaśniejszym polem matówkowym i klinem dalmierzowym naniesionym pod kątem 45 stopni, ułatwia ustawienie ostrości nawet w trudniejszych warunkach oświetleniowych.
    Skala czułości ISO od 12 do 3200 z pełną korekcją +-2EV. Wygodny podgląd głębi ostrości. Możliwość pracy z dwiema niezależnie podłączanymi lampami błyskowymi (tak jak w OM). Dostępność tanich obiektywów i akcesorii na bagnet PB i M/42.

Praktica ma również wady, ale jak dla mnie zauważalne jest tylko głośne i twardo uderzające lustro. Innych modeli Praktic nie polecam jedynie ze względu na ograniczenia ustawień manualnych w serii „B”, plastikowe korpusy i awaryjne naciągi migawek w serii „BX”, a cała seria „L” to już zabytki dla kolekcjonerów.

Czego wymagać więcej? Za dużo większe pieniądze zawsze otrzymamy uboższy korpus z wieloma niedomaganiami. Praktica to niszowy, socjalistyczny system i okazyjnie możemy kupić aparat o przebiegu kilkunastu filmów. Natomiast Canon, Nikon, Olympus OM to najczęściej wyeksploatowane do granic możliwości profesjonalne maszyny.

Ja mam w OM-2000 do iso 3200, ale też z priorytetów nie korzystam. (Nawet ich nie ma).
    OM-2000 trudno nazwać korpusem systemowym OM. Ten aparat był produkowany przez Cosinę, a nie Olympusa i jedynie bagnet obiektywów i osłonki celownika pasowały z OM. Reszta jest niezgodna z tym systemem. Brak pełnej współpracy z lampami serii T i wymiennych matówek, niepasujęce napędy i typowe kółko z czasami na wierzchu korpusu (to nie jest konstrukcja Olympusa). Ten prosty model był jedynie firmowany przez Olympusa i nie powstrzymał agonii tego systemu.

Pozdrawiam.