Jak wyzej.Wiadomo,ze przy pomocy kabla mozna sterowac i fotografowac.Jednak czy zastosowanie przedluzacza nie zakloca sterowania?Moze jest jakies cos bezkablowe?Odleglosc komputera od aparatu to okolo 15-20m.
Jak wyzej.Wiadomo,ze przy pomocy kabla mozna sterowac i fotografowac.Jednak czy zastosowanie przedluzacza nie zakloca sterowania?Moze jest jakies cos bezkablowe?Odleglosc komputera od aparatu to okolo 15-20m.
A ja pierwsze słyszę, że można![]()
Też ostatnio się nad tym zastanawiam. Wiemy że można sterować aparatem bezpośrednio z aparatu za pomocą Olympus Studio. Jednak o bezprzewodowym sterowaniu jeszcze nie słyszałem. a byłoby miło i naprawdę przydatnie ...
... a co do kabla 20m - tak na "chłopski rozum" powinno działać - ewent. może być ograniczona prędkość przesyłu danych.
poprawcie jeśli sie mylę.
To praise Him with all my heart ... // www.f8s.pl
Działa, działa juz to sprawdziłem... Długość kable przy większych odległościach ma znaczenie ale i na to są sposoby
/*...................*/
/* ...........................*/
To,ze dziala to wiemZamieszczone przez zibi1303
tez sprawdzalem.Jednak tylko na kablu standartowej dlugosci.
Zdrac jakie to ma znaczenie przy kablu 25 m i sposoby na unikniecie tych znaczen.
Przypuszczam, że jest to problem star sygnału (zakłócenia plus opór, = straty na dużych odległościach) ale dotyczy to większych odległości. Stosuje sie wtedy wzmacniacze sygnału i ekranowane kable
PS
W jaki sposób sprawdzałeś sterowanie aparatem ?
/*...................*/
W programie po prawej stronie masz ekran ustawien-tam sobie zmieniasz.Zamieszczone przez zibi1303
Aparat ustawiony mialem na Auto.Programem przeszedlem na piorytet przyslony,ustawilem sobie Iso.Pozniej klik w buton i wyszla fotka.Co ciekawe fizyczne ustawienia aparatu sie nie zmienily,cos tam jeszcze naciskalem w programie i mialem podglad przez wizjer z siatka i koleczkiem w srodku,pozniej mnie podglad zniknal-musze jeszcze raz popatrzec.
Eee, ja użyłem do tego SDK, skompilowałem sobie programik, i uczę się kolejnych funkcji.
Steruję ZOOMem. zdjęcie też zrobię już i podgląd ściągam, ale nie podoba mi się sposób działania, bo podgląd lifeView nie jest Life. Jeszcze daleka droga aby to dobrze opanować
/*...................*/
25 metrów na zwykłym kablu USB jest abstrakcją.
Standard przewiduje max długość kabla 5m. Do 50 metrów można dojść stosując kaskadę hubów.
http://en.wikipedia.org/wiki/USB#Cables
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
bez sensu,używać jest tak długich kabli USB, Po co ?
Kabel sieciowy bez problemy zrobisz, na końcu dajesz ruter z wyjściem USB :P
/*...................*/