Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: Vario Sonnar 2.8/24-70 ZA SSM

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KvM
    Oficjalna cena Sony w UK to 1259 funciaków (z VAT). Tak więc cena w sklepie poniżej 5 tys wygląda na realną.
    ...KvM zmieniasz Canana? Cena za tego Zaiss'a pewnie będzie oscylowała w granicach 5k. Kilka stówek więcej lub mniej od konkurencji. Cosina widać się postarała bo optyka dobra, budowa solidna, a design ciekawy. Teraz czas na ultra szeroki. Już się o nim mówi. Alfa system świetnie się prezentuje, a będzie zdecydowanie lepiej. SONY rośnie w siłę.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Oficjalna cena Sony w UK to 1259 funciaków (z VAT). Tak więc cena w sklepie poniżej 5 tys wygląda na realną.
    ...KvM zmieniasz Canana? Cena za tego Zaiss'a pewnie będzie oscylowała w granicach 5k. Kilka stówek więcej lub mniej od konkurencji. Cosina widać się postarała bo optyka dobra, budowa solidna, a design ciekawy. Teraz czas na ultra szeroki. Już się o nim mówi. Alfa system świetnie się prezentuje, a będzie zdecydowanie lepiej. SONY rośnie w siłę.
    Z Canona to mi lampa już tylko została. Właśnie wylicytowałem Minolte 35f/1,4 i 85 f/1,4 W pierwszym wypadku za mniej niż połowę odpowiednika Canona, w drugim za mniej niż 1/3 ceny 85 f/1,2. Podejrzewam, że prędzej się od Sonego doczekam FF niż następcy 5D. No i Canon nie ma puszek z CCD.

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cosina widać się postarała bo optyka dobra, budowa solidna, a design ciekawy. Teraz czas na ultra szeroki. Już się o nim mówi. Alfa system świetnie się prezentuje, a będzie zdecydowanie lepiej. SONY rośnie w siłę.
    Cosina? A nie przypadkiem Zeiss? Wiem że cosina współpracuje z słonym, ale tak samo i Zeiss, a to jego logo jest na obiektywie. Skąd więc przesłanki w stronę Cosiny?

Z Canona to mi lampa już tylko została. Właśnie wylicytowałem Minolte 35f/1,4 i 85 f/1,4 W pierwszym wypadku za mniej niż połowę odpowiednika Canona, w drugim za mniej niż 1/3 ceny 85 f/1,2.
    Gdzie , co dokładnie i za ile?
    85/1.4 jest w czterech zdaje się wersjach - z minoltowych tylko ostatnia jest okej, ale dostać to jest koszmar Zeiss za to jest śliczny, ładny ale w bokeh ma ramki na światłach :/ Mam nadzieję że klepną w ciągu kilku lat coś typu 85/1.4 ssm
    Co do 35/1.4 to o wiele bardziej ludzie cenią sobie 35/2 - świetne nota bene szkiełko, szkoda że bez kontynuacji u sonego. Tak samo brakuje 85/1.8, 50/1.7 (ten był w minoli) - to chyba największe wady systemu

Podejrzewam, że prędzej się od Sonego doczekam FF niż następcy 5D. No i Canon nie ma puszek z CCD.
    24Mpix - brzmi fajnie, ale zobaczymy jak z ceną. Mogą nieźle zamieszać!
    Co do ccd to myślałem, że tendencja jest w stronę cmos właśnie, a tu bum i A200, A300 i A350 - wszystke z przyzwoitymi dość szumami, a ostatni z 14Mpix! Pierwsze sample zachęcające, ale chcę widzieć rawy z tego. Póki co ccd wygrywa na niskich czułościach. Marzy mi się aparat który miałby czułości jak stary kodak dsrl/n 14pro - od iso 6!

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez domi
    Cosina widać się postarała bo optyka dobra, budowa solidna, a design ciekawy. Teraz czas na ultra szeroki. Już się o nim mówi. Alfa system świetnie się prezentuje, a będzie zdecydowanie lepiej. SONY rośnie w siłę.
    Cosina? A nie przypadkiem Zeiss? Wiem że cosina współpracuje z słonym, ale tak samo i Zeiss, a to jego logo jest na obiektywie. Skąd więc przesłanki w stronę Cosiny?
    Tak się porobiło, że Cosina robi obiektywy dla Zeissa, a nawet Leica

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Zeiss projektuje, Cosina klepie, a sony podpisuje No miło
    Zdaje się że cosina lubi się podpisywać milionem nazw - to by dopiero jeszcze skomplikowało sprawę hihi

The z00m
    Gość

Zeiss projektuje, Cosina klepie, a sony podpisuje No miło
    Zdaje się że cosina lubi się podpisywać milionem nazw - to by dopiero jeszcze skomplikowało sprawę hihi
    IMO jestto bez znaczenia. Dziwię się ludziom jak piszą, że sprzęt fajny tylko to logo... SONY. Jakie ma to znaczenie? Ważna jest jakość.

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    IMO jestto bez znaczenia. Dziwię się ludziom jak piszą, że sprzęt fajny tylko to logo... SONY. Jakie ma to znaczenie? Ważna jest jakość.
    Mnie trochę deneruje kiedy sam znaczek firmy jest doklejany tylko dla powodów marketingowych jak to jest z tym zeissem. Zdaje się że chyba nawet do komórek są dodrukowywane te loga nawet. Jak dla mnie to bez sensu.
    Co do samego znaczka to nie dziwię się ludziom trochę, każdy w jakimś stopniu jest nieufny. Mi się sony kojarzy inaczej raczej - z jakimś takim specyficznym stylem i dobrą jakością wykonania - np takie vaio - mają swój styl, który może się podobać lub nie, ale bezsprzecznie jest to ciekawa oferta wprowadzająca różnorodność. W lustrzankach sony jeszcze raczkuje i ma sporą konkurencję, ale już powoli widać design w jednym stylu. To co mi się bardzo nie podoba to gumki na obiektywach (włazi w to kurz strasznie), to co mi sie podoba to konkretna stylizacja pomarańczowa z logiem, paskami z pomarańczowym akcentem, kółkiem na obiektywie itd. Niby nic wielkiego, ale to sympatyczne na swój sposób.
    Abstrahując od wszystkiego tego ważna jednak jest w fotografii jakość zdjęć i cena za jaką ją dostaniemy. Póki co oferta jest konkurencyjna, ale znając sonego będzie w detalach kroił klientów. Widziałem wczoraj w sklepie głupią zaślepkę do lampy za... 80zł 5 gramów plastiku Do nowych body chojnie jej nie dają Normalnie chyba się wzbogacę kupując hurtem miliard starych minolt, zdejmując z nich zatyczki i sprzedając bez nich, a potem tylko trzepać pieniążki

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Gdzie , co dokładnie i za ile?
    85/1.4 jest w czterech zdaje się wersjach - z minoltowych tylko ostatnia jest okej, ale dostać to jest koszmar Zeiss za to jest śliczny, ładny ale w bokeh ma ramki na światłach :/ Mam nadzieję że klepną w ciągu kilku lat coś typu 85/1.4 ssm

Co do 35/1.4 to o wiele bardziej ludzie cenią sobie 35/2 - świetne nota bene szkiełko, szkoda że bez kontynuacji u sonego. Tak samo brakuje 85/1.8, 50/1.7 (ten był w minoli) - to chyba największe wady systemu

24Mpix - brzmi fajnie, ale zobaczymy jak z ceną. Mogą nieźle zamieszać!
    Co do ccd to myślałem, że tendencja jest w stronę cmos właśnie, a tu bum i A200, A300 i A350 - wszystke z przyzwoitymi dość szumami, a ostatni z 14Mpix! Pierwsze sample zachęcające, ale chcę widzieć rawy z tego. Póki co ccd wygrywa na niskich czułościach. Marzy mi się aparat który miałby czułości jak stary kodak dsrl/n 14pro - od iso 6!
    85tki u Minolty to optycznie wszystko to samo, różnią się obudową, a w najnowszej wersji dodano koder odległości. Te najstarsze można dostać za 1400-2000 tys. Zarówno w Polsce jak i na ebay.de. Zeissowi 1,4 SSM przydałby się i to bardzo. Gdyby go dodali to zastanowiłbym się nad zmianą z Minolty.
    co do 35tki - owszem ludzie cenią sobie bardzo 35/f2, ale ja nie bardzo wiem dlaczego. Miałem kiedyś to szkło i mnie niczym nie zachwyciło. A jakbym miał mieć światło f/2 to wolę zooma, bo 1EV zysku mnie nie interesi specjalnie. BTW cena 35 mm f/1,4 jest raptem parę stów wyższa niż f/2.
    To 14 Mpix robi wrażenie i z sampli wynika, że na niskich ISO jakość jest rewelacyjna. Jak dla mnie zauważalnie lepsza niż z CMOSa.
    Ja generalnie za CMOSem nie przepadam choć specjalnie nie mogłem narzekać w 5D. Fakt że nawet na niskich ISO widać było szum w cieniach, ale nie przeszkadzało to specjalnie.
    A wracając do A200, nie chciało mi się czekać na a350 więc kupiłem. Jak na aparacik za te tsiąc pareset zł to jest ok. AF szału nie robi, wizjer też nie, ale nie przeszkadza to specjalnie w robieniu zdjęć. Ogólna jakość wykonania też trzyma jakiś tam dość przyzwoity poziom. Jak na tę cenę to IMHO b. dobra oferta. W każdym razie nie żałuję że nie czekałem na A350.

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    85tki u Minolty to optycznie wszystko to samo, różnią się obudową, a w najnowszej wersji dodano koder odległości. Te najstarsze można dostać za 1400-2000 tys. Zarówno w Polsce jak i na ebay.de.
    No 85/1.4 było dobre pięć wersji Nie tylko dodano koder odległości, ale w pewnym momencie pojawiła się również przysłona kołowa, zmieniły się oczywiście wygląd i waga. Mnie najbardziej ciekawi wersja limited - z jakiego to powodu dobrało się jej 50% dodatkowej wagi jeszcze?

Zeissowi 1,4 SSM przydałby się i to bardzo. Gdyby go dodali to zastanowiłbym się nad zmianą z Minolty.
    Jak masz minoltową wersję to nie dziwię Ci się że do zeissa nie ciągnie

co do 35tki - owszem ludzie cenią sobie bardzo 35/f2, ale ja nie bardzo wiem dlaczego. Miałem kiedyś to szkło i mnie niczym nie zachwyciło. A jakbym miał mieć światło f/2 to wolę zooma, bo 1EV zysku mnie nie interesi specjalnie. BTW cena 35 mm f/1,4 jest raptem parę stów wyższa niż f/2.
    Bo to ceny z teraz Orgyginalnie wersja 35/2 była trzy razy tańsza, a ostra od pełnej dziury i bardzo chwalona. Teraz jej brak wyśrubował ceny dwu-trzykrotnie niemal. 35/1.4 - szkoda że brak tu odpowiednika zeissa - coś mogłoby być tańsze od czegoś innego

To 14 Mpix robi wrażenie i z sampli wynika, że na niskich ISO jakość jest rewelacyjna. Jak dla mnie zauważalnie lepsza niż z CMOSa.
    CCD zawsze na niskich iso był o wiele lepszy od CMOS-a. Za to zawsze przegrywał na wysokich i tak po prostu chyba musi być i już. Nikt jednak dla tylko tej różnicy nie będzie trzymał dwóch body

Ja generalnie za CMOSem nie przepadam choć specjalnie nie mogłem narzekać w 5D. Fakt że nawet na niskich ISO widać było szum w cieniach, ale nie przeszkadzało to specjalnie.
    To chyba 5D canonowskim, bo nie minoltowskim, które było na ccd?

A wracając do A200, nie chciało mi się czekać na a350 więc kupiłem. Jak na aparacik za te tsiąc pareset zł to jest ok. AF szału nie robi, wizjer też nie, ale nie przeszkadza to specjalnie w robieniu zdjęć. Ogólna jakość wykonania też trzyma jakiś tam dość przyzwoity poziom. Jak na tę cenę to IMHO b. dobra oferta. W każdym razie nie żałuję że nie czekałem na A350.
    A300/A350 mają gorsze wizjery jeszcze za cenę tego całego lajfviu. Niektórym by się to przydało, ale mi na pewno nie. za 3 lata sobie kupię puszkę juz z tym bez problemu Póki co jedynie nikony mają LV i porządny LCD.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No 85/1.4 było dobre pięć wersji Nie tylko dodano koder odległości, ale w pewnym momencie pojawiła się również przysłona kołowa, zmieniły się oczywiście wygląd i waga. Mnie najbardziej ciekawi wersja limited - z jakiego to powodu dobrało się jej 50% dodatkowej wagi jeszcze?
    Limiteda nie liczę, ale dla mnie te różnice w wersjach są nieistotne. Optyka jest taka sama.

CCD zawsze na niskich iso był o wiele lepszy od CMOS-a. Za to zawsze przegrywał na wysokich i tak po prostu chyba musi być i już. Nikt jednak dla tylko tej różnicy nie będzie trzymał dwóch body
    JA owszem

To chyba 5D canonowskim, bo nie minoltowskim, które było na ccd?
    Canonowskim rzecz jasna

A300/A350 mają gorsze wizjery jeszcze za cenę tego całego lajfviu. Niektórym by się to przydało, ale mi na pewno nie. za 3 lata sobie kupię puszkę juz z tym bez problemu Póki co jedynie nikony mają LV i porządny LCD.
    Nie za cenę LV tylko za cenę fazowego AF. Obraz z LV jest brany z osobnej matrycy. W sumie to marna wymówka. Jakby chcieli to by i zrobili porządny wizjer, ale to aparat z najniższego segmentu więc pewnie to z premedytacją.