Tyle cennych informacji. Już byłem przekonany do M10 ze względu na focus piking ( pewnie będę skazany na manualne obiektywy) a tu znowu szala na rzecz M5.
Naprawdę nie chciałem robić bur... bałaganu w tematach, jeszcze raz przepraszam - ale cieszę się niezmiernie z nowych cennych informacji.
szamaniec
idź dla jakiegoś MM albo FJ i pomacaj oba korpusy (jak jeszcze będzie E-M5-tka). Weź ten, który lepiej Ci w łapie leży :P
jak już teraz wiesz, że będzięsz miał manualne szkła to zapomnij o korpusie bez focus peaking !!
po co Ci uszczelniany korpus jak resztę będziesz miał bez uszczelnień ?
nigdy nie miałem uszczelnianego zestawu i jakoś daję radę
za to wiem, że focus pekaking będę miał we wszystkich moich przyszłych korpusach, nie tylko przydatne przy szkłach manualnych, rewelacja w momentach kiedy trzeba wspomóc AF ręcznie
ps.
kup panasa GX7
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Całkowicie się nie zgadzam. Kupowałem korpus (jak jeszcze nie wiedziałem co to focus peaking) z myślą o używaniu manualnych obiektywów - panasa G1 i super się sprawdził z szkłami manualnymi. Zresztą następca G5 też nie ma focus peaking, a jeszcze lepiej (szybciej, dokładniej - bo lepszy wizjer) można ustawić ostrość.
Myślę, że dużo na wyrost sformułowałeś zacytowane zdanie.
To coś na podobę jakby powiedzieć, że bez autofokusa i stabilizacji nie da rady zrobić dobrego zdjęcia. Historia jakby temu zaprzecza ?
PS.
focus peaking, tak obowiązkowy
Tak samo jak wifi w aparacie, bez tego też co niektórzy by nie kupili
No jak bez wifi można zrobić zdjęcie, to wręcz niepojętei niewyobrażalne...
Ostatnio edytowane przez And.N ; 24.06.15 o 18:38
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
super, że masz takie zdanie
ja natomiast mam body z focus peaking i coś moge na ten temat powiedzieć,był to jeden z wielu warunków które musiało spełniać body
oczywiscie, ze mozna bez AF i innych dobrodziejstw dzisiejszej techniki- tylko po co ? wiedząc, że bede miał szkła manualne szukam ułatwienia jakim jest funkcja focus peaking
dobre zdjecie mozna zrobic tanim kompaktem, więc po co sie pchać w korpus za 2tys + obiektywy ?
Ostatnio edytowane przez viruuss ; 24.06.15 o 18:43
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Bez FP da się żyć, i to bardzo dobrze, mam to udogodnienie w nexie5 i np. do szerokiego kąta jakim jest samyang 10mm to nie jest potrzebne..., jak podpinałem do tego 50mm to i owszem było to pomocne. Moim zdaniem użyteczność tej funkcji jest zależna od podpiętego szkła. Dla jednego będzie niezbędna a dla kogoś innego zupełnie nie potrzebna.
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony