Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: E-M5 czy E-M10?

| OlyJedi Awatar smog
    Mieszka w
    okolice Wawy
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ???...
    Z tego co pamiętam, to nie można było tego robić w em-5 przy włączonym czujniku oka przy wizjerze. Nie wiem czy poprawili to firmware, ale sporo osób się domagało tej poprawki.
    wcześniej om-d, teraz A7

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez smog Zobacz posta
    Z tego co pamiętam, to nie można było tego robić w em-5 przy włączonym czujniku oka przy wizjerze. Nie wiem czy poprawili to firmware, ale sporo osób się domagało tej poprawki.
    Fakt jest tak nadal, w marku II poprawili... Sprawdziłem.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Tyle cennych informacji. Już byłem przekonany do M10 ze względu na focus piking ( pewnie będę skazany na manualne obiektywy) a tu znowu szala na rzecz M5.
    Naprawdę nie chciałem robić bur... bałaganu w tematach, jeszcze raz przepraszam - ale cieszę się niezmiernie z nowych cennych informacji.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    szamaniec

idź dla jakiegoś MM albo FJ i pomacaj oba korpusy (jak jeszcze będzie E-M5-tka). Weź ten, który lepiej Ci w łapie leży :P

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Tyle cennych informacji. Już byłem przekonany do M10 ze względu na focus piking ( pewnie będę skazany na manualne obiektywy) a tu znowu szala na rzecz M5.
    Naprawdę nie chciałem robić bur... bałaganu w tematach, jeszcze raz przepraszam - ale cieszę się niezmiernie z nowych cennych informacji.
    jak już teraz wiesz, że będzięsz miał manualne szkła to zapomnij o korpusie bez focus peaking !!
    po co Ci uszczelniany korpus jak resztę będziesz miał bez uszczelnień ?
    nigdy nie miałem uszczelnianego zestawu i jakoś daję radę
    za to wiem, że focus pekaking będę miał we wszystkich moich przyszłych korpusach, nie tylko przydatne przy szkłach manualnych, rewelacja w momentach kiedy trzeba wspomóc AF ręcznie
    ps.
    kup panasa GX7
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    jak już teraz wiesz, że będzięsz miał manualne szkła to zapomnij o korpusie bez focus peaking !!
    po co Ci uszczelniany korpus jak resztę będziesz miał bez uszczelnień ?
    nigdy nie miałem uszczelnianego zestawu i jakoś daję radę
    za to wiem, że focus pekaking będę miał we wszystkich moich przyszłych korpusach, nie tylko przydatne przy szkłach manualnych, rewelacja w momentach kiedy trzeba wspomóc AF ręcznie
    ps.
    kup panasa GX7
    Raczej E-M5 markII, E-M1, E-P5 czy E-M10....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Raczej E-M5 markII, E-P5 czy E-M1....
    patrząc na cena/mozliwości jednak panas GX7
    2399 w zestawie z kitem 14-42( cena z Euro) chyba mozna poszukać taniej
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 24.06.15 o 18:20

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Całkowicie się nie zgadzam. Kupowałem korpus (jak jeszcze nie wiedziałem co to focus peaking) z myślą o używaniu manualnych obiektywów - panasa G1 i super się sprawdził z szkłami manualnymi. Zresztą następca G5 też nie ma focus peaking, a jeszcze lepiej (szybciej, dokładniej - bo lepszy wizjer) można ustawić ostrość.
    Myślę, że dużo na wyrost sformułowałeś zacytowane zdanie.
    To coś na podobę jakby powiedzieć, że bez autofokusa i stabilizacji nie da rady zrobić dobrego zdjęcia. Historia jakby temu zaprzecza ?
    PS.
    focus peaking, tak obowiązkowy
    Tak samo jak wifi w aparacie, bez tego też co niektórzy by nie kupili
    No jak bez wifi można zrobić zdjęcie, to wręcz niepojęte i niewyobrażalne...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 24.06.15 o 18:38
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Całkowicie się nie zgadzam. Kupowałem korpus (jak jeszcze nie wiedziałem co to focus peaking) z myślą o używaniu manualnych obiektywów - panasa G1 i super się sprawdził z szkłami manualnymi. Zresztą następca G5 też nie ma focus peaking, a jeszcze lepiej (szybciej, dokładniej - bo lepszy wizjer) można ustawić ostrość.
    Myślę, że dużo na wyrost sformułowałeś zacytowane zdanie.
    To coś na podobę jakby powiedzieć, że bez autofokusa i stabilizacji nie da rady zrobić dobrego zdjęcia. Historia jakby temu zaprzecza ?
    super, że masz takie zdanie
    ja natomiast mam body z focus peaking i coś moge na ten temat powiedzieć,był to jeden z wielu warunków które musiało spełniać body
    oczywiscie, ze mozna bez AF i innych dobrodziejstw dzisiejszej techniki- tylko po co ? wiedząc, że bede miał szkła manualne szukam ułatwienia jakim jest funkcja focus peaking
    dobre zdjecie mozna zrobic tanim kompaktem, więc po co sie pchać w korpus za 2tys + obiektywy ?
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 24.06.15 o 18:43

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    super, że masz takie zdanie
    ja natomiast mam body z focus peaking i coś moge na ten temat powiedzieć,był to jeden z wielu warunków które musiało spełniać body
    oczywiscie, ze mozna bez AF i innych dobrodziejstw dzisiejszej techniki- tylko po co ? wiedząc, że bede miał szkła manualne szukam ułatwienia jakim jest funkcja focus peaking
    dobre zdjecie mozna zrobic tanim kompaktem, więc po co sie pchać w korpus za 2tys + obiektywy ?
    Bez FP da się żyć, i to bardzo dobrze, mam to udogodnienie w nexie5 i np. do szerokiego kąta jakim jest samyang 10mm to nie jest potrzebne..., jak podpinałem do tego 50mm to i owszem było to pomocne. Moim zdaniem użyteczność tej funkcji jest zależna od podpiętego szkła. Dla jednego będzie niezbędna a dla kogoś innego zupełnie nie potrzebna .
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

Uprawnienia umieszczania postów