Stabilizacja Mega OIS w używanym przeze mnie Panasonicu 45-150 jest praktycznie identyczna jak IBIS w E-M10.
Stabilizacja Mega OIS w używanym przeze mnie Panasonicu 45-150 jest praktycznie identyczna jak IBIS w E-M10.
według optyczne.pl i ich testu EM5/1/10 skuteczność stabilizacji to 3 EV, EM5v2 - 3,5 EV, panasonic GX7 -1,5EV
szkła panasa mają skuteczność stabilizacji na poziomie od 3,5 do 3,8 EV ( zależy od modelu)
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Odwrotnie: widzisz sztuczny obraz, którego nie będzie na zdjęciu albo widzisz żywy obraz, jaki zostanie zapisany
No a ja mam dokładnie na odwrót. Jak mam pracować z pryzmatem, to się cofam lata. Elektroniczny wizjer to same zalety: stała jasność, podgląd rzeczywistego obrazu, który zostanie zapisany, automatyczna lupa, histogram.
Po dwóch tygodniach pracy z piątkami kilka uwag. Generalnie są starsze od dziesiątek i to się czuje w każdym aspekcie. Brakuje bardzo trybów własnych na kółku, wyświetlacz trochę słabszy. Aparat sprawia wrażenie solidniejszego. Z racji wodoszczelności przyciski pracują gorzej. Ergonomia też mniej przyjazna. Obrazek identyczny, stabilizacja - mam wrażenie - podobna. Największa różnica dotyczy filmów, w E5 jest HD, w E10 - interpolacja do HD. Ale o tym w osobnym wątku.