Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: E-M5 czy E-M10?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    ... wiedząc, że bede miał szkła manualne szukam ułatwienia jakim jest funkcja focus peaking...
    Dla mnie wystarczającym w zupełności ułatwieniem jest możliwość powiększenia (z wyborem wielkości powiększenia) fragmentu kadru tam gdzie chce ustawić ostrość.
    Pomyśleć, że lustrzanką cyfrową też można było używać z powodzeniem manualna szkła... (bez powiekszania i bez FP)
    Abstrahując od tego, focus peaking traktuję podobnie jak wifi potrzebne do zrobienia zdjęcia.
    PS
    Nie powiem jakby to wifi umozliwiało zgranie zdjec na komputer z aparatu zdecydowanie szybciej niz przez czytnik, czy przez kabelek to przyznam fajna rzecz, a czy jest tak w istocie ?
    Pytam bo naprawdę nie wiem, a tak nawiasem mówiąc mój stacjonarny komp nie ma wifi
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 24.06.15 o 19:07
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Dla mnie wystarczającym w zupełności ułatwieniem jest możliwość powiększenia (z wyborem wielkości powiększenia) fragmentu kadru tam gdzie chce ustawić ostrość.
    Pomyśleć, że lustrzanką cyfrową też można było używać z powodzeniem manualna szkła... (bez powiekszania i bez FP)
    Abstrahując od tego, focus peaking traktuję podobnie jak wifi potrzebne do zrobienia zdjęcia.
    PS
    Nie powiem jakby to wifi umozliwiało zgranie zdjec na komputer z aparatu zdecydowanie szybciej niz przez czytnik, czy przez kabelek to przyznam fajna rzecz, a czy jest tak w istocie ?
    Pytam bo naprawdę nie wiem, a tak nawiasem mówiąc mój stacjonarny komp nie ma wifi
    powiekszenie wybranego wycinka kadru jak dla mnie to lipa, z prostej przyczyny, nie wiesz co się dzieje w reszcie kadru

zrzucanie zdjec przez wifi nie jest szybsze, nawet wolniejsze jest to jedna z mozliwości które posiada aparat posiadajacy wifi
    ja osobiscie nie pamietam kiedy wyciagałem kartę z aparatu, zawsze transfer robię za pomocą wifi
    inna przydatna funkcja to sterowanie aparatem np. ze smartfona
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    powiekszenie wybranego wycinka kadru jak dla mnie to lipa, z prostej przyczyny, nie wiesz co się dzieje w reszcie kadru
    Dla mnie nie jest lipa, interesuje mnie fragment kadru gdzie ma być ostrość, a z resztą kadru wiem co się dzieje.
    ...inna przydatna funkcja to sterowanie aparatem np. ze smartfona
    Hmm, nie mam smartfona, nawet powiedzmy za bardzo nie wiem co to jest ...
    Może jakieś konkretne przykłady do czego to się może przydać ?, bo do zgrywania zdjęć na kompa już wiem, że nie przydatne.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Focus Peaking należy traktować tylko jako wspomaganie ustawiania ostrości. Nic nie zastąpi powiększenia kadru lub dobrego ekranu/EVF.
    Aby nie było, że jestem tylko teoretykiem... FP testowałem w Fuji X-M1 oraz obecnie w testowym E-M1. Fociłem(-cę) korpusami bez FP: Panasem G1, G3 oraz Olkiem E-PM1 z zadowalającym mnie rezultatem.

Porównam focus peaking do nawigacji samochodowej... można jechać i sugerować się tylko jej wskazówkami... ale opinia na temat FP to tylko MSZ.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Focus Peaking należy traktować tylko jako wspomaganie ustawiania ostrości. Nic nie zastąpi powiększenia kadru lub dobrego ekranu/EVF.
    Aby nie było, że jestem tylko teoretykiem... FP testowałem w Fuji X-M1 oraz obecnie w testowym E-M1. Fociłem(-cę) korpusami bez FP: Panasem G1, G3 oraz Olkiem E-PM1 z zadowalającym mnie rezultatem.

Porównam focus peaking do nawigacji samochodowej... można jechać i sugerować się tylko jej wskazówkami... ale opinia na temat FP to tylko MSZ.
    Powolutku... Focus Peaking bardzo się przydaje podobnie jak powiększenie miejsca ostrzenia a najlepiej mieć obie te funkcje i dobry wizjer elektronicznie lub gęsty wyświetlacz. Przy czym te funkcje się nie wykluczają, a wspomagają moje oczy w Marku drugim. Mnie to pomaga, chociaż nie kupowałem go dla FP.
    Też mi się wydawało, że nic więcej poza powiększeniem nie potrzebuję do szczęścia.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Dokładnie. Sobie podkreśliłem co o tym sądzę i wcześniej zresztą o tym mówiłem.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    apz, testowałem ostatnio w E-M1 ostrzenie tylko za pomocą FP. Niestety ilość kadrów nietrafionych była zbyt duża. Kolejnym problemem są przedmioty o małym kontraście jak również słabsze warunki oświetleniowe, gdzie FP zupełnie nie daje sobie rady.
    Nie neguję, że lepiej mieć niż nie mieć... ale podtrzymuję swoje zdanie o FP.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    apz, testowałem ostatnio w E-M1 ostrzenie tylko za pomocą FP. Niestety ilość kadrów nietrafionych była zbyt duża. Kolejnym problemem są przedmioty o małym kontraście jak również słabsze warunki oświetleniowe, gdzie FP zupełnie nie daje sobie rady.
    Nie neguję, że lepiej mieć niż nie mieć... ale podtrzymuję swoje zdanie o FP.
    Jedyne warunki w których mi się nie przydał to ostrzenie na 50 mm (ZD 50-200) pod światło zachodzącego słońca. Zresztą z w okolicy pięćdziesiątki jest trudno...
    Używam go zawsze na olkowym powiększeniu, wiem o czym piszę, wspomagałem się nim w czasie przedświtu i wieczorów na morzu. Może za mało wprawy jeszcze?
    Ostatnio edytowane przez apz ; 24.06.15 o 20:30
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    testowałem ostatnio w E-M1 ostrzenie tylko za pomocą FP...
    Miałem kiedyś w rękach pożyczony E-M1 z (w miarę) jasnym obiektywem 12-40...
    Niestety Focus Peaking pokazywał poprawną ostrość metr od moich stóp aż do przeciwległej ściany odległej o jakieś 7 metrów - czyli kompletna kicha...

Teraz w E-M5 II takiego efektu nie widzę - funkcję da się całkiem sensownie używać...

Czyżby Olympus poprawił algorytmy?
    Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 24.06.15 o 20:34

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    andtor2
    specjalnie jesteś przeciwko wszystkiemu i wszystkim, czy tak jakoś przez przypadek wychodzi? Nie używasz wifi, nie masz wifi w komputerze, nie masz smartfona (naprawdę nie wiesz, co to jest?) - to może nie wypowiadaj się o przydatności tego rozwiązania. Zdalne wyzwalanie migawki bez żadnych dodatkowych wężyków i wyzwalaczy to tylko jedna z nich. Sterowanie przez live view przydało mi się wiele razy - to nie jest dla mnie funkcja decydująca o zakupie konkretnego modelu, ale zdecydowanie wolę ją mieć jak nie mieć. Podobnie jak focus peaking.

Uprawnienia umieszczania postów