Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: E-M5 czy E-M10?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Miałem pierwszego 14-42 i to wg mnie była tragedia - zarówno pod względem wykonania jak i jakości obrazu.

Janko - może włóż tego zalanego do ryżu? Czytałem, że ma właściwości higroskopijne, wchłania wodę. Nie wiem czy masz zdolności manualne i czas na zabawę, jeżeli tak to o ile będzie działał po wysuszeniu może warto go rozkręcić i przemyć elektronikę alkoholem izopropylowym, żeby nie skorodowała po czasie.
    W każdym razie życzę powodzenia w reanimacji i zakupie nowego sprzętu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Janko - może włóż tego zalanego do ryżu? Czytałem, że ma właściwości higroskopijne, wchłania wodę. Nie wiem czy masz zdolności manualne i czas na zabawę, jeżeli tak to może warto po wysuszeniu rozkręcić i przemyć elektronikę alkoholem izopropylowym, żeby elektronika nie skorodowała po czasie.
    W każdym razie życzę powodzenia w reanimacji i zakupie nowego sprzętu.
    Dzięki. Spoko, pogrzebię, pracuję też jako elektronik. Wygrzewałem olka w 50 stopniach, kilka godzin, ale najprawdopodobniej siadła elektronika przy włączeniu mokrego (zaraz po wyciągnięciu aparatu na sesji odpaliłem go, zanim zauważyłem, że ze środka leje się woda). Niestety, gdy wewnątrz mieści się lampa błyskowa, znajduje się tam też generator napięcia kilkuset woltów o dużej chwilowej wydajności prądowej. Woda mineralna to dobry przewodnik więc prawdopodobnie padła elektronika, bardzo wrażliwa na wysokie napięcia. Wbudowana lampa błyskowa jest taką małą bombą autodestrukcyjną i bardzo bym chciał, żeby nikt tego nie wsadzał w body, bo nigdy nie używam, a ryzyko jest.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    ja kupiłem właśnie E-M10 ze względu na wbudowaną lampę. Rzadko używam, ale czasami potrafię znaleźć dla niej zastosowanie. A ta dokładana jakoś nie specjalnie mi pasuje.
    Patrząc przez pryzmat tego zalania wydaje się, że uszczelniony E-M5 byłby lepszy, ale z kolei najlepsze uszczelki nie uchronią aparatu przed upadkiem z kilku metrów
    Weź po prostu co tańsze. Zresztą nie wiem, czy E-M5 jest jeszcze w ogóle dostępny. W cenniku Olympusa jest tylko w zestawie z obiektywami z adnotacją "do wyczerpania zapasów". Body E-M10 jest za 2199 zł, będąc dżedajem chyba bym się nie zastanawiał co kupić.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Piątki solo jeszcze są, stąd rozterki. Wodoszczelność pierwszy raz przydałaby się. O absurdzie, ileż narobiłem zdjęć w deszczu, śniegu, w rzekach - i nic, wystarczy trochę rozsądku. Ale nie wziąłem pod uwagę sytuacji, że na planie zdjęciowym, w najsuchszy dzień tego roku, ktoś może być tak zdolny, żeby wsadzić butelkę wody mineralnej bez zakrętki do plecaka, a potem ten plecak położyć na moim aparacie.

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria
    Co za pech :/ Współczuję...

Na Twoim miejscu chyba wziąłbym - na przekór losowi, a co! - znowu E-M10 - wyglada na to, że poza wodoszczelnością E-M5 nie ma nic do zaoferowania. Do tego masz 2 baterie "ekstra", chyba, że z nimi też będzie coś nie tak.

Jest jeszcze drugie rozwiązanie - E-M5 do studia, a E-M10 w góry
    Pozdrawiam, Tomasz
    http://www.tomaszworek.com/

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    3. Chłodzenie matrycy - to na prawdę działa na dużych ISO.
    Zawsze się zastanawiam na jakiej zasadzie działa to chłodzenie przy szczelnej puszce...chyba raczej nie tak jak w kompach, laptopach, wydmuch na zewnątrz ciepła?..., tylko jeśli nie na zewnątrz to gdzie?...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 10.06.15 o 16:04
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    może jakiś heatpipe przenosi ciepło z matrycy na metalową obudowę aparatu? Darmowe grzanie rączek w zimie = profit.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    może jakiś heatpipe przenosi ciepło z matrycy na metalową obudowę aparatu? Darmowe grzanie rączek w zimie = profit.
    Może rzeczywiście cuś takiego zastosowali... tylko w tej technologi zdaje się spore znaczenie ma grawitacja (położenie aparatu). Możliwe, ze konstruktorzy przyjęli, że głównie aparat trzymamy poziomo.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 10.06.15 o 16:24
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    to taki żart raczej był. Nie sądzę, żeby aparat miał jakiekolwiek chłodzenie matrycy, a szumy brane za wentylator biorą się z działającej stabilizacji. Mimo słabej jakości może tu ktoś dojrzy ślady jakiegoś chłodzenia:

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ogniwo Peltiera ? a jako radiator obudowa ? hmmm
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Uprawnienia umieszczania postów