Zamieszczone przez Bodzip A tak ? Prostowanie i wywołanie w Darktable, w Gimpie: przekształcenie klatki i przekształcenie perspektywy. sorry za pasek u dołu - nie zauważyłem. Ludzie są prawie szersi niż wyżsi,,, Mz trzeba to rozciągnąć trochę w pionie.
Zamieszczone przez paparapa Ludzie są prawie szersi niż wyżsi,,, Mz trzeba to rozciągnąć trochę w pionie. A mogłem usunąć tego ludzi eeech Było by piknie
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro|| Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||
Zamieszczone przez Bodzip A mogłem usunąć tego ludzi eeech Było by piknie Piknie to już było .
Czuję się wywołany do tablicy i najbardziej uprawniony do zajęcia stanowiska. Zamieszczone przez wyszomir ...zastrzeżenie mam do 362 które sprawia nienaturalne wrażenie przez nadmierne prostowanie. Racja. Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Tak że prostowanie zdjęć należałoby przeprowadzać na wyczucie - tak by się podobało. Też racja Zamieszczone przez Bodzip Wydaje mi się, że obydwaj nie macie racji. Autor napisał, że to składanki z kilku zdjęć. A jako że ziemniaki zjadłem na prostowaniu, wiem że programy (dobre programy) składające zdjęcia z automatu je prostują i usuwają niezgodności w tonacji. @sikor mam rację ? Nie masz racji. W większości programów (przynajmniej tych znanych mi) jest możliwość decydowania o stopniu wyprostowaniu składanki. Trzeba tylko zrezygnować z automatu. - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - - Zamieszczone przez Bodzip A tak ? O widzisz! Znacznie lepiej.
W moim wątku numer zdjęcia jest w nazwie pliku.W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
Na wszystkich zaprezentowanych dotąd zdjęciach przeszkadza mi jeszcze jeden szczegół - poziome linie krawędzi dachów budynków. Mam wrażenie, ze linie te są w rzeczywistości równolegle, zatem zgodnie z regułami perspektywy ich przedłużenia powinny przecinać się w jakimś punkcie poza kadrem po lewej stronie zdjęcia. Tymczasem na wszystkich zaprezentowanych zdjęciach przedłużenia tych linii przecinają się w centrum zdjęcia
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 30.12.20 o 09:50
Pozdrawiam! Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Zamieszczone przez paparapa Ludzie są prawie szersi niż wyżsi,,, Mz trzeba to rozciągnąć trochę w pionie. Racja, wyszło trochę płasko - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - - To jeszcze jedno, prostowane ale tak nie do końca. Teraz lepiej?
E-M5 II; E-M1; XZ-2; E-30; E-520; trochę słoików
Ładne pełne szczegółów w detalu i światłach zdjęcie. Trochę w lewo chyli się budynek z drugiego planu lecz nie jest to bardzo rażące.
pozdrawiam Wiejo
Jak na mój gust dobrze wyprostowane.
Zasady na forum