Witam!
Kilka tygodni temu zapytalem sie Was o porade po raz pierwszy i dzieki Waszym podpowiedziom zaczalem przygode na serioz robieniem zdjec przy zmiennych ustawieniach przeslony , migawki ISO (M oraz A/S) czego efektem byl prezent pod choinke w postaci statywu wiec brne dalej w fascynacji coraz lepsza jakoscia ujęć...
I oczywiscie nasuwaja sie kolejne pytania...
Pytanie nr.1-Wszelkie ustawienia mam juz odpowiednio dopasowane aparat w momencie robienia zdjecia jest na statywie wiec nie ma opcji poruszenia-ale za to porusza sie obiekt w chwili robienia foto i niestety zdjecie jest rozmazane tzn osoba ktora sie w danym momencie lekko poruszyła!.Czy istnieja w takim razie jakies inne ustawienia ktore nie sa tak czułe na poruszanie sie obiektów???Wiem ze jest specjalny program na SCN ktory umozliwia wykonanie foto w ruchu ale wolalbym robic te ujecia na opcji A/S lub M w pelni manualnie
Pytanie nr.2-Przy jakich parametrach Wy wykonujecie swoje zdjecia przy załozeniu
a) w pomieszczeniach-sztuczne światło
b) w pomieszczeniach-ciemność
c) w nocy na powietrzu bez zadnego oswietlenia
d) w nocy na powietrzu z oswietleniem np.latarni
Dziekuje z góry za pomoc i mam nadzieje ze te pytania nie wydadzą Wam sie głupie-zaczynam dopiero swoja prawdziwa przygode z fotografia, do tej pory lubilem tylko pstrykac zdjecia teraz chce wejsc w to głebiej...Pozdrawiam