Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: przycisk AE/AF jak korzystać ?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dokladnie, ten przycisk ma wiele opcji zapamietywania w zaleznosci od trybu AF.

Ja mam ustawiony na zapamietanie, jak puszcze guzik przy AFS, a przy AFC nie tzn tak normalnie.

Baaardzo fajna funkcja
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Jacek S
    Mieszka w
    Wieliczka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x
    No ja przystawiłem wizjer do oka.. skierowałem obiektyw dla testu w jakieś jasne miejsce,
    nacisnąłem do połowy spust aparatu jak bym chciał zrobić zdjęcie aż usłyszałem charakterystyczny "pip" i lewym kciukiem nie puszczając spustu nacisnąłem przycisk AEL/AFL ale nic to nie dało.. w wizjerze powinien się zaświecić chyba napis AEL ewentualnie zielone kuleczko zmienić kolor na czerwone ?
    W trybie M AEL nie działa, AEL ma blokować czas i przysłonę dobraną przez aparat, a w trybie M ręcznie ustawiasz te parametry więc nie ma co blokować. W trybie M można używać tego przycisku do blokowania ostrości ale trzeba go przestawić w menu na AFL.

Cytat Zamieszczone przez Anubis76x
    Teraz za każdym razem gdzie skieruje aparat to gdy naciskam spust, w wizjerze aparat pokazuje ile nieoświetlona jest scena.. przy blokadzie chyba powinien pokazywać chyba czas tą samą zapamiętaną wartość ?
    Jeżeli czas i przysłona są ustawione na stałe (czyli tryb M) to kierując aparat w różne miejsca będzie różne odchylenie od tego co zmierzyłby aparat w trybie automatycznym, więc wszystko działa tak jak trzeba. W trybach P, A, S i programach tematycznym przycisk AEL blokuje ustawione parametry ekspozycji. Nie trzeba wciskać do połowy spustu żeby użyć tego przycisku, wystarczy go wcisnąć (i przytrzymać jeżeli nie jest włączony AEL/AFL MEMO). Dodatkowo dla przycisku AEL/AFL można ustawić inny niż dla spustu migawki tryb pomiaru światła.