Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Saint Malo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam,

Dziękuje wszystkim za rady w – jak się okazało – śmiesznej sprawie, jak ramki do fotek. Mój PS od czasu wymiany PC nie daje się, niestety, ponownie zainstalować. Mam jakąś nie do końca dobra kopie. Tak, że pożegnałem się z PS zanim go tak naprawdę poznałem. Przydatne Wasze uwagi, niewątpliwie przydatne.

Tadeusz
    , zgadzam się z Toba, ze przedstawienie miniaturki „ w pierwszych słowach mego wątku” było niewypałem. Zapomniałem jak to się robi, ponieważ przez dluuuugi czas nic więcej nigdzie nie wklejałem.
    Opowiem historyjkę tej fotki. Byłem kilka dni w tamtych stronach. Chodziłem po ogromnych murach obronnych z takimi występami dla strzelców. Wałęsałem się po murach, podziwiałem pejzaże, słońce tego dnia było niewiele i nagle pojawiło się w całej krasie. Kątem oka zauważyłem ten widok. Srebrem posypana plaża i morze. Nie było czasu do namysłu, ponieważ pani za moment zniknęła z widoku. Jedna fotka, która i mnie się trochę podoba. Zdaje sobie sprawę z niedociągnięć.
    Podoba mi się kadr Rafała. Zgadazam się z Toba o dużej dozie samotności w tym wydaniu. Ja odbieram ją jednak bardzo pozytywnie ze względu na „przepały”, które celowo umieściłem (choć miałem nadzieje,, ze się mniej wypala) dla rozjaśnienia ciemnego punktu samotności. Dobrze odczytałeś. Takie było moje zamierzenie.

Samotność nie zawsze znaczy smutek.

Pozdrawiam,
    excel

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    A mnie w tej focie ujął kontrast. Niezmierzony, wieczny ocean i krucha, maleńka, śmiertelna istota. Do tego te krzyżujące się ślady na piasku, które ocean zmyje bez śladu mocniejszą falą w jednaj chwili. Fotę można interpretować na sto sposobów.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznan
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Piekne zdjecie...

piekny Swiat jest obok Nas...tylko potrzeba chwili spokoju aby to dostrzec
    pozdrawiam wszystkich i duzo szczescia w Nowym roku zycze !!!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    A mnie w tej focie ujął kontrast. Niezmierzony, wieczny ocean i krucha, maleńka, śmiertelna istota. Do tego te krzyżujące się ślady na piasku, które ocean zmyje bez śladu mocniejszą falą w jednaj chwili. Fotę można interpretować na sto sposobów.

Rafal
    , bardzo piękna interpretacja. I jak się okazuje bardzo warto wymieniać osobiste odczucia w odbiorze fotki. I o to chodzi. Wymiana spostrzeżeń i interpretacji jest doskonalą forma przyswajania i nabierania umiejętności w komentowaniu i pójściu po ścieżkach zamysłu autora. Mam nadzieje, ze zarówno Twoja, jak i moja wypowiedz zostanie odpowiednio dobrze zrozumiana.

pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    excel, długo już nie widziałem Twojego zdjęcia na tym forum. Było jednak na co czekać. Zdjęcie, które wrzuciłeś jest bardzo klimatyczne. Przypomina mi inne Twoje krajobrazy, jakie tu widziałem, np. powóz na plaży. Tak samo jak i tam, dominuje kontrast, cień, pustka. Urzeka. Również jestem za kadrem Rafała, bo wydobywa on z tego zdjęcia to, co najlepsze.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Suchar,
    Napisałeś:
    Również jestem za kadrem Rafała, bo wydobywa on z tego zdjęcia to, co najlepsze.
    To nie jest moja złośliwość, ale pragnąłbym się dowiedzieć, co wydobywa konkretnie Rafał z tego zdjęcia, co oznacza zwrot "to, co najlepsze". To jest mniej więcej to samo, jak opinia o zdjęciu typu "bardzo dobra fotka". Pozostawiona bez dalszego rozwinięcia znaczy tylko tyle, co osąd jakościowy typu "dobre / złe", niemal zerojedynkowy. Dla mnie jako trzeciej strony pozostającej poza relacją "autor komentarza - oceniane zdjęcie" taka opinia jest trochę uboga, ponieważ nie mogę z niej wywieść, co masz konkretnego na myśli, jakie są Twoje kryteria oceny, czym się kierujesz czytając zdjęcie.
    Zadaję Tobie takie pytanie, a nie komu innemu, bo zobaczyłem na forum, że kilkakrotnie zabierałeś głos na ten temat, Twoje wypowiedzi były utrzymane w tonie trzeźwego realizmu i antycypuję na tej podstawie, że nie potraktujesz mojego pytania jako jakiegoś straszliwie złośliwego podstępu, jak to niekiedy bywa z innymi użytkownikami forum.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Suchar,
    Napisałeś:
    Również jestem za kadrem Rafała, bo wydobywa on z tego zdjęcia to, co najlepsze.
    To nie jest moja złośliwość, ale pragnąłbym się dowiedzieć, co wydobywa konkretnie Rafał z tego zdjęcia, co oznacza zwrot "to, co najlepsze".
    Dobrze, już wyjaśniam, napisałem skrótowo. Chodziło mi o to, że Rafał okroił to zdjęcie z niepotrzebnej (moim zdaniem) przestrzeni. Jego kadr skupia się na grze światła i tej części kadru, która według mnie jest najciekawsza. Cień w lewym górnym rogu, który jest w kadrze excela odciąga uwagę do postaci, w kadrze Rafała go nie ma, podobnie jest z ilością kadru zajmowaną przez morze.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Suchar,

Dziękuję za rozszerzenie oceny. Zrozumiałem, że przycięcie kadru z lewej sprawiło, że:
    - znika cemna plama z lewego górnego rogu odciągająca uwagę od postaci;
    - w kadrze jest więcej morza;
    - fotka staje się jednolita, spójna, gra światła jest mniej zakłócona ciemną plamą, więcej morza wnosi więcej nastroju.

Takie uzasadnienie do mnie przemawia, chociaż nie muszę się całkowicie z nim zgadzać.
    A także zmusza do jeszcze jednej analizy fotki, zmusza do myślenia, pozwala zważyć argumenty, skonfrontować Twój odbiór z moim, jednym słowem - same korzyści.

Pozdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    excel, długo już nie widziałem Twojego zdjęcia na tym forum. Było jednak na co czekać. Zdjęcie, które wrzuciłeś jest bardzo klimatyczne. Przypomina mi inne Twoje krajobrazy, jakie tu widziałem, np. powóz na plaży. Tak samo jak i tam, dominuje kontrast, cień, pustka. Urzeka. Również jestem za kadrem Rafała, bo wydobywa on z tego zdjęcia to, co najlepsze.
    Pzdr
    Witam noworocznie,

jakże milo usłyszeć aż tak dobre słowo, kiedy człekowi jest jeszcze sylwestrowo! Myśl gna w pospiechu w miejsca focenia, by pójść śladem Twojego wspomnienia. Przypominam sobie plażę z powozem w planie, nie sposób było zaniedbać fotografowanie. Widoki to nieczęsto na codzien spotykane, a widać nawet po czasie mile wspominane.

suchar, rozpoecilem się przez chwile. Dziękuję za ocenę.

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    A także zmusza do jeszcze jednej analizy fotki, zmusza do myślenia, pozwala zważyć argumenty, skonfrontować Twój odbiór z moim, jednym słowem - same korzyści.

Tadeusz
    , nic dodać, nic ująć. Przyznam, ze nie spodziewałem się tak pozytywnego przyjęcia fotki. Dziękuję.

pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nikt jeszcze nie wspominał o tonacji jaką zastosował Rafał. Moim zdaniem jest lepsza, tworząca ciekawszy klimat.

pozdrawiam