czyli e330 byłby najlepszy?
a może ktoś jeszcze się wypowie?
czyli e330 byłby najlepszy?
a może ktoś jeszcze się wypowie?
Hmm...
Do sportu, zeby bylo komfortowo, to z Olympusa tylko E-3, jesli taniej to inna stajnia [C30d], ale i tak sie z kasa nie wyrobisz...
Ja bym zainwestowala w szklo [50-200 sa juz po 2700, 70-300 masz za ok. 1300, za 700zl jest 40-150], bo sama mam E330 i widze, co ludzie wyczyniaja z E500, wiec to nie kwestia body
Ale jesli koniecznie inne body, to albo E330 [nizsze szumy] albo jeszcze lepiej E510 [stabilizacja, mniejsze szumy - przyda sie w sporcie]. Skok bedzie, aczkolwiek niewielki...
A za jakies 150zl muszla ME-1 - powieksza dosc widocznie.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
A co do tej muszli - ostatnio sobie przemyślałem sprawę i wywnioskowałem, że dla mnie nie jest to odpowiednie rozwiązanie. Przyłapałem się na tym, że nie widzę parametrów w E-510 (bez muszli) bo nie przykładam odpowiednio mocno oka. Nie chce mi się, ze względu na wygodę.
Co więcej miałem okazje porównać wizjer Nikona D50 (podobno nikony mają duże wizjery) z moim E-510. Różnica, o ile w ogóle istnieje, to jest pomijalna. Nie rozumiem skąd te narzekania. No chyba, że D50 to czarna owca.
a Weź sprawdź wizjer w D40X, ciekaw jestem twoich odczuć...
Oczywiście E-3 bije ich o całą klasę, ale to inna bajka
/*...................*/
/* ...........................*/
ja za D40 nie biorę się i nie mam nawet zamiaru dotykać tego upośledzenia...
to pomacaj Pentaxa, albo nawet Samsunga (to klony ponoć) Wizjery mają bardzo dobre. Przynajmniej K10D tego miałem. Jeśli to odpadnie to tylko Olek i pozostanie kwestią kasy który....
Co z resztą każdy tu wie że w relacji mozliwości /cena olek daje najwięcej
/*...................*/
daje najwięcej tzn? ja troszkę zielonkawy jestem więc jakbyś mógł mi powiedzieć... tylko prosze nie odsyłaj mnie nigdzie... chciałbym znać twoje zdanie i tyle...
system (jak każdy)ma i swoje słabe strony, ale i bardzo wiele zalet pomniejszanych przez konkurencję świadomie.
Olympus słynie z
1. jakości wykonania swoich lustrzanek ( i aparatów generalnie)
2. najlepsze szkła kitowe (a więc te najtańsze dawane z aparatem w zestawach) są dużo lepsze niż gdzie indziej
3. zawsze miał najlepszy balans bieli i kolory
4. Seria E400/410 to najtańsze lustra i najmniejsze
5. jakościowo w szumach dogonili czołówkę
6. W szybkości i AF też, choć tego nie widać po ilości np punktów AF
7. Najlepsze LiveView
8. Najlepsze czyszczenie matrycy
9. teraz jak weszło ZD70-300 to masz już zakres tanich obiektywów aż do tele 600m
i pewnie możnaby tak jeszcze wiele napisać...![]()
/*...................*/
a wady?
Cóz, często zarzuca się olympusom, że mają mają matrycę :P (dla mnie to absurd)
Oczywiście za tym idzie to że w niektórych sytuacjach można mieć nieco większy szum, ale różnice są już pomijalne I to są najczęściej spotykane zarzuty. Możesz trafić tez na takich co twierdzą, że ma drogie obiektywy :P
I jak zwykle w niektórych przypadkach to jest prawda. Jest kilka modeli szkieł nieco droższych niż u konkurencji, ale tylko kilka i wątpię aby to powinno cię obchodzić i tak ich nigdy nie kupisz. Natomiast cała gama modeli obiektywów jest lepsza i tańsza niż gdzie indziej. Albo takich tam nie ma albo są dużo droższe. Przykładowo ZD14-54. Z wad możesz jeszcze usłyszeć, że źle leży w rękach :P. IMO albo że jest za lekki. Oba zarzuty z definicji fałszywe a działają demagogicznie. To jak ci leży to już sam musisz stwierdzić. mała waga to raczej dla mnie zaleta.
/*...................*/