Zibi mogę popatrzeć w wizjer D40, z D40X raczej nigdy nie będę miał kontaktu. Sugerujesz, że w D40X wpadłbym jak w studnie?![]()
Zibi mogę popatrzeć w wizjer D40, z D40X raczej nigdy nie będę miał kontaktu. Sugerujesz, że w D40X wpadłbym jak w studnie?![]()
nie no co ty. ja po prostu nie miałem D40 w rekach
Natomiast miałem K10D, D80, D40X, D70s, i olki z wyjątkiem E400/410
/*...................*/
/* ...........................*/
ja już w łapach miałem prawie wszystkie lustra dostępne na Polskim rynku oprócz E1, E330 i E300 i E3...
Skoro miałeś K10D w rękach, to nad czym się zastanawiasz.
K10D ma, w przeciwieństwie do E-510:
- szczelne body
- dużo większy wizjer
- więcej punktów AF
- więcej raw'ów w serii
E-510 ma, w przeciwieństwie do K10D:
- lepsze kitowe szkła
- lepsze czyszczenie matrycy
- LV (choć taki pseudo, bez odchylanego ekraniku)
Jeżeli twardo będziesz obstawał przy kwocie 2K na sprzęt, to zacznij myśleć poważnie o E500 dual kit. Bo kupisz Nikona (D40? D50?), a skąd potem kasa na szkła?
Dokładnie ja stawiałbym na E510, z uwagi jednak na LV i czyszczenie matrycy. NIe zalezy mi aż tak na pancerności. Poza tym szkła o których myślę nie są zabójcze a i kit na początek najlepsze. Wizjer też można przeboleć, bo K10D ma lepszy. mała waga to też dla mnie zaleta a nie wada
/*...................*/
Z tymi punktami AF to też pic na wodę, bo jaką szybkość AF na pentax to wszyscy wiedzą. Ja i tak korzystam z centralnego.
niestety... k10D nie przypadł mi do gustu... jedyne jakie mi się lux trzymało i robiło zdjęcia to Sony A700, Canon 30/40D i Nikon D3... żałuję że nie mogłem pomacać olków z E serii co je wymieniałem wcześniej... może to by zaważyło... coś mnie ciągnie jednak do E serii ale tej starszej a nie tych nowych plastików...
Oczywiście, że tak liczba punktów AF, to hasło marketingowe. Liczy się jak szybko ostrzy, a w słabym świetle K10D + SIGMA 18-180 (niby dobry obiektyw) cienko mu to szło. NIeraz nie mogłem zrobić zdjęcia w ogóle bo nie łapał goniąc tam i z powrotem
/*...................*/
za cenę nowego E-500 można kupić używkę E330 lub E1... i jak coś to bym ku temu dążył... jak dążyć to do doskonałości a nie na kompromisy...
nie wiem no kurde... coś mnie jednak ciągnie do tych dwóch Olków... ale co to za cholerę nie wiem...