Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 70

Wątek: E-510 & banding

Marcin510
    Gość
    temat juz przerabialem i wiem jedno
    banding wystepuje w kazdym aparacie

widzialem na 5d, widzialem w d200 w ktorym byl na porzadku dziennym, jest takze w d300 ale ponoc najmiej bo jest dobrze zaprojektowana elektronika i sa minimalne zaklocenia

w kazdym z tych aparatow jest mniejszy lub wiekszy, szczegolnie na najwyzszych iso lub duzym wyciaganiu z cieni

w olku banding widac ladnie gdy mamy
    tylko swiatlo pokojowe z normlanych lamp, zarowek, ciemno za oknem, noise reduction na off, sharpening normal i raw,jakies puste przestrzenie i z boku jasne przedmioty

dodatkowo gdy podciagniemy cos z cieni widac pieknie

moglbym tu wkleic zdjecie w iso 100 robione pod slonce gdzie widac czarny konar drzewa, gdy sie z tego wyciagnie szczegoly banding widac w calej okazalosci, ale tak samo bedzie na innych aparatach, moze mniej lub bardziej ale bedzie

na pewno wplyw na to ma rozgrzana matryca a i pewnie zaklocenia z innych urzadzen elektr

1600 to tryb awaryjny i trzeba sie z tym liczyc ze w odpowiednich warunkach banding sie pojawi

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    moglbym tu wkleic zdjecie w iso 100 robione pod slonce gdzie widac czarny konar drzewa, gdy sie z tego wyciagnie szczegoly banding widac w calej okazalosci, ale tak samo bedzie na innych aparatach
    ...w E-1 tego nie ma. (zwłaszcza na iso 100) i mam nadzieję że w E-3 też nie. Oczywiście szum jest, ale jest ładny i równomierny. Po prostu, nie ma nic za darmo.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Polecam zamartwiającym się bandingiem artykuł w ostatnim DFV
    (4/200 na temat pixelozy " Ile megapikseli ma sens"
    Mnie podobało sie zdanie " W styczniu na konferencji prasowej przedstawiciele Pentaxa poprosili, żeby dziennikarze popmogli przekonać czytelników , iz 12 megapikseli w aparacie kompaktowym nie ma żednego sensu." Koniec cytatu.
    W artykule opisano ograniczenia wynikające z praw optyki ( równanie Abbego).
    Ja dodam od siebie, że miłośnikom roważań na temat bandingu kłania się jeszcze teoria kwantyzacji. :P
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

qbic
    Gość
    Podejrzewam ze dla wielu tutaj myślących ludzi 10 mpix to już rozdzielczość "po uszy", pozostaje tylko kwestia jakości tych pikseli....

Pytanko: co ma teoria kwantyzacji do bandingu w E-510?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    moje przygoda z bandingiem rozpoczela sie rok temu w wakacje i zakonczyla po 2 miesiacach udowadniania serwisowi Olka ze mam racje ze cos jest nie tak. Dopiero pokazanie porównania fot strzelonych nówką sztuką w Euro oraz moim uwidoczniła problem technikom i spowodowała wymianę matrycy po 2 próbach regulowania. Banding u mnie objawiał się już przy ISO 200 przy fotografowaniu jednolitych powierzchni i co ciekawe już przy świetle 1/125. O mało co nie dostałem zawału...Po wymianie matrycy jak ręką odjął (niestety już nie mam fot z tego okresu - awaria dysku, ale byście padli widząc brązowy regał w świetle dnia z lampą przecięty pionowym czarnym pasem

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a co to jest banding ?
    D70s/N50 1.8/N18-55G/Sigma 70-300/Carl Zeiss Biometar 120 F2.8/SB-600 http://damnian.blog.com

| OlyJedi Awatar kornik50000
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Odkopie temat.....Przepraszam rozumiem ze Olek na 1600 powinien szumieć (e-510) ale to co wyprawia ten "banding" to przegięcie ..I tu pytanie .... Reklamowac?? Jakow wadliwy produkt czy dać sobie spokój bo " tak ma być" Zdjęcie prosto z pliku Raw nie wyciągane. Dane moża wyczytać z exif , modelka nie wyraziła zgody na publikacje buzi Co mam o tym sadzić??
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	KB034454.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	999,1 KB
ID:	32919  
    E-510 14-42 , helios 58/2
    Pentax k10d , torba szkieł , błyski i inne graty
    .................................................. ..
    Nie ważne jaki masz pędzel, ważne jak nim malujesz.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kornik50000 Zobacz posta
    modelka nie wyraziła zgody na publikacje buzi Co mam o tym sadzić??
    Zmienić modelkę!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar kornik50000
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    No boki zrywac to ostatnie odnosiło się do pasków
    E-510 14-42 , helios 58/2
    Pentax k10d , torba szkieł , błyski i inne graty
    .................................................. ..
    Nie ważne jaki masz pędzel, ważne jak nim malujesz.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kornik50000 Zobacz posta
    Odkopie temat.....Przepraszam rozumiem ze Olek na 1600 powinien szumieć (e-510) ale to co wyprawia ten "banding" to przegięcie ..I tu pytanie .... Reklamowac?? Jakow wadliwy produkt czy dać sobie spokój bo " tak ma być" Zdjęcie prosto z pliku Raw nie wyciągane. Dane moża wyczytać z exif , modelka nie wyraziła zgody na publikacje buzi Co mam o tym sadzić??
    na moim monitorze nie widać bandingu

jak wywołałeś tego jpga? w czym?
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog