Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: E-510 & banding

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Chłopaki, fajnie, że szukacie dziury w całym. Tylko jak jej szukacie to mnie osłabia. Banding przy kilkusetkrotnym wzmocnieniu sygnału, przy wielokałałowym odczycie matrycy wyjdzie zawsze. Czy to na czarnej klatce z Nikona, z Canona czy Olka. Podniecajcie się prawdziwymi wadami waszych puszek, jak już musicie, a nie wyimaginowanymi problemami, które są indukowane brakiem wiedzy.
    Jest taka strona Fundacji Nautillus. Oni jak czegoś nie kumają zwalają na ufoki. Może powinniśmy z nimi ponegocjować jakieś wspólne działania?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    A oto co mnie wyszło, jak ISO 3200 czarną klatkę forsowałem o 4EV w PS.
    Co o tym myśleć drodzy klubowicze?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	darkframe_924.jpg
Wyświetleń:	144
Rozmiar:	464,8 KB
ID:	2723  

| OlyJedi Awatar lech2
    Mieszka w
    - GALICJA - Krakow
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Podniecajcie się prawdziwymi wadami waszych puszek, jak już musicie, a nie wyimaginowanymi problemami, które są indukowane brakiem wiedzy.
    Pozdrawiam
    W powyższym zdaniu jest zawarta esencja wiedzy - forumowej świadomości
    "testerów" ... cieszmy się tym co mamy - umiejętności nabiera się
    tworząc obrazy ... nie utyskując na forum !
    z Poważaniem .. Leszek Tańcula .. Kraków
    http://www.lechfoto.pl/
    http://www.kki.pl/lech/ggf/

Oleryk
    Gość
    Próbowałem kiedyś skrytykować dzielenie włosa na czworo w którymś z wątków o E-3.
    Tylko mi sie dostało
    Niektórzy już tak mają, muszą szukać dziury w całym i już.
    Gorzej, ze cierpią przez to inni. Niedawno ktos napsał na forum, że właśnie kupił E-510 i był bardzo zadowolony, dopóki nie zaczął przeglądac forum. Okazało się, że ten model ma słabą rozpiętośc tonalną i teraz chłopak zastanawia się, czy nie zmnienić "na lepszy" :/
    Dajmy sobie więcej luzu i cieszmy się fotografowaniem, to ciekawsze

a mi się zawsze wydawało, że forum jest po to, aby dyskutować i wymieniać się doświadczeniem.
    I niekoniecznie pokazywać paluszkiem, że "ja wiem, wy nie".
    W ten sposób ludzie zaczną unikać podstawowych tematów, absolutnych podstaw, co doprowadzi do tego, że forum stanie się atrakcyjne tylko i wyłącznie dla użytkowników średnio-zaawansowanych w górę - czy o to chodzi.
    Znając odpowiedź na problem bandingu, można było uciąć temat w 3ch zdaniach na początku - pisząc o tym do czego udało nam się dojść w parę dni.

Szanowni koledzy - prosimy o odrobinę wyrozumiałości - każdy był żółtodziobem i każdy kiedyś zaczynał. Powinniśmy sobie pomagać wzajemnie, a nie ganić za brak wiedzy.
    Nie każdego stać na wydatek 3000 (i więcej) na lustro, a przecież to dopiero początek wydatków - dlatego ludzie chcą wiedzieć co i jak jest z ich sprzętem - niekoniecznie chodzi o szukanie "dziury w całym".

Szczęśliwego Nowego Roku życzę i pozdrawiam

qbic
    Gość
    Z tego co pamiętam napisałem w pierwszym poście ze banding jest widoczny na normalnym zdjęciu.

ER: + x EV było tylko po to żeby stwierdzić kiedy i dlaczego to występuje.

Problemem tego forum jest to że ludzie którzy tutaj dłużej siedzą myślą że tylko oni coś mogą wiedzieć, a na każdy problem mają już gotową odpowiedź. Pewnie żeby być traktowanym poważnie należy przedstawić CV fotograficzne oraz certyfikat z umiejętności obsługiwania podstawowych programów graficznych etc...

Nie będę powtarzać swoich konkluzji które już pisałem w tym wątku.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Zauważ, że odzywam się kiedy przekraczacie granice absurdu. Większość klubowiczów nie zwraca uwagi na detale, które im w fotografowaniu nie przeszkadzają.
    Forum za mojej kadencji przeżyło już kilka manii (największa była z frontfocusem). A teraz widzę kolejną.
    Nie każdy ma odpowiednią wiedzę by wyrobić sobie zdanie na temat bandingu o którym dyskutujecie. Jak oglądaliście zdjęcia, na których te paski się pojawiały - OK. Jak zaczynacie wzmacniać czarne klatki, by zobaczyć paski, robi się krzywa jazda.
    Współczesne aparaty, by przyspieszyć odczyt matrycy robią to w kilku potokach. Drobne niedopasowanie konwerterów A/D powoduje, że zwłaszcza przy jednolitym ciemnym tle po wzmocnieniu mogą pokazać się pasy bandingu. Na czarnej klatce paski będą zawsze, bo też wzmacniany jest praktycznie tylko szum.
    Szukajcie sobie bandingu na zdjęciach i jak go tam znajdziecie, róbcie raban. Na wioskę, która może wywołać bezsensowną lawinę ja się nie zgadzam.

Pozdrawiam

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Nie każdy ma odpowiednią wiedzę by wyrobić sobie zdanie na temat bandingu o którym dyskutujecie. Jak oglądaliście zdjęcia, na których te paski się pojawiały - OK. Jak zaczynacie wzmacniać czarne klatki, by zobaczyć paski, robi się krzywa jazda.
    Skoro to są aparaty dla zaawansowanych (E-x10/E-3), to zakładam że taka osoba co nieco wie, a nawet jeżeli nie wie to szybko zrozumie o co chodzi. Myślę że merytoryczna dyskusja nie zaszkodzi, nawet jeżeli będziemy wzmacniać szumy programowo i je porównywać.

Wiedząc gdzie jest problem, można szukać rozwiązań (np nigdy nie używać iso 1600 w świetle sztucznym, lub awaryjnie).

Sam mam ten aparat, nawet wpadłem na (banalny) pomysł jak poradzić sobie z bandingiem na iso 100 (przy HDR).

IMHO nie można się bać za innych użytkowników ze są za głupi do zrozumienia jakiejś treści.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ale ja się nie boję głupich użytkowników. Poczytaj sobie ten wątek i zastanów się nad tym, czy twoja obserwacja wywołała taką merytoryczną dyskusję, czy juz trwa polowanie na czarownicę.

Pozdrawiam

qbic
    Gość
    Czarownic nie widzę, może parę nieuporządkowanych pomysłów i jakieś "zło" w +4 EV.