Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: E-510 & banding

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Harpo:

do focenia "bez lampy" trzeba ciut więcej niż Ci się wydaje, ale to inna bajka. odnośnie testowania, to nie trzeba wiele: kilka kolorowych kubków obok siebie, tudzież jakieś szampony/żele do kąpieli. po prostu kilka przedmiotów o różnych kolorach i jasnościach. na niektórych mogą wyjść owe pasy.

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    do focenia "bez lampy" trzeba ciut więcej niż Ci się wydaje, ale to inna bajka.
    hmm... po co mi lampa, skoro pierwszy plan + tło wyszły mi jasne, ostre, bez szumów? Być moze w innym wnętrzu by się przydała... ale to faktycznie "inna bajka".

sorki za OT
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    qbic:

po raz kolejny cieszę się że na przeczekanie zapodałem E-330 (wczesna specyfikacja E-510 nie powaliła mnie w lato)... pasy nie cieszą, ale w takiej konstrukcji jeszcze ujdą, gorzej że młody Dziadek też na to cierpi.

zapodaj jakieś fotki, bo tak to rysujesz patykiem na wodzie.
    10 mpix -> 1024x768 (gamma 2.0) -> crop (celowo podbite w ramach testowania)

btw, pasy widzę bez specjalnego wpatrywania sie w monitor....(niektórzy podobno muszą wpatrywać sie do bólu

Zdjecie jest tylko poglądowe i miało udowodnić czy IF/AS wpływa na cokolwiek. U mnie nie wpływa.

Jak ktoś potrzebuje naukowo poprawnych zdjęć to musi poczekać do wieczora.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pc273259_black_1600_10s_gamma2_crop_195.jpg
Wyświetleń:	585
Rozmiar:	47,3 KB
ID:	2692  

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic

10 mpix -> 1024x768 -> crop
    Iso 1600, 10 sekund, gamma 2.0 (celowo podbite w ramach testowania)

btw, pasy widzę bez specjalnego wpatrywania sie w monitor....(niektórzy podobno muszą wpatrywać sie do bólu
    zrób to z rawem z jakiegoś konkurencyjnego modelu...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez qbic

10 mpix -> 1024x768 -> crop
    Iso 1600, 10 sekund, gamma 2.0 (celowo podbite w ramach testowania)

zrób to z rawem z jakiegoś konkurencyjnego modelu...
    Nie mówię ze konkurencja tego nie ma, ja mam ten aparat i na nim widzę pasy w 1600, szczerze mówiąc wisi mi to bo nie używam takiego iso często, lecz na pewno są osoby które będą używać ten aparat w celach reporterskich (!)

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/6998

Chyba nie musimy równać w dół? Aby uciąć rozmówki w stylu "a to twój monitor jest be", pasy widać na wydrukach foto (nie mowie o drukareczce w domu lecz o labie).
    Traktujcie to w kategoriach informacyjnych a nie ataku, ew bug/feature do zgłoszenia dla Olympusa.

pasy są - u mnie małe. zwłaszcza widać podczas przeglądania RAWów.

Oczywiście w grę wchodzi tylko wysokie iso i duże różnice w natężeniu światła.
    Zrobiłem pierwszy test (z zasłoniętym obiektywem) i wynik jest poniżej.

Wygląda na mniejszy bądź większy szum/błędy matrycy - u mnie też nie jest związany z AF czy IS.

Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	iso1600blank_16s_197.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	243,2 KB
ID:	2693  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Mnie takie cos wyszlo

qbic
    Gość
    Jak już chcemy coś porównywać to ustalmy wspólna procedurę testowa. W sumie jest to jakiś pomysł na to żeby z każdym nowym korpusem robić tego typu test. (najlepiej wrzucać gdzieś RAWy).

Pytanie czy to nie przyniesie więcej szkody niż pożytku, wielu userów jak zobaczy coś takiego to się będzie opowiadać ze Olympus to lipa. Nie oszukujmy się, świadomych użytkowników jest jak na lekarstwo.

jestem jak najbardziej za testami.
    Porównując Wasze zdjęcia z moim wygląda na to, że u mnie jest najgorzej, aczkolwiek na normalnych zdjęciach nic nie widać.

EDIT: Problem leży najprawdopodobniej w wywołaniu RAWa.

No nic - musimy ustandaryzować proces testowania - od samych parametrów początkowych, środowiska po wywoładnie z RAWa i powieszenie na serwerze.

Jeśli chodzi o świadomość użytkowników to bardzo dobrze - banding nie jest niczym nowym, a być może spowoduje to podobne testy innych puszek.
    Jedno jest pewne - wszystko dąży to jak największej satysfakcji użytkownika, a mając takie testy można poważnie rozmawiać z producentem i walczyć o swoje.

Pozdrawiam,
    Mario

qbic
    Gość
    cra3y ma raw.fotosite.pl, może tam powinniśmy to wrzucać, jak nie to założę konto na pliki RAW na swoim FTP.

myślę że na razie można się umówić na wywoływanie czymś co na pewno nie oszukuje, czyli np dcraw-em, a RAWy udostępnić do downloadu z informacja jaki jest nr seryjny body + jaki obiektyw podpięty.

To będzie gigantyczna ilość danych niestety....