Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: motoluka - początki z EM10

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Uważaj z użyciem filtrów "artystycznych" podczas obróbki, bo potrafią dziwne efekty dawać w niewprawnych rękach, np. muchomorki są zdecydowanie przekontrastowane i przesycone, a na 11. widać mocną winietę i specyficzne, nienaturalne kolory, wynikające m.in. z silnego split toningu. Z zasady lepiej wiedzieć, co się ze zdjęciem dzieje po kliknięciu na konkretną opcję.
    Od tego są RAW'ki aby mieć ordżinalesiki. A tak nawiasem mówiąc muchomorki fajnie w dramie wychodzą
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kilka fotek z ostatniego wyjazdu do Dublina, na początek pierwsze kroki w fotografii nocnej. To dosłownie pierwsze cztery zdjęcia wykonane przeze mnie w nocy.

35.

36.

37.

38.
    Ostatnio edytowane przez motoluka ; 16.01.16 o 00:32

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria
    Nocne zdjęcia zawsze mają to coś Zawsze staraj się wypełnić kadr. Zauważ, że na większości zdjęć(tych górskich też) niebo wypełnia znaczną część kadru nic do niego nie wnosząc. Jest to po prostu pusta mało ciekawa przestrzeń. Nic złego by w tym nie było gdyby na niebie coś się działo(jakieś obłoczki, ciemne groźne, albo przynajmniej jakaś delikatna "pajęczynka" z chmur )
    Spróbowałem pokazać mnie więcej o co mi chodzi.
    Mam nadzieję, że nie masz mi za złe

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	motoluka-przykład.jpg
Wyświetleń:	204
Rozmiar:	390,5 KB
ID:	165391
    Ostatnio edytowane przez fazi75 ; 16.01.16 o 01:40

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Podoba mi sie Twoja wizja.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Jest fajnie. (uwagi co do kadrowania jak u koleżanek i kolegów (najprostszy podział 3x1/3))

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Wdzięczne obiekty do naświetlania - dużo kolorów ciekawe motywy i odległość jakby idealnie złapana - dobrze się "paczy" ; )
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria
    Dobre są Twoje nocne zdjęcia.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Spróbowałem pokazać mnie więcej o co mi chodzi.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	motoluka-przykład.jpg
Wyświetleń:	204
Rozmiar:	390,5 KB
ID:	165391
    Zgadzam się z fazi75 co do nieba. Jeżeli jest to jednolita, ciemna plama to nie ma co jej pokazywać. Natomiast niezupełnie zgadzam się z pokazanym kadrowaniem. Przy tego typu zdjęciach nocnych, ciekawe bywa odbicie różnokolorowych świateł w rozmytej wodzie. Dlatego też, nie zawsze właściwe jest obcinanie kadru tak aby podział był w 1/3 lub 2/3. Często podział w 1/2 wydaje mi się właściwszy, ponieważ pokazuje oryginał i jego odbicie w wodzie.
    W pozostałych zdjęciach, obcięcie nieba, samoistnie przesuwa linię podziału z 1/2 na 2/3.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Natomiast niezupełnie zgadzam się z pokazanym kadrowaniem. Przy tego typu zdjęciach nocnych, ciekawe bywa odbicie różnokolorowych świateł w rozmytej wodzie. Dlatego też, nie zawsze właściwe jest obcinanie kadru tak aby podział był w 1/3 lub 2/3. Często podział w 1/2 wydaje mi się właściwszy, ponieważ pokazuje oryginał i jego odbicie w wodzie.
    W pozostałych zdjęciach, obcięcie nieba, samoistnie przesuwa linię podziału z 1/2 na 2/3.
    Ja też się z tym zgadzam. Tylko moim zdaniem LD też za bardzo fajne nie jest. Po prostu fotka została zrobiona z niewłaściwego miejsca. Jak by fotografista przesunął się bliżej rzeki mogło być lepiej.
    Można to zdjęcie pokazać tak jak myślisz i też blisko tych proporcji. Ciąć górę tuż nad pylonem i zostawić cały dół. Też tak próbowałem. Masz rację z odbiciami, to wielki walor tych zdjęć.

| OlyJedi Awatar Tomakinho
    Mieszka w
    PL Leszno
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Fajne zdjęcia. Mają dużo koloru.