Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Który kit wybrać: 14-42 vs. 14-42 II R

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    W ostrości może nie być roznicy jak na mniejszej matrycy masz o wiele ostrzejsze szklo, ale zdjęcie to nie tylko ostrość. Dam przykład - fotka z dowolnego pentaxa apsc ,jakie mialem lub mam, z podpietym kitem 18-55 wychodzi lepiej, niż z panasa g5 czy epl1 z zujkiem 17/1.8. Nie chodzi o ostrość, chodzi o tonalnosc. To podobna roznica jak miedzy malym obrazkiem a średnim formatem. Wielkość medium rejestrujacego obraz zawsze miała znaczenie. Ale są tacy, dla których te roznice nie maja znaczenia. Czy to zle? Nie, tylko niech nie wciskają innym, ze żadnych roznic nie ma...
    Ostatnio edytowane przez Paffcio ; 15.05.15 o 22:30

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Paffcio Zobacz posta
    W ostrości może nie być roznicy jak na mniejszej matrycy masz o wiele ostrzejsze szklo, ale zdjęcie to nie tylko ostrość. Dam przykład - fotka z dowolnego pentaxa apsc ,jakie mialem lub mam, z podpietym kitem 18-55 wychodzi lepiej, niż z panasa g5 czy epl1 z zujkiem 17/1.8. Nie chodzi o ostrość, chodzi o tonalnosc. To podobna roznica jak miedzy malym obrazkiem a średnim formatem. Wielkość medium rejestrujacego obraz zawsze miała znaczenie. Ale są tacy, dla których te roznice nie maja znaczenia. Czy to zle? Nie, tylko niech nie wciskają innym, ze żadnych roznic nie ma...
    Niewiele z tego zrozumiałem, wolałbym konkretne przykłady...
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Na brak zrozumienia nie poradzę. Przykłady? Ależ caly net jest pelen przykładów. Jest tylko jeden warunek - dobry monitor.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ... Ależ caly net jest pelen przykładów. Jest tylko jeden warunek - dobry monitor.
    Wolałbym od Ciebie przykłady (dwa RAW-y), monitor mam przeciętny ale różnice bym wychwycił
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Btw ogladales kiedykolwiek odbitki ze średniego formatu? Fotka z głupiego tessara jakością bije na głowę cokolwiek z małego obrazka, choćby z najostrzejszego nikkora. W Krakowie moglbym Ci dać przykład na to co pisze... To samo dotyczy cyfry. Praw fizyki nie zmienisz.

---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post był o 23:09 ----------

Podesle Ci Rawy za kilka dni, jak tylko przywrócę peceta do życia. Na komórce zdjęć nie trzymam

---------- Post dodany o 23:18 ---------- Poprzedni post był o 23:14 ----------

...przy czym jak pisałem, monitor ma znaczenie. Jak kiedys w pracy ogladnalem na jakimś biznesowym hp swoje zdjęcia zrobione limitedami pentaxa to się zalamalem co ten pentax tak kiepskie zdjęcia robi

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Btw ogladales kiedykolwiek odbitki ze średniego formatu? ...
    Nie załapałem co maja odbitki średniego formatu do różnicy między XZ-2, a m4/3 z kitem...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Zacytuje Ciebie - naucz się czytać ze zrozumieniem. Teraz cos ode mnie - wróć do podstaw fotografii, różnic miedzy formatami, wpływu wielkości pojedynczego piksela na zdjęcie itp. to pogadamy. Teraz to bez sensu.

BTW analogie do odbitek z MF podalem nie bezpodstawnie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    To nie bądź tajemniczy i zdradź tę podstawę, bo ja nie widzę związku średniego formatu z cyfrowymi kompaktami
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Drogi przyjacielu, nie namówisz mnie na dalsze prowadzenie rozmowy, gdy ciągle wyrywasz jedno zdanie z kontekstu nie umiejąc ustosunkować się do innych części dyskusji Masz kontrargumenty na udowodnienie swojej tezy to badz lepszy i mądrzejszy i je wyciągnij. Period.

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    XZ-2 ma z grubsza 2x mniejszą matrycę i 2x jaśniejszy obiektyw. To się całkiem nieźle kompensuje
    Raczej ponad 5x mniejszą matrycę i obiektyw jaśniejszy o 2-2,5EV Większy powierzchniowo sensor pozwala na wyciągnięcie większej ilości informacji ze świateł i cieni. Różnica w rozdzielczości też jakaś jest (12 vs 16mpx).