jakie mięso....mniam
Masakra, więcej tu nie zajrzę - z zazdrości :P
jakie mięso....mniam
Masakra, więcej tu nie zajrzę - z zazdrości :P
Fajna relacja. Oj zjadłbym ten torcik czekoladowy![]()
Olympus OMD E-M5 II, M.Zuiko 12-40 mm F/2,8, HLD8G, Olympus E-510, ZD 14-42 mm, ZD 40-150 mm
http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=15182
Dziękuję za odwiedzinyLola, ja wiem, że Ty mnie śledzisz ciągle
i zaglądasz. To teraz szybko, póki Sawa nie pacza do wątku to po tak wspaniałym obiedzie pominę czas który spędziliśmy na zakupach i łupieniu okolicznych sklepów. A że wina mieliśmy dość wlane, to kupowanie prezentów szło na znakomicie
Biegiem do hotelu, by zrobić się na bóstwo. Jak wiecie, najdłużej zajmuje mi układanie fryzury...
Ubrałem się, ułożyłem starannie fryzurę, przypudrowałem nos i popędziliśmy do Cafe de Los Angelitos. Tam czekały nas niespodzianki ale po kolei:
AUGG45 - Przyjechaliśmy, walnęliśmy po kaffce i zaprowadzono nas piętro niżej na lekcje... tanga! Tu się od razu usprawiedliwiam dlaczego nie tańczyłem.
Po pierwsze romantyczny jestem po pierwszym pół-litrze,
Po drugie nie lubię systematycznego podrygiwania w rytm powtarzających się rond muzycznych,
Po trzecie, jedyny taniec towarzyski w jakim mogę brać bez przymusu udział to pogo.
Po czwarte, pogo fajnie się tańczy ale patrz punkt pierwszy...
AUGG46 - Czekały na nasza grupę dziewczyny mające wprowadzić nas w tajniki tańca.
AUGG47 - Pomimo ich niezwykłej urody, nie mogłem się powstrzymać o myśleniu o takim spotkaniu jak o schadzce... Czułem się tam nieswojo i mało komfortowo. Może nie jest to na miejscu ale miałem skojarzenia z Egiptem, gdzie ludzie pustyni pokazywali nam jak się jeździ na wielbłądach.
AUGG48 - Za to reszta ekipy nie miała oporów i walcowali parkiet jak najęci
AUGG49 - Po lekcji tanga poszliśmy do głównej sali gdzie najpierw jedliśmy kolację. Kto zgadnie co było podane?
AUGG50 - Miejsca mieliśmy wybrane i oznaczone, nie mogłem za bardzo go zmienić. Jak się potem okazało, szkoda, bo ujęcia mam nie do końca takie jakich bym sobie życzył.
AUGG51 - Klatka schodowa z oknem na ulicę. Ujęła mnie.
![]()
Taci, o dici qualcosa che e meglio del silenzio.
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Już Saboorze biegnę dalej. W to miejsce zabrałem em5 i 12-50 bo zależało mi na jak najmniejszym sprzęcie. Okazało się to niewybaczalnym błędem bo trzeba było szarpać em1 z 12-40. Światła złapałbym więcej... Jak wspominałem miejsce miałem do... bani stąd nie wiedziałem jak te foty prostować. Helmuth musiałby wkroczyć
Tango, pozwolę sobie na cytat: " wywodzi się z tradycji hiszpańskich habanery i flamenco, przeszczepionych na grunt Ameryki Południowej i zmieszanych z "candombe", którą tańczyli i śpiewali, na ulicznych paradach, afrykańscy niewolnicy.
Prymitywna forma tanga pojawiła się już pod koniec XVIII wieku. Początkowo tańczono je w podrzędnych lokalach i domach publicznych, a jego popularność ciągle rosła, zwłaszcza dzięki pociągającej muzyce. Styl tańca, który powstał około 1900 w Montevideo i Buenos Aires, dziś nosi nazwę tango argentyńskie. Później tango trafiło do Stanów Zjednoczonych i około 1907 do Europy, najpierw do Francji. W Paryżu święciło prawdziwe triumfy. Pierwszym tangiem, które zyskało popularność światową było La Morocha Angelo Villoldo. Francuzi tak się w nim rozkochali, że stworzyli własny styl – tango paryskie, tak zwane apaszowskie. W Hollywood najbardziej znanym odtwórcą tego tańca stał się Rudolf Valentino.
Jednak pochodzenie i wyjątkowo silne zabarwienie erotyczne tego tańca prowokowały także wiele głosów protestu. Dookoła tanga rozgorzała wielka dyskusja. W 1913 roku londyński dziennik The Times ocenił tango jako w najwyższym stopniu nieprzyzwoite. Do dyskusji włączył się papież Pius X, wypowiadając się negatywnie. Cesarz niemiecki zabronił go tańczyć swoim gościom. Radość tańczenia tanga była tak ogromna, iż nie zważano na tego typu zakazy. Dzięki wizycie wielkiego tancerza Casimira Ain w Rzymie i jego wirtuozerii, następny papież Pius XI wydał już pozytywną ocenę."
AUGG52 - Jak mówiła nasz Argentyńska przewodniczka, na początku tango tańczone było tylko i wyłącznie przez mężczyzn. Dlatego pewnie się tak szarpie
AUGG53 - Nawiązanie do tańców czarnoskórych niewolników.
AUGG54 - Ta scena wywarła na mnie największe wrażenie. Szanowni Państwo tańczący zerwali całą storę pod koniec szarpaniny.
AUGG55 - Historia tańcem opowiadana.
AUGG56 - Historia tańcem opowiadana, cd..
AUGG57 - Bójka obojga płci
AUGG58 - O czym śpiewała nie wiem ale robiła to pięknie
![]()
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
Szkoda, że nikt ci nie zrobił zdjęcia podczas lekcji tanga
Scena z kotarą jest super!
Kiedyś w radiu słyszałem ze w Argentynie tango tańczą na ulicach miast. Widziałeś może to w Buenos Aires ?
Dobrze słyszałeśNie jest to bardzo powszechne ale co najmniej 2 razy widziałem. Nie są to spontanicznie akcje bo pary tańczą np. przed restauracjami czy w parku zbierając kasę ale za to publika dołącza się bardzo spontanicznie i żywiołowo. Będą też takie zdjęcia
![]()
---
Grześ...szczęściarzuDajesz dalej...nie leń się !!
---------- Post dodany o 07:42 ---------- Poprzedni post był o 07:38 ----------
A czy nawiązując do "dużej szwedki" nie miałeś ochoty coś przywieźć z BA![]()
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)