dla mnie wygodniejsze podparcie kciuka prawej ręki, lepsze ułożenie kółek sterujących i wyraźniejszy skok przycisków. Ale E-M5 miałem w rękach krótko, może za krótko?
dla mnie wygodniejsze podparcie kciuka prawej ręki, lepsze ułożenie kółek sterujących i wyraźniejszy skok przycisków. Ale E-M5 miałem w rękach krótko, może za krótko?
A jeśli ktos jest leworęczny ?
Czy definicja ergonomi, którą podałes, bedzie oki ?
Tak sie tylko pytam...
Bo co to jest ta ergonomia ?
W sumie to dlaczego nie ma aparatów foto dla leworęcznych?? Jeśli są nawet długopisy (o nożyczkach nie wspomnę).
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
No wlasnie...
Ja kiedys dziecku taki ołówek do szkoły kupiłem. Nie mogł nim pisac.
Bo nie spojrzałem w sklepie, i dla leworęcznych wlasnie wziąłem...
A aparaty ?
Zaskarżyć to trzeba !!! Jakas komisja europejska albo cus by sie tym zajęła ?
Kto pismo pisze ? Chętni sa ?
Bo ja to błędy straszne robie, wiec nie moge...
A ta ergonomia to co to ?
Bo wszyscy piszą cos innego...
ja jestem leworęczny i za cholerę nie rozumiem takich gadżetów jak myszka czy nożyczki dla leworęcznych. Gdyby ktoś wpadł na pomysł aparatu dla leworęcznych to też bym nie rozumiał konceptu.
Ale jest jeden problem, że tak powiem, ergonomiczny. Laptopy. W zasadzie wszystkie mają wywiew powietrza po lewej stronie obudowy. Podczas korzystania z laptopa w tym miejscu spoczywa ręka na myszce i czasami potrafi nieźle przypiec gorącym powietrzem z wentylatora.
Ta cała ergonomia to powód do wymyślenia całej wielkiej ideologii na temat TEN APARAT JEST BE lub TEN APARAT JEST CACY, rozpetania wielowątkowej dyskusji na forum i na FB koniecznie. Coś jak plastyka zdjęćktórą niektórzy widzą a inni sa nieświadomi jej istnienia. O ergonomii też nie wiesz dopóki ci ktoś nie napiszę że guziczek A jest ewidentnie o 3mm za bardzo w lewo co dyskwalifikuje aparat kompletnie i zupełnie.
The question is: What is a Mahna Mahna?
Raczysz oczywiście żartować ale odpowiem.
Ergonomia to innymi słowy wygoda użytkowania aparatu. Każdy może mieć tu swoje preferencje, choćby zależne od wielkości rączek.
Zaryzykowałbym natomiast przykładowo, że aparat z kółkiem do zmiany trybów P,A,S,M będzie miał lepszą ergonomię od tego, który takowego kółka nie posiada. Choć nie wykluczam, że są osoby co wolą taki wybór robić w menu aparatu, czy na ekranie dotykowym i dla nich tak jest bardziej wygodnie.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 13.05.15 o 14:27
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
mam GF3 i E-M10. Wystarczy wziąć oba do ręki i zrobić nimi zdjęcie wymagające zmiany kilku parametrów (F, czas, ISO + np. korekta ekspozycji). Można empirycznie doświadczyć ergonomii używania aparatu![]()
Odnośnie ergonomii i leworęcznych - z tymi nożyczkami to "fakt autentyczny" - wypróbowany przez leworęczna córkę - jest różnica zwłaszcza przy kiepskich ostrzach.
Ale aparatu "odwrotnego" nie spotkałem... chociaż niektóre były szybsze w obsłudze nastawień a inne ładniejsze.
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.