Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Filtr IR w E-500 i e-510 ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Właśnie to zdjęcie było w jpeg zrobione https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=417&pos=15
    i ta trawa z lewej strony kadru

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria

Re: IR

Cytat Zamieszczone przez viruuss
    wszystko sie zgadza , tylko nie zmienia to faktu ze zabawy jest sporo
    foty wychodza b/w a jezeli chce sie zrobić "ładne" , to najpierw fota z filtrem , a potem to samo ujęcie bez IR , nastepnie nakładka , na juz obrobione zdjecie IR
    ja osobiscie odpadłem po 4 fotkach
    No ale to właśnie ma smaczek, pomachać filtrami w plenerze, a nie suwakami w programie graficznym, żeby zaemulować działanie IR (wywoływanie IR w programie graficznym to już inna broszka, niż zwyczajowe 'graficzne efekty specjalne).

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marylka
    Przeprowadziłam kiedyś taki mały teścik. Tą samą scenkę fotografowałam w Raw i w Jpeg i okazało się że te zdjęcia zapisane w jpegach dały zdjęciu wyraźniejsza biel np: trawy ale za to większy szum. Natomiast w rawie zapisane foty, przykładowa trawa nie była taka biała ( być może źle wywołany raw przeze mnie )
    Marylka - masz bardzo fajne fotki IR. Osobiście nie jestem zdania, że trawa musi być koniecznie biała na zdjęciach. Zanim zacząłem zapoznawać się z dziadkiem przerobionym na IR (surowy obraz z aparatu z wyrzuconym filtrem IR-Cut jest praktycznie monochromatyczny i musi taki pozostać), dawno temu używałem kompakta i filtra 720, a uzyskany w ten sposób obraz może zostać barwny. Ja eksperymentowałem z zamianą kanałów czerwonego i niebieskiego w obrazie, co umożliwia uzyskanie zieleni w kolorze... zielonym.
    Pozdrawiam
    Jack
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mury_1_257.jpg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	99,0 KB
ID:	2697   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kilinski_2_505.jpg
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	70,3 KB
ID:	2698   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kilinski_1_129.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	68,9 KB
ID:	2699  

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jack
    I ja jestem podobnego zdania że trawa nie musi być biała. Tylko tak się zastanawiam czy zapis w rawie ma jakiś wpływ na kolorystykę zdjęcia, skoro w jpeg biel była bardziej intensywna.

Bardzo fajne kolory, szczególnie ta zieleń

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ostatnia fotka świetna, chodzi mi właśnie o zderzenie koloru z B&W, grzebanie w PS-ie jakoś mnie nie zraża tylko nie miałem pewności czy się da wymienionymi w temacie aparatami siekać zdjęcia w IR bez ingerencji w korpus - teraz wiem że się da i to z bardzo dobrym skutkiem wiec rozbieram do filterka i zobaczymy co z tego będzie.

pozdrawiam

dziekan
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    ...Tylko tak się zastanawiam czy zapis w rawie ma jakiś wpływ na kolorystykę zdjęcia, skoro w jpeg biel była bardziej intensywna...
    Moim zdaniem zapis w RAWie nie jest konieczny, zdjęcie wykonane klasycznie (czyli filtr IR na obiektywie) jest tak mało kontrastowe, że wymaga dużej ingerencji programowej. Ale można ciągnąć z RAWa, jak ktoś koniecznie chce.
    Cytat Zamieszczone przez dziekan
    ...tylko nie miałem pewności czy się da wymienionymi w temacie aparatami siekać zdjęcia w IR bez ingerencji w korpus - teraz wiem że się da i to z bardzo dobrym skutkiem...
    Oczywiście da się, popatrz na zdjęcia Marylki, ma nawet swoje plusy, bo zapis (przy założonym na obiektyw filtrze IR) daje większe możliwości późniejszej manipulacji kolorami, albo kompilowanie zdjęcia normalnego + IR, minusem są długie ekspozycje. Głęboka konwersja aparatu (to, co zrobiłem ze swoim dziadkiem) daje gigantyczne możliwości kreacyjne (praca z dowolnym obiektywem, ekspozycje z normalnymi, migawkowymi czasami), ale informacja o kolorze w zapisanym zdjęciu jest praktycznie żadna, więc nie mogę pobawić się z kolorkami - zdjęcie musi pozostać monochromatyczne.
    Pozdrawiam
    Jack

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dziekan

Zajrzyj tutaj coś może ciekawego jeszcze znajdziesz http://www.lifepixel.com/index.html

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dziekan

Zajrzyj tutaj coś może ciekawego jeszcze znajdziesz http://www.lifepixel.com/index.html
    ok wielkie dzięki Jack i Marylka - na pewno poczytam.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja mam olka e400 + Hoye r72.
    Oczywiscie bez statywu nie poszalejesz. Czasy naświetlania +5s i więcej. Potem oczywiscie obróbka cyfrowa, jeżeli robisz je w kolorze, jak w monochromatycznym to idzie ładnie wszystko zrobic w apracie. chyba nikon ma bardzo wrazliwą matryce na IR.
    Olympus E 400. ZUIKO DIGITAL 14-42 i 40-150, CompactFlash Cheetah III x133 2 GB

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Po tym adresem :
    http://www.wrotniak.net/photo/infrared/index.html

... macie opisane zmagania z użyciem olków (ogólnie, całą stronę polecam).

Bardzo przystępnie wyjaśnione, na co konkretnie w przypadku e-systemu trzeba zwrócić uwagę przy IR.