dla mnie 10,11,12 i panorama, która przydała by się większa. dawaj dalejteraz już Słońce wstaje o 4:20 więc pobudka przed 4
da się żyć
pozdr
Fajnie tu zajrzeć, w 17-tce trochę bym wyprostował stodołę i ten kawałek drzewa po lewej wystemplował![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Dzięki! Przyznam że ten wątek jest całkiem motywujący do foceniaTeraz jednak czeka mnie kilka ciężkich dni i raczej nic nie dorzucę przez ten czas.
Nie zamówiłem systemu Cokina tylko takie coś: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/marumi...ray-72-mm.html Tylko że teraz doczytałem że ten filtr ma "niebieską dominantę" i chyba go nie wezmę, bo co to za filtr szary który nie jest szary? W sensie potrafię sobie wyobrazić sporo zastosowań kiedy nie będę nim zakrywał niebieskiego nieba. Jeśli chodzi o HDR to robiłem już z tym pewne eksperymenty ale jednak nie czuję jeszcze tego tematu. Postaram się wrzucić coś z tego, ale to nie dziś...
Ze stemplowaniem jest ten problem że nie znam na linuxa narządzia którym bym mógł to zrobić, a pracuję właśnie na Linuxie, więc póki co nie ruszałem tego.
Panasonic DMC-G5 + Panasonic 14-45 mm f/3.5-5.6 + Samyang 7.5 mm f/3.5 fisheye + Olympus ZD 14-54 mm f/2.8-3.5
Większość szarych ochładza. Nie wiem czy ta dominanta o któ©ej piszesz to efekt ochłodzenia, czy rzeczywiście niebieskim zalatuje.
Mam filtr takowy firmy B&W i też ochładza. Trzeba z tym żyć - najwyżej podnieść temperaturę zdjęcia w czasie obróbki RAW-a, lub w ...Gimpie. To ostatnie to akurat Linuxa dotyczy, i tego stemplowania też.
Akurat na Linuchu też pracuję. Tylko![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Panasonic DMC-G5 + Panasonic 14-45 mm f/3.5-5.6 + Samyang 7.5 mm f/3.5 fisheye + Olympus ZD 14-54 mm f/2.8-3.5
Mając swego czasu 9-18 w dużym systemie korzystałem z Cokina i nie było żadnych problemów
Jacek
Używam systemu Cokina i jakoś go do tej pory nie uszkodziłem.
Co do szybkości użycia - a gzie się tak spieszysz że priorytetem jest szybkość użycia?
A jeśli chodzi o miejsce w plecaku - jeżeli podejdę do tego z aptekarską dokładnością, to tak, nakręcany zajmie mniej miejsca.![]()
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
Trza trzaskać fotki na 5600 stopni K, zadbać o ekspozycję, a nie potem grzebać w psujachSorry ja tak tylko teoretycznie.
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.