Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Wątek: Stazx - zdjęcia.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Stazx Zobacz posta
    ...Myślałem już nad tym wcześniej i dziś zamówiłem filtr połówkowy do ZD 9-18. Przy niektórych zdjęciach faktycznie by się przydał...
    Filtrpołówkowy Cokina na ZD 9-18 - może być ciężko. Będzie łapał holder. Może lepiejdwie ekspozycje na światła i na cienie, i potem połączyć?

Na fotce 17 można było występlować przeszkadzajki z lewej strony.
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

| OlyJedi Awatar grisza34
    Mieszka w
    tarnobrzeg
    Siła reputacji
    95
    Moja galeria
    dla mnie 10,11,12 i panorama, która przydała by się większa. dawaj dalej teraz już Słońce wstaje o 4:20 więc pobudka przed 4 da się żyć pozdr

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Fajnie tu zajrzeć, w 17-tce trochę bym wyprostował stodołę i ten kawałek drzewa po lewej wystemplował
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Awatar Stazx
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dzięki! Przyznam że ten wątek jest całkiem motywujący do focenia Teraz jednak czeka mnie kilka ciężkich dni i raczej nic nie dorzucę przez ten czas.

Cytat Zamieszczone przez sikor Zobacz posta
    Filtrpołówkowy Cokina na ZD 9-18 - może być ciężko. Będzie łapał holder. Może lepiejdwie ekspozycje na światła i na cienie, i potem połączyć?

Na fotce 17 można było występlować przeszkadzajki z lewej strony.
    Nie zamówiłem systemu Cokina tylko takie coś: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/marumi...ray-72-mm.html Tylko że teraz doczytałem że ten filtr ma "niebieską dominantę" i chyba go nie wezmę, bo co to za filtr szary który nie jest szary? W sensie potrafię sobie wyobrazić sporo zastosowań kiedy nie będę nim zakrywał niebieskiego nieba. Jeśli chodzi o HDR to robiłem już z tym pewne eksperymenty ale jednak nie czuję jeszcze tego tematu. Postaram się wrzucić coś z tego, ale to nie dziś...

Ze stemplowaniem jest ten problem że nie znam na linuxa narządzia którym bym mógł to zrobić, a pracuję właśnie na Linuxie, więc póki co nie ruszałem tego.
    Panasonic DMC-G5 + Panasonic 14-45 mm f/3.5-5.6 + Samyang 7.5 mm f/3.5 fisheye + Olympus ZD 14-54 mm f/2.8-3.5

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Dzięki! Przyznam że ten wątek jest całkiem motywujący do focenia Teraz jednak czeka mnie kilka ciężkich dni i raczej nic nie dorzucę przez ten czas.

Nie zamówiłem systemu Cokina tylko takie coś: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/marumi...ray-72-mm.html Tylko że teraz doczytałem że ten filtr ma "niebieską dominantę" i chyba go nie wezmę, bo co to za filtr szary który nie jest szary? W sensie potrafię sobie wyobrazić sporo zastosowań kiedy nie będę nim zakrywał niebieskiego nieba. Jeśli chodzi o HDR to robiłem już z tym pewne eksperymenty ale jednak nie czuję jeszcze tego tematu. Postaram się wrzucić coś z tego, ale to nie dziś...

Ze stemplowaniem jest ten problem że nie znam na linuxa narządzia którym bym mógł to zrobić, a pracuję właśnie na Linuxie, więc póki co nie ruszałem tego.
    Większość szarych ochładza. Nie wiem czy ta dominanta o któ©ej piszesz to efekt ochłodzenia, czy rzeczywiście niebieskim zalatuje.
    Mam filtr takowy firmy B&W i też ochładza. Trzeba z tym żyć - najwyżej podnieść temperaturę zdjęcia w czasie obróbki RAW-a, lub w ...Gimpie. To ostatnie to akurat Linuxa dotyczy, i tego stemplowania też.
    Akurat na Linuchu też pracuję. Tylko
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria

Przy takim filtrze (nakręcanym na obiektyw) podział masz zawsze na środku. Cokin daje większą swobodę w budowaniu kadru, umiejscawianiu przejścia tonalnego na linii horyzontu nie koniecznie w połowie wysokości kadru .

Awatar Stazx
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Większość szarych ochładza. Nie wiem czy ta dominanta o któ©ej piszesz to efekt ochłodzenia, czy rzeczywiście niebieskim zalatuje.
    Mam filtr takowy firmy B&W i też ochładza. Trzeba z tym żyć - najwyżej podnieść temperaturę zdjęcia w czasie obróbki RAW-a, lub w ...Gimpie. To ostatnie to akurat Linuxa dotyczy, i tego stemplowania też.
    Akurat na Linuchu też pracuję. Tylko
    Nie pomyślałem o gimpie... Słabo go znam i może pora to zmienić

Cytat Zamieszczone przez sikor Zobacz posta
    Przy takim filtrze (nakręcanym na obiektyw) podział masz zawsze na środku. Cokin daje większą swobodę w budowaniu kadru, umiejscawianiu przejścia tonalnego na linii horyzontu nie koniecznie w połowie wysokości kadru .
    Zdaję sobie z tego sprawę, ale z drugiej strony filtr nakręcany wygląda na taki który trudniej uszkodzić, jest szybszy w użyciu i zajmuje mniej miejsca...
    Panasonic DMC-G5 + Panasonic 14-45 mm f/3.5-5.6 + Samyang 7.5 mm f/3.5 fisheye + Olympus ZD 14-54 mm f/2.8-3.5

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria
    Mając swego czasu 9-18 w dużym systemie korzystałem z Cokina i nie było żadnych problemów
    Jacek

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    ..Zdaję sobie z tego sprawę, ale z drugiej strony filtr nakręcany wygląda na taki który trudniej uszkodzić, jest szybszy w użyciu i zajmuje mniej miejsca...
    Używam systemu Cokina i jakoś go do tej pory nie uszkodziłem.
    Co do szybkości użycia - a gzie się tak spieszysz że priorytetem jest szybkość użycia?
    A jeśli chodzi o miejsce w plecaku - jeżeli podejdę do tego z aptekarską dokładnością, to tak, nakręcany zajmie mniej miejsca.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Trza trzaskać fotki na 5600 stopni K, zadbać o ekspozycję, a nie potem grzebać w psujach Sorry ja tak tylko teoretycznie.
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.