Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Obiektywy Sigma i Panasonic.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Hmmm - piszecie o makro i ogniskowych ponad 100 mm - w 4/3 to dużo, bardzo dużo. Mam ZD 50/2, bardzo go lubię ale odnoszę dość często wrażenie, że do makro takie jakie ja robię to często za dużo. Za większą ogniskową idzie w konsekwencji mniejsza GO oraz konieczność użycia krótszego czasu - żeby nie poruszyć. Jak się foci w świetle zastanym to ważne kryteria. Z tych względów wolę krótsze szkła, myślę o kupnie ZD 35, bardzo lubię do zdjęć z bliska ZD 14-54, który naprawdę i tu okazuje się bardzo fajnym szkłem. Dlatego uważam, że nie można pisać o makro bez sprecyzowania o jaki zakres ogniskowych chodzi i na to pytanie każdy potencjalny kupujący powinien sobie najpierw odpowiedzieć. Takie długie makro jest pewnie dobre do żab, ważek itp., do kwiatków, grzybów, monet i wielu innych zastosowań - niekoniecznie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    3miasto
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    to napewno.... tylko ze male ogniskowe to mniej szczegolow, albo lepiej powiedziec blizej trzeba wsadzic obiektyw. a owadki uciekaja... kwiatki i drobne inne rzeczy raczej nie ale muszki zabki i wazki tak. przedmowca dobrze prawi

tylko ze roznica w ogniskowych miedzy 50 a 100 jest duza... i wlasnie nie jestem do konca przekonany czy 100 to juz nie za duzo??

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kozak-wow
    to napewno.... tylko ze male ogniskowe to mniej szczegolow, albo lepiej powiedziec blizej trzeba wsadzic obiektyw. a owadki uciekaja... kwiatki i drobne inne rzeczy raczej nie ale muszki zabki i wazki tak. przedmowca dobrze prawi

tylko ze roznica w ogniskowych miedzy 50 a 100 jest duza... i wlasnie nie jestem do konca przekonany czy 100 to juz nie za duzo??
    Jak chcesz luknąć - tu masz moje motyle - ZD 50 Macro - pełne kadry:
    https://forum.olympusclub.pl/topics1...vt9674,120.htm

A tu ZD 50 lub ZD 14-54 - różne foty z bliska - zwykle pisałem, którym szkłem:
    https://forum.olympusclub.pl/topics1...vt9674,204.htm

Na innych podstronach wątku foty z ZD 50/2 - różne - sporo ot. tak z ulicy...
    Facebook

Mieszka w
    3miasto
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    dzieki wielkie... napewno mi to troche pomoze bo juz dlugo mysle nad kupieniem jakiesgos macro obiektywu... bylem juz prawie zdecydowany na 35 ZD a potem zaczalem myslec o 50tce, a teraz do tego wyszly sigmy i wogole mam metlik.
    A chyba kazdy z nas wie ze zakup nowego szkla to nie jest latwa decyzja. Jeszcze pewnie przed zakupem porusze ten temat zebyscie mnie utwierdzili w przekonaniu ze jestm na dobrej drodze dobrego zakupu. Ale to jeszcze troche czasu
    Pozdrawiam i dziekuje za podpowiedzi

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Sigmy dają większe powiększenie z większej odległości, ale przy ich ogniskowych statyw do makro raczej niezbędny. 150 f/2.8 Sigmy ma jeszcze tą zaletę że szkło nie zmienia długości, "nie rusza mordką", więc nie wystraszy żadnego robala.

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    to fakt.... ogniskowa tutaj ma chyba glowne zdanie do powiedzienia. no ale ja sam nie wiem jakie sa plusy i minusy w makrofotografi malych i duzych ogniskowych.... wyobrazam sobie wady i zalety ale konkretow sobie podac nie umiem wiec jesli ktosd ma doswiadzczenie w macro to prosilbym o odpowiedzie.

z gory dzieki
    ..wybor ogniskowej zalezy od tego co masz zamiar focic - jesli cos statycznego mozw byc mniejsza ogniskowa - bedzie taniej, jesli np. owady bedzie drozej bo ogniskowa dluzsza i dojdzie statyw lub lampa..wybor szkiel jest przeogromny - wszak po pewnym czasie i tak zrezygnujesz z powolnego AF w macroobiektywach (jedyny szybki ma Nikkor 105mm VR-naprawde szybki) i przejdziesz na ostrzenie manualne a wtedy do swojego olka mozesz podpiac prawie wszystko (przez przejsciowki)..jesli kompletnie nie masz pojecia czego Ci potrzeba kup na poczatek zd 50mm/2 to uniwersalne doskonale szklo i pewnie Ci sie spodoba to co ono potrafi..
    Pozdrawiam
    Coral

Mieszka w
    3miasto
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak, wiem ze 50tka ZD jest super, ale w porownaniu z 35tka (biorac pod uwage rowniez cene, a moze raczej glownie cene) to polecana jest 35tka. Teraz doszly obiektywy sigmy i mam duzy dylemat. Wiem ze obiektywy sigmy cenowo rownaja sie z ZD50 ale roznica w ogiskowych jest wielka. i to mnie troche kusi
    A to ze makrofotografi AF jest troche zawodny to wiem i raczej nastawiam sie od razu na korzystanie z manuala. No ale do kupna tego typu szkla zostalo mi jeszcze troszke czasu.
    Wspomniales cos o innych obiektywach ktore mozna podpiac ale wtedy manual to przumus. Moglbys podac jakis zestaw?? Bo szczerze to w takich rozwiazaniach jestem zielony. A moga okazac sie interesujace...

Z gory dzieki

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Teraz doszly obiektywy sigmy i mam duzy dylemat. Wiem ze obiektywy sigmy cenowo rownaja sie z ZD50 ale roznica w ogiskowych jest wielka. i to mnie troche kusi
    Dlaczego róznica w ogniskowej Cię kusi?

To szkiełko makro tu się na skale odwzorowania patrzy (i tu sigmy maja większa od zd50)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    kozak-wow - nie wiem jakie to ma dla Ciebie znaczenie ale nie zapominaj, że ZD 50/2 jest również (a może przede wszystkim) bardzo dobrym narzędziem do portretów w 4/3. To świetny optycznie obiektyw ale do samego makro bym go raczej nie kupił - dość drogi i skala odwzorowania nie powala. [/b]
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ....................
    Wspomniales cos o innych obiektywach ktore mozna podpiac ale wtedy manual to przumus. Moglbys podac jakis zestaw?? Bo szczerze to w takich rozwiazaniach jestem zielony. A moga okazac sie interesujace...

Z gory dzieki
    .. moje typy:
    1. OM 90mm/2 - bezwzgledny lider od kilkunastu lat - polecam (teraz wyszedl zaiss 100/2 do Nikona- pewnie tak samo swietny)....drogi ..(1000$nowy...500~700 urzywany)
    2. Voigtlander Macro APO-Lanthar 125mm f/2.5 SL ...znakomity - powoli wycofywany - jest jeszcze dostepny z bagnetem K (pentax)...troche tanszy (~600$ nowy) - nie mam tego szkla ale widzialem co potrafi
    3. Tokina ATX 90mm/2.5..stare znakomite niedocenione szklo - polecam ..robiony byl do Nikona, Canona i OM (moze i pentax, nie wiem)..do ustrzeleniu na ebay za 200~300$

..z manualnych jest jeszcze Leica 100mm/2.8 APO macro ...ale to drogie potwornie...
    Pozdrawiam
    Coral