Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Ima-test E-3 ;)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic
    Mr Q. nie będzie wytykać błędów bo znów od panów będą mi mówić. :P
    Mr Cra3y jest mocno krytyczny jeśli chodzi o E3. Gdybym miał odpowiedni przycisk, dałbym mu bana. . Ale Jego wypowiedzi to nie krytykanctwo, tylko krytyka. Różnica zasadnicza. Mniej więcej taka, jak między koniem, a koniakiem. Albo rumem a rumakiem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Zaskakująca jest różnica pomiędzy E-3 a L-10 w RAW....jeżeli to ten sam sensor to co sie dzieje?
    e330 i l1...tez wykazywały różnice....

A wszystkie wynalazki pentaxa i nikona które jechały na tej samej matrycy? Wyniki tez miały różne.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Rydułtowy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Zaskakująca jest różnica pomiędzy E-3 a L-10 w RAW....jeżeli to ten sam sensor to co sie dzieje?
    e330 i l1...tez wykazywały różnice....

A wszystkie wynalazki pentaxa i nikona które jechały na tej samej matrycy? Wyniki tez miały różne.
    To pokazuje jakie znaczenie ma soft zaszyty w aparacie. Jest niby RAW, ale to przecież i tak dane wstępnie obrobione przez aparat.

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez utoplec

To pokazuje jakie znaczenie ma soft zaszyty w aparacie. Jest niby RAW, ale to przecież i tak dane wstępnie obrobione przez aparat.
    co niezle widc na przykladzie a700, ten aparat produkuje rawy z odszumianiem ktorego nie sposob zlikwidowac

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Dag
    Cytat Zamieszczone przez utoplec

co niezle widc na przykladzie a700, ten aparat produkuje rawy z odszumianiem ktorego nie sposob zlikwidowac
    No właśnie a tyle czytam pochwał pod adresem tego aparatu.
    Przecież tak nie powinno być
    RAW to RAW.

qbic
    Gość
    To już byłaby bezczelność producenta jakby obrabiał RAW w inny sposób niż kompresja i dodanie swojego nagłówka do pliku.

Bardziej stawiam na inna elektronikę która np mniej sieje na przetworniki A/D i inne ustawienie napięć przy sensorze. (tak było z tego co pamiętam np w Canonie 20D i 300D)

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Najlepiej to widać, co znaczy opanowanie wafla na przykładzie Nikona i całej reszty używającej tych samych matryc. Na etapie D80 Nikon przeskoczył Pentaxa i Sony o jedną klasę, mimo, że korzystał z bliźniaczego układu.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Mr Cra3y jest mocno krytyczny jeśli chodzi o E3. Gdybym miał odpowiedni przycisk, dałbym mu bana. . Ale Jego wypowiedzi to nie krytykanctwo, tylko krytyka. Różnica zasadnicza. Mniej więcej taka, jak między koniem, a koniakiem. Albo rumem a rumakiem.
    dobre
    fakt faktem, moze za czesto jade ostro po E3, ale mu sie za coniektore rzeczy nalezy. a wszystko przez to, ze zyjemy w czasach powszechnego bylejactwa z chin i na nieszczescie E3 jest z chin ....

To już byłaby bezczelność producenta jakby obrabiał RAW w inny sposób niż kompresja i dodanie swojego nagłówka do pliku.

Bardziej stawiam na inna elektronikę która np mniej sieje na przetworniki A/D i inne ustawienie napięć przy sensorze. (tak było z tego co pamiętam np w Canonie 20D i 300D)
    nyny, A700 obrabia przed rawem oto schemat od nich:

i opis
    Kod:
    Our normal understanding of 'RAW' image files is that they are literally a record of the measured light levels (converted from an analog signal by the analog-to-digital converter) of each photosite on the sensor. However the A700's sensor design apparently (supported by official documentation - see page two of this review) includes noise reduction 'on the sensor' which means that the A700's RAW data is 'less raw' than we're used to. Worse still there's no option to disable this noise reduction circuit which means like it or not all RAW images have some noise reduction already applied to them.
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

qbic
    Gość
    Mam nadzieje ze tylko sony robi takie "sztuczki".

| OlyJedi
    Mieszka w
    Rydułtowy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A ja się założę, że to jest zjawisko nagminne, że różne wady matryc są maskowane zanim zostaną zapisane jako RAW. Producenci aparatów pewnie nie doważyli by się pokazać jak wyglądają naprawdę surowe dane, zanim przemielą je różne algorytmy w aparacie.