Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Jaki sens wyższego ISO?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Jeśli wystarcza Ci 1/60 to nie ma sprawy. Mówiłam o bardziej ekstremalnych warunkach, gdzie naprawdę jest ciemno i nie pomoże wyciąganie RAWa nawet o 3.0 EV.
    Żeby nie było - ja w ogóle nie używam iso powyzej 100 bo w moim aparacie jest nieużywalne W lepszym chętnie bym skorzystała.

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Z mojego hmmm "badania" wynika, że zamiast wyższego ISO (w przypadku RAWa) wystarczy ruszyć suwakiem i efekt jest ten sam.
    musisz miec bardzo długie suwaki
    niezly temat nie ma co

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    Z mojego hmmm "badania" wynika, że zamiast wyższego ISO (w przypadku RAWa) wystarczy ruszyć suwakiem i efekt jest ten sam.
    niezly temat nie ma co
    Wywołuje -zapisuje -otwiera jeszcze raz -i suwak się resetuje
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    agapiet - przy wyciąganiu z ISO 100 +4EV zdjęcie wygląda tak samo jak ISO 800 0EV.
    Przynajmniej tak jest w przypadku powyższych zdjęć. Może czułość wzrasta jakoś "nielinearnie" kiedy jest ciemno bo jeśli tak to proszę - oświećcie mnie.

hawk - ?????

Rafał Czarny - gdybym nie miał żadnych wątpliwości co do "mądrości" swojego postępowania nie prosiłbym Was o zdanie.

Dotychczas dużo używałem różnych kompaktów, sporadycznie analoga z filmem iso 100 (głównie 200), sporadycznie iso 400. Większość kompaktów przy ISO > 100 całkiem wymięka. Teraz mam wreszcie coś lepszego no i swojego i próbuję.
    Bawiłem się np. D40 kolegi i tam wyższe ISO mają sens. 1600 bez szumów.
    Na E-330 zdjęcia nocne ze statywu przy ISO >= 400 przy softwarowym zwiększaniu jasności tracą zupełnie swój urok. Wolę poczekać parę sekund dłużej i mieć margines.
    Zdjęcia w normalnych ciemnych warunkach - to samo. Mam do wyboru iso 100 i niedoświetlenie, które można podciągnąć lub wyższe iso, które będzie wyglądać identycznie z podciągniętą 100tką.
    Dochodzi ziarnistość. Przy b&w ładniej - to fakt. Ale zwiększenie ziarnistości to nie problem! Za to w drugą stronę jest kiepsko.

Skoro piszę głupoty sprowadźcie mnie na słuszną drogę

Cytat Zamieszczone przez grizz
    Wywołuje -zapisuje -otwiera jeszcze raz -i suwak się resetuje
    W CS3 stany suwaków zapisywane są do plików.

Cytat Zamieszczone przez gary
    niezly temat nie ma co
    - 4EV wystarcza

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Raw nie ratuje tyłka źle naświetlonym zdjęciom. Mądrzejsi ode mnie twierdzą, że w RAWie można bezstratnie korygować błędy naświetlenia w granicach +/- 1EV. Według moich doświadczeń (ale żaden ze mnie fachura) można kręcić suwakami (ładnie to zabrzmiało ) do 1,5 EV. A dalej to już kaszana.

RAW nazywany jest cyfrowym negatywem. Ale ktoś, kto kiedykolwiek naświetlił film negatywowy wie, że najlepiej wstrzelić się z ekspozycją w punkt. I choć negatyw więcej wybacza niż matryca (większa rozpiętość tonalna), to też lepiej nie prześwietlić, ani nie doświetlić. Niby można to skorygować na powiększalniku (albo na maszynie w labie), ale to na powiększeniach wyjdzie, ni ma Bolka.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    bardzo niemądre rzeczy napisałeś drogi Sydzie.

Przecież czasem trzeba użyć nawet i iso800, bo jest tyle światła i tyle trzeba przyłozyć. żeby dobrze naświetlić, żeby nie poruszyc, zeby zamrozic ruch itd itp.
    A jeśli są ku temu warunki, to lepiej chyba podnieść iso, niż maziać suwaczkami. Jeśli prawidłowo naświetlisz, to nawet to nieszczęsne iso800 w moim dziadku jest znośne. Ze o Twoim e330 nie wspomnę.
    Przecież to oczywiste, że wyższe iso jest potrzebne - nie da się wszystkiego na 100 zrobić. No chyba, że tylko focisz jakiś western 'w samo południe', albo pracujesz w studiu.

pozdr

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Rafał - jasne, zgadzam się z niewielką możliwością ingerencji w ekspozycję, żeby zdjęcie było nadal dobre.
    Wg mnie (i nie tylko) dopuszczalne ISO dla mojej puszki to ISO 400. ISO 800 i wyżej to już zupełna kicha. Chociaż niegorszą kichę potrafię wyciągnąć z ISO100 po niewielkiej ingerencji komputerowej.

edit
    Dobra - narazie się wstrzymuję. Poruszę temat po za Forum ale na pewno do niego wrócę. Dziękuję wszystkim za "dobre słowo" i życzę Wesołych Świąt

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Bawiłem się np. D40 kolegi i tam wyższe ISO mają sens. 1600 bez szumów.
    Na E-330 zdjęcia nocne ze statywu przy ISO >= 400 przy softwarowym zwiększaniu jasności tracą zupełnie swój urok. Wolę poczekać parę sekund dłużej i mieć margines.
    Halo... Po co robić zdjęcia ze statywu, jeśli używasz ISO powyżej 400 Zastanów się trochę... Statywu używasz min. po to, by "utrzymać" dłuższy czas otwarcia migawki. Skoro tak, to lepiej robić na jak najniższym ISO, by jakość była jak najlepsza. A jeśli zależy Ci na jakimś konkretnym czasie, to sobie to regulujesz przysłoną.

Tia, z pewnością ISO 1600 w D40 jest bez szumów... Eh...

Świetny jest ten temat, nie ma co.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Oj tak jeśli wyższe iso nie było by potrzebne to nikt by się tak z tym nie męczył nie sądzisz? wszystkie puszki miały by stałą czułośc 100 i nikt by nie gadał, że ten szumi a tamten nie bo nie było by aż takiej rużnicy... Pozatym osoba focąca w JPG i nie bawiąca sie w obróbkę jednak potrzebuje takiej możliwości jak przełączenie tego przed zrobieniem zdjecia.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jaki sens???... Krótko:
    1. ISO100 czas 1/5 s - poruszysz
    2. ISO800 czas 1/40s - nie poruszysz.

Oczywiście wartości przybliżone. Na odbitkach 15x21 NIE WIDAĆ różnicy w szumach.

Acha, D40 nie szumi - chyba se go kupię

pozdr.
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki