Ten mały komputerek może być dedykowanym chipem ;>Zamieszczone przez dobas
Ten mały komputerek może być dedykowanym chipem ;>Zamieszczone przez dobas
Fuji S5 Pro
poszukajcie na forum dpreview goscia o ksywie olycoly lub Colin Walker.
gosc robi bajeczne profile (do RSE czy dcraw) dajace kolorki jak z Oly Studio 1.5x
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Ble... trzeba sie zalogować aby poszukać po gościu. Moze ktos kto ma tam konto poszuka i wklei linke ?Zamieszczone przez cra3y
...był Olek jest A6000
Ja się z tym nie zgadzam. Zdjęcia są ostre pod warunkiem zastosowania właściwego wywoływacza. W programach innych niż Olympus Master/Studio i ostatnio CaptureOne wychodzą zmulone. W dcrawach zaś można sporo wyciągnąć, ale jest problem z odmozaikowywaniemZamieszczone przez grizz
.
Jeśli więc chcesz mieć "ostre" zdjęcia to wal w rawach i wywołuj w dedykowanym oprogramowaniu. Ew. odszumianie (dla iso 400-800) itp. w przeznaczonych do tego programach (np. noise ninja z dobranymi profilami).
Co do jpgów - to nie wiem czy są miękkie czy ostre - nigdy nie robiłem![]()
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.
Jpg też nie robię. Jak wywołam w ufraw i obrobię w gimpie, to są ok. Czy zastosowanie oryginalnego oprogramowania aż tak wiele zmienia?
Najlepiej sam sprawdź. Własne doświadczenia są zawsze najlepszeZamieszczone przez dawid_
Wybierz sobie jakieś dobre zdjęcie i wywołaj w paru programach i porównaj detale i ich jakość ... sam zobaczysz.
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.
Nie nioe wiesz, jak ja zastosuje odpowiedni wywoływacz, to wszystko moę udowodnić.Zamieszczone przez kapir
Chodziło o materiał wejściowy.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ja wywoluje OM i jestem zadowolony. Najlepsze efektu udaje mi sie w nim uzyskac wiec i go stosuje. Pozniej podciagam ostrość w GIMPie przy pomocy slawnego juz skryptu Eg/Sharpen (Smart Redlux) i po sprawie.
...był Olek jest A6000
Qbic mnie oświecił i za to mu wdzięczny jestem dozgonnie. Przerobiłem chyba z 10 programów do RAW i żaden nie dorównuje Olympus Studio ostrością i odwzorowaniem barw. Teraz zdjęcia są ok.