W trybie M, przechodzisz na manual Focus = MF i ustawiasz fokus na nieskończoność
W trybie M, przechodzisz na manual Focus = MF i ustawiasz fokus na nieskończoność
/*...................*/
/* ...........................*/
No ale jak sie ustawia na nieskończoność , co konkretnie mam zrobić ?
Abedin
na obiektywie będziesz miał symbol nieskończoności, na niego nastaw ostrość
/*...................*/
/* ...........................*/
Na kitach i tanich szklach nie ma tej podzialki...
Najlatwiej to tak: sprawdz w menu, w ktora strone mesz ustawiony kierunek obrotu pierscienia MF [zgodnie z kirunkiem wskazowek zegara czy przeciwnie] i wtedy w te strone kreciszJak "przekrecisz" to poczujesz brak oporu - bedzie nieskonczonosc.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Nie na kazdym obiektywie jest "podzialka". CHdozi o ustawienie ostrosci jak najdalej od siebie. Pewnie 1-2 pelne obroty pierscieniem wystarcza w kazdym przypadku.
Jeżeli masz włączoną funkcję RESET LENS to aparat przy wyłączaniu ustawia ostrość na nieskończoność żeby obiektyw był najkrótszy. Możesz więc wyłączyć aparat i od razu po włączeniu ustawić MF (albo jeszcze lepiej przed wyłączeniem ustawić MF). W E-500 to jest w zakładce z kluczem 1 w menu.
Teraz wiem choć ten brak oporu jest słabo wyczuwalny właściwie to musiałem się wsłuchać dobrze w klikanie jakby ząbków . Jak się okazuje nie na każdym ( dog_master dobrze podpowiedział i za to mu punkciora muszę przyznać tylko jeszcze musi mi powiedzieć jak to się robi. Jak ktoś wie gdzie jest zaznaczona nieskończoność na tym zdięciu to też mu się należy punkt .
Abedin
Tak jak napisałem, na kitowach nie ma podziałki pozostaje wiec "wyczucie"
To ja też coś od siebie dam... czasy około 1s ISO 100 z ręki
Ostatnio edytowane przez Jeronimo ; 19.05.08 o 15:30
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać