Witam. Zbliża się Nowy Rok a wraz z nim pokazy sztucznych ogni. Mam pewne podejrzenia co do ustawień pod taką fotografię ale fajerwerki raczej nie pozwolą mi poprawić ewentualne błędy ;] Miał już ktoś doświadczenia w takim zakresie? :>
Witam. Zbliża się Nowy Rok a wraz z nim pokazy sztucznych ogni. Mam pewne podejrzenia co do ustawień pod taką fotografię ale fajerwerki raczej nie pozwolą mi poprawić ewentualne błędy ;] Miał już ktoś doświadczenia w takim zakresie? :>
osobiście nie próbowałem
ale poczytaj tutaj
https://forum.olympusclub.pl/topics7...ter-vt3064.htm
Ja ostatnio uzywalem czasu B do ogni sztucznych (robiac z reki zdjecia). Wada jest poruszenie czesci planu, ale mozna bardziej elastycznie sterowac czasem. A jesli zalezy Ci na otoczeniu to oczywiscie statyw, niskie iso i dlugie czasy (chyba ze masz wezyk to wiekszosc problemow odpada).
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Mam "patent" jeszcze z analoga.
Oczywiście statyw i węzyk albo pilot.
ISO 100, f/8 czas od 1/60 w dół. Większośc wychodziła![]()
oczywiście wart wziąc pod uwagę, czy "tło" zawiera np. jakies jasno oswietlone budynki bo przy zbyt długim czasie mozna je prześwietlić.
Warto sprawdzić kilka razy na LCD,
Kiedys tego komfortu nie było. Z pokazów sztucznych ogni w Olsztynie pod Częstochową, z daleka, fajerwerki fajnie oświetlały mi zamek ale z dwóch filmów po 36 klatek do zaakceptowania było tylko kilka ujęc.
Hmm nikt o tym nie wspomniał ale rozumiem, że ostrzenie ręczne + ustawienie na nieskończoność? ;]
Albo na hiperfokalną, jeśli zależy nam na maksymalnej głębi ostrości.
Ja w zeszlym roku robilam...
Tryb M, f/8, 14-25mm, 2-4s, iso100, glowa do gory i robimy
Ja ostrzylam recznie na nieskonczonosc - mialam odpowiednia GO jak na moje warunki.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Tutaj jest kilka sensownych porad:
http://www.fotografuj.pl/Article/Fot...praktyce/id/29
Ostatnio robilem takie fotki na Starym Miescie - tak przez przypadek trafilem na jakas impreze
Np. to:
Nie-sylwester
ISO 200
f 4,2
Exp. time 1/2s
Oli jest cacy, ale wymiata moja Mamiya!
Witam.
Mnie wyszło coś takiego:
Po prostu fajerwerki - tym razem większe
exp.t. 4 s
f/ 11
iso 100
statyw
bardzo silny wiatr z lewej
+ obróbkadłuższa niż 4 sekundy
pozdrawiam
Grzesiek
Jak zrobię najlepsze zdjęcie w swoim życiu to zmienię hobby. (-M)
www.grzegorzkorab.pl