Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: d300 vs e-510 - a mowia ze 510 przeswietla :)

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Largo
    Napiszcie już, że e-510 jest najlepszy i wszystkim zrobi się lżej Mi napewno
    Bo jest
    No powiedzmy, że jednym z lepszych dla amatora. Kiedyś "oprotestowalem" to testowe dzielenie każdego włos..piksela na cztery to mnie objechali
    Każdy sprzęt ma swoje wady i zalety, warto nauczyc się żyć z pierwszymi a wykorzystać do maksimum drugie.
    Albo kupić kilka puszek do różnych rodzajów pracy.
    Wielu tak robi.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    jak na razie denerwuje mnie jedno, syfy, czytalem ze nikony sa w tym "najlepsze"
    te matryce strasznie przyciagaja kurz, na dodatek to czyszczenie jest smiechu warte

wnetrze jest pokryte zamszem, cos na ksztalt zamszu.... ciekawe bo potem wyglada to jak siersc kota, nie da sie usunac z tego syfu

wewnatrz olka jest gladko, plastik, a mimo to syf nie osiada na matrycy

chcialem usunac sobie ta plamke, ale sobie tylko pogorszylem, gruszczeka, pedzelkiem. potem patyczkami

i teraz mam mase syfkow przy f22

a w olku nic, drobinka leciutka widoczna dopiero przy f22

musze kupic chyba jakis specjalistyczny zestaw do czyszczenia
    albo oddac do serwisu na czyszczenie, to jest porazka

moj kolega ma d70 nikona, to ma zdjecia uslane ciapkami
    Czyli, że masz dokładnie ten sam problem, który ja miałem w D3 -prawdopodobnie firmowo gratis w postaci tłustych plam na matrycy. Ja na szczęście poradziłem z tym sobie za pomocą patyczków do uszu (horror -jak już ktoś ma ochotę to polecam użyć bawełniane) i dopiero przy f16 widze 3 delikatne plamki (pozostałość z tego co niedoczyściłem). Zwykły kurz na prawdę bez problemu daje się zdmuchnąć gruchą -a w D300 poradzi sobie z tym czyszczałka.

Tak z ciekawości -jak często robisz zdjęcia na f22 ?

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No sorry, ale za taką kasę masz gratis tłuszcz na matrycy?! I to widzę nie jedyny przypadek. Czyżby Nikon aż tak zlewał jakość? Dziwne to dla mnie, ale cóż... Ja mam Olympusa Sprzęt lepszy (tak sobie tłumaczę i proszę mnie nie przekonywać :P :P :P )
    A tak serio to wiem już, że e-510 nie jest tak dobry jak to czytałem na wszystkich testach, ale na moje potrzeby wystarcza. Ja mam zamiar skupić się na fotografii studyjnej, a tam będę miał światła pod dostatkiem i czasu sporo na ustawienie ostrości. Dla amatora wystarczy
    Pozdrawiam!
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Fatman
    ...
    Dostałeś już 24-70? Cudne szkiełko Fatman... cudne

Pozdrawiam...

Marcin510
    Gość
    majac olka 510 nie zdawalem sobie w ogole sprawy o problemach z kurzem na matrycy

dopiero jak kupilem nikona, to znajomi powiedzieli mi ze w nikonach to stnadart, no niezle jaja

f22 zamierzam uzywac, bo to aparat do landscapes, kupilem do tego 10-20 i nie zamierzam nic dokupywac, do reszty i m42 bedzie olek 510, poza tym syfow nie widac tylko na f22, na f22 widac je bardzo dokladnie, na mniejszych fach sa one nieostre ale sa zdecydowanie widoczne

czyszczalka czasem zadziala, przesunie syfka z jednego miejsca na matrycy w inne

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

f22 zamierzam uzywac, bo to aparat do landscapes
    to może zaczniesz używać zakresu przesłon który daje optymalne wyniki?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Marcin510
    Gość
    optymalne wyniki w landscapes daje optymalna glebia, wiec f22 jest akurat

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    1. Widzę, że masz tu taki sam poziom testowania jak przy prześwietlaniu...
    2. Pisz po polsku.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Marcin, musisz pamiętać o odpowiedzialności za słowo. Przeczyta to jeszcze ktoś zielony i uwierzy w tę (tu użyję eufemizmu bo święta za pasem) niemądrość.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Largo
    No sorry, ale za taką kasę masz gratis tłuszcz na matrycy?! I to widzę nie jedyny przypadek. Czyżby Nikon aż tak zlewał jakość? Dziwne to dla mnie, ale cóż... Ja mam Olympusa Sprzęt lepszy (tak sobie tłumaczę i proszę mnie nie przekonywać :P :P :P )
    A tak serio to wiem już, że e-510 nie jest tak dobry jak to czytałem na wszystkich testach, ale na moje potrzeby wystarcza. Ja mam zamiar skupić się na fotografii studyjnej, a tam będę miał światła pod dostatkiem i czasu sporo na ustawienie ostrości. Dla amatora wystarczy
    Pozdrawiam!
    Wiesz, za tyle kasy mam też troszkę zalet: szybki i precyzyjny AF, bardzo niskie szumy, bardzo szybką serię -no jakoś ten tłuszcze przeboleję

The z00m, niestety jeszcze nie mam 24-70 -wszędzie wykupili......... w FJ są tylko od ręki, ale tam cena jest......... chora delikatnie mówiąc (6849 zł brutto). Poczekam jednaj na import z USA, będzie znacznie taniej (cena na dziś 3750 zł).
    Na razie na otarcie łez kupiłem sobie Sigmę 70-200 2.8 DG Macro -powinno na 2 tyg wystarczyć (jestem zakupoholikiem )

Marcin510, przy f22 dyfrakcja masakruje Ci ostrość na zdjęciach niestety -zerknij na przykładowe wykresy MTF jakiegokolwiek szkła -optimum osiąga w przedziale f5.6-f10, poten następuje już spadek zazwyczaj.