Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: d300 vs e-510 - a mowia ze 510 przeswietla :)

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    z00m a gdzie dowody ???
    ja chce fotki z twego aparatu , pokaż coś wreszcie...
    Wreszcie? Od wczoraj mam sprzęt więc nie rozumiem Twojego zniecierpliwienia I o jakie dowody Ci chodzi? Na test nie licz, ale na fotki jak najbardziej. Z drugiej strony kogo jeszcze interesują fotki? Testy to co innego Jutro coś powieszę na galerii. Teraz ruch u mnie spory. Wczoraj przyleciałem. Priorytetem była wysyłka sprzętu dla naszych kolegów i koleżanki z forum. Czas na zdjęcia jednak był

Wszyskie foty będą jednak tylko z 24-70. Te szkiełko mnie zabrało więc raczej nie odepnę go od puchy.

Cytat Zamieszczone przez lessie
    ...zoom, Ty już masz sprzęt? Bo obiecałeś mi foty...
    I będą. Sprzęt mam od wczoraj. Na razie się w nim gubię

Cytat Zamieszczone przez ktotek
    ...Olympus, Zuiko czy OM sa rozpoznawalne na całym fotograficznym świecie i kojarzone z doskonałą jakością, niezawodnością i nawet specyficzną filozofią firmy... ...Firma jest charakterystyczna, rozpoznawalna i w pewnym sensie bardziej elitarna niż Nikon, Canon czy Pentax...
    Boję się zapytać co miałeś na myśli pisząc o specyficznej filozofii oraz elitarności

Olympus to firma jak każda. Jej sprzęt ma swoich zwolenników. Zwolenników poszczególnych firm rozumiem... wyznawców nie bardzo.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    ja nie widzialem jeszcze testu d300vs510 wiec jakis juz jest, i pokazuje dobitnie ze d300 nie szumi mniej niz to co prezentuje nawet e410
    Zrób zdjęcia jakiejś słabo oświetlonej sceny, to zobaczysz co mniej szumi.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Bardzo często słyszę "Co to Olympus?". Bardzo często pada jednocześnie tekst w stylu "Canon to Canon", "Tylko Nikon" itp. Co prawda jeszcze nigdy nie dowiedziałem się skąd takie podejście ale wytrwale drążę temat ;P

Moje takie obserwacje:

-Słaba reklama marki. Większość niedzielnych fotografów nie kojarzy firmy a przecież to rynek "entry level" sprzedaje najwięcej
    -Mała ilość obiektywów w porównaniu do konkurencji oraz wysokie ceny(C czy N mają szkła po 400zł nawet a u Olka trochę z tym gorzej ;]) Wyznaję zasadę, że o ile znajdziemy to co nam potrzebne to jest OK. Większość jednak uważa, że więcej=lepiej(i tak zostają z kitowcami )
    -Kiepskie wyniki w testach. E-3 zostało zjedzone przez 40D czy D300 a nawet A700 jeśli chodzi o szumy. Mimo to jest droższy
    -Spadek wartości. Niby dobrze gdy ceny spadają bo można sobie pozwolić na dany sprzęt ale gdy już coś kupimy to strata 1000zł w 6 miesięcy boli

Ale to tylko moje wrażenia. Mogę się mylić i być to wynikiem wroga :P

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zrób jak mówi; EPICURE wtedy sobie wyjaśnisz wszystko bo w piękny słoneczny dzień to i dziadek duże iso będzie miał dobre Oczywiscie pochwal się nam puzniej efektami tego ''testu''.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    Ja byłem dziś w sklepie -który figuruje na stronie jako partnerski Olympusa- w centrum handlowym w Gdyni.
    Przy wejściu gablota.. Samsunga z zdaje się GX 10 i furą kompaktów. Obok gablota Sigmy głownie do Canona i Nikona, coś tam do Samsunga . Do Olka nic.
    Obok gabloty C i N z 400D / 40D /D40x i kilkoma obiektywami i kompaktami, po jednej lampie też widziałem. W następnej gablocie Sony z A700 i kompaktami.

Szafka z Olkiem trudniej dostępna stoi za ladą, w niej jakiś 510 w podwójnym kicie w jakiejś absurdalnej cenie.
    Co z tego że przy wejściu wita nas stand z ulotkami Olka, skoro na podstawie porównania szafek Olek to jakaś mała niszowa firma...

Marcin510
    Gość
    przy okazji jeszcze zrobie porownanie przy slabym swietle
    a balans bieli ustawie po prostu recznie co by nikonowcy nie smiali sie z niebieskiego sniegu
    d300 ma mase hiper super czujnikow do focusa, balansu, to i lepiej sam ustawia, ale jak ktos foci w raw, to bez roznicy

ale nie twierdze ze 510 foci lepiej od d300, z tym ze roznica cenowa jest znaczna
    na pewno w iso 1600 d300 przy slabym swietle poradzi sobie lepiej

jak na razie denerwuje mnie jedno, syfy, czytalem ze nikony sa w tym "najlepsze"
    te matryce strasznie przyciagaja kurz, na dodatek to czyszczenie jest smiechu warte

wnetrze jest pokryte zamszem, cos na ksztalt zamszu.... ciekawe bo potem wyglada to jak siersc kota, nie da sie usunac z tego syfu

wewnatrz olka jest gladko, plastik, a mimo to syf nie osiada na matrycy

chcialem usunac sobie ta plamke, ale sobie tylko pogorszylem, gruszczeka, pedzelkiem. potem patyczkami

i teraz mam mase syfkow przy f22

a w olku nic, drobinka leciutka widoczna dopiero przy f22

musze kupic chyba jakis specjalistyczny zestaw do czyszczenia
    albo oddac do serwisu na czyszczenie, to jest porazka

moj kolega ma d70 nikona, to ma zdjecia uslane ciapkami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    I niech teraz oszołomy z innych systemów powiedzą, żeśmy OliTaliby. Sflekowaliśmy gościa, który od pierwszego postu udowadnia wyższość E510 nad D300 .

Marcin, bez obrazy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Marcin510
    Gość
    za mocno powiedziane, w cale nie udowadniam wyzszosci d300

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Hahaha, to je, dobre .....

Syfiasty D300 ....

mam na mysli syfki na matrycy.......
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Napiszcie już, że e-510 jest najlepszy i wszystkim zrobi się lżej Mi napewno
    Według mnie warto skoncentrować się na robieniu zdjęć, a nie na testach. Pozdrawiam
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com