Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: d300 vs e-510 - a mowia ze 510 przeswietla :)

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Marcin510: powinieneś test przeprowadzić w inny sposób:
    1. powiększyć fotkę 1000x
    2. wybrać fragment i policzyć ziarno (szum)
    3. jeżeli wyjdzie 12376 pikseli to OK, powyżej to dziadostwo
    4. itp itd

Spoko Marcin510 - pokazałeś dużą różnicę (jak dla mnie) na korzyść Olka w najzwyklejszym teście, z możliwościami takimi na jakie Cię max. stać.
    Co mnie obchodzi, że D300 trzeba ustawić tak, włączyć to i owo, zmienić coś tam - test pokazał sposób pomiaru światła przy szybkich - identycznych ustawieniach i tyle.
    Profesjonalne testy w studiach zostawmy expertom
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mały42
    To co wymieniłeś jako lepiej w d300 z tą kasą którą wydałeś w porównaniu z e510 to jest pikuś a do tego już masz paprocha na matrycy i jak sam napisałeś "to czyszczenie to jest jakiś pic chyba w tym d300". Widzisz sam, zapłaciłeś za samo LOGO firmy a nie za sprzęt.

Pozdrawiam
    mały42
    Teraz widzisz jakimi debilami są kupujący Nikona. Nie to co kupujący Olympusa W Nikonie to się płaci za logo, a w Olympusie za innowacyjność i wysoką jakość. Ja jako jeden spośród posiadających D300 (czyli tych mniej rozgarniętych) nie mogę wyjść z podziwu dla Nikona, że zrobił to czego Olympus nie potrafił i nie potrafi nadal. Dodatkowo dzisiaj sam obaliłem kolejny mit tym razem dotyczący niepobitych zoomów ZUIKO. Wystarczyło podpiąć 24-70/2,8 Inni jednak też potrafią Wcześniej myslałem, że 14-24/2,8 to był wypadek Nikona przy pracy, a 70-200/2,8 VR wyjątkiem potwierdzającym regułę

Z tego testu wynika tylko jedno... nie wystarczy kupić aparat i nacisnąć spust migawki.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak THE ZOOM masz rację inni też potrafią lecz popatrz na cenę ...
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Dodatkowo dzisiaj sam obaliłem kolejny mit tym razem dotyczący niepobitych zoomów ZUIKO. Wystarczyło podpiąć 24-70/2,8
    Bez przesady!

Nikt nie mówił, że nikon czy canon nie potrafi zrobić świetnych obiektywów!

(no dobra byli tacy )
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    z00m a gdzie dowody ???
    ja chce fotki z twego aparatu , pokaż coś wreszcie...
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    każda pliszka swój ogonek chwali...
    wszystkim da się zrobić fotę. W dobrych rękach, większość dzisiejszego sprzetu z pólki, nazwijmy to semi pro, foci tak, że różnicy nie uświadczysz. Diabeł tkwi w szczegółach. Tam gdzie jedni mają pewny AF, drudzy mają gładszy obraz, inni wyższy DR, jeszcze inni tańszy sprzęt albo co innego....
    Kwestia - czego oczekujesz lub co jest Ci potrzebne do pracy...?

zoom, Ty już masz sprzęt? Bo obiecałeś mi foty...

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    lessie dobrze gada - polać mu!
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    ...wszystkim da się zrobić fotę. W dobrych rękach, większość dzisiejszego sprzetu z pólki, nazwijmy to semi pro, foci tak, że różnicy nie uświadczysz.
    Dokładnościowo. Obojętne jaka lustrzanka cyfrowa plus dwa kity (krótki i długi, wyłączając krótki kit Canona), plus głowa na karku = dobre zdjęcia.

Kompaktem też można robić znakomite zdjęcia. Widziałem takich sporo.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Nie kumam o co chodzi z tym gdybaniem o logo, firmach. Z pewnością takie znaki jak Nikon czy Nikkor są wszędzie rozpoznawalne - wkład tej firmy w rozwój fotografii jest niepodważalny podobnie jak to że firma potrafi zrobić i robi świetny sprzęt. To nie znaczy, ze wszystko jest the best, nie zdarzają się wpadki czy słabe strony. Miałem Nikony i Nikkory, niektórych żałuję, że się pozbyłem, może kiedyś również będę fotografować Nikonem - tu nie logo jest ważne.

Z drugiej strony nie wiem z czego wynika dające się odczytać między wierszami przeświadczenie niektórych forumpowiczów o niższości Olympusa - jakby inne marki były lepsze. Przecież takie znaki jak Olympus, Zuiko czy OM sa rozpoznawalne na całym fotograficznym świecie i kojarzone z doskonałą jakością, niezawodnością i nawet specyficzną filozofią firmy, która przecież miała i ma bardzo duży wpływ na rozwój techniki fotograficznej i nie tylko. Firma jest charakterystyczna, rozpoznawalna i w pewnym sensie bardziej elitarna niż Nikon, Canon czy Pentax. I nie idzie tu o wielkość sprzedaży - Contax, Leica, Zeiss itp. to nigdy nie były hity sprzedaży a chyba nikt nie ma wątpliwości o wartości tych marek. Fakt faktem, że komercyjne żonglowanie tymi znakami w ostatnim czasie i nadawanie ich nazw np. obiektywom w kompaktach obniża ich wartość...

Reasumując - fotografuję Olympusem, nie mam żadnych kompleksów i mam świadomość wartości tej firmy... Innym życzę tego samego.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Nie kumam o co chodzi z tym gdybaniem o logo, firmach. Z pewnością takie znaki jak Nikon czy Nikkor są wszędzie rozpoznawalne - wkład tej firmy w rozwój fotografii jest niepodważalny podobnie jak to że firma potrafi zrobić i robi świetny sprzęt. To nie znaczy, ze wszystko jest the best, nie zdarzają się wpadki czy słabe strony. Miałem Nikony i Nikkory, niektórych żałuję, że się pozbyłem, może kiedyś również będę fotografować Nikonem - tu nie logo jest ważne.

Z drugiej strony nie wiem z czego wynika dające się odczytać między wierszami przeświadczenie niektórych forumpowiczów o niższości Olympusa - jakby inne marki były lepsze. Przecież takie znaki jak Olympus, Zuiko czy OM sa rozpoznawalne na całym fotograficznym świecie i kojarzone z doskonałą jakością, niezawodnością i nawet specyficzną filozofią firmy, która przecież miała i ma bardzo duży wpływ na rozwój techniki fotograficznej i nie tylko. Firma jest charakterystyczna, rozpoznawalna i w pewnym sensie bardziej elitarna niż Nikon, Canon czy Pentax. I nie idzie tu o wielkość sprzedaży - Contax, Leica, Zeiss itp. to nigdy nie były hity sprzedaży a chyba nikt nie ma wątpliwości o wartości tych marek. Fakt faktem, że komercyjne żonglowanie tymi znakami w ostatnim czasie i nadawanie ich nazw np. obiektywom w kompaktach obniża ich wartość...

Reasumując - fotografuję Olympusem, nie mam żadnych kompleksów i mam świadomość wartości tej firmy... Innym życzę tego samego.
    lepiej bym tego nie wyraził
    nigdy się nie kłócę na temat wyższości jednej marki nad drugą
    mimo, że strasznie mnie irytują wypowiedzi niektórych półfotografów o Olympusie, ale nie tylko
    dziś cyfrówką, lustrzanką i kompaktem, nieważne jakiej firmy można zrobić tak dużo, że w 90 procentach wystarczy

ale ja i tak