Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Pomocy :)

annnis
    Gość

Pomocy :)

Witam wszystkich

Jestem zielona w te klocki dlatego postanowiłam napisać bo nie wiem gdzie szukać a Pan google nic mi nie dał

Proszę o odpowiedź na pytanie które brzmi :

Czy idzie jakoś sprawdzić ( nie wiem przez zbadaj element,może coś w linku u góry jak się wyświetla zdjęcie z fb przesłane przez komórkę, czy coś w tym stylu, może jakiś program cokolwiek ) oryginalną datę zrobienia zdjęcia które znajduje się na fb i google + wiem że daty niektórych zdjęć które są podane w google+ i na fb nie są datą zrobienia zdjęcia oraz wiem na 100000 % że osoba która zrobiła zdjęcia nie bawiła się w zmianę dat np.w telefonie.

Sprawdzałam po przez ściągniecie zdjęcia na komputer ale wyświetla się data ściągnięcia nie ma daty zrobienia w podsumowaniach

Proszę pomoże ktoś ???

pozdrawiam annis

| OlyJedi Awatar luzaczek82
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Witam.Dawno temu sprawdzałem sobie to jakimś programem ale za chiny nie pamiętam jakim.Wpisz może w google program do odczytu daty robienia zdjęcia

annnis
    Gość
    dziękuje za pierwszą odpowiedź, przeszukuje P. Google ale nie jest łatwo a nie wierzę że w dzisiejszych czasach nie da się tego sprawdzić to dla mnie wręcz nie do uwierzenia wierze że jest jakiś sposób tym bardziej że zdjęcia pochodzą od zwykłych osób a nie od fotografów którzy wiedzą jak ingerować w zdjęcia pozdrawiam

| OlyJedi Awatar eFiX
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    facebook podczas wgrywania zdjec na serwer czyści exif zdjęcia - więc nie za bardzo jest z czego odczytać taką informację.
    [5Dmk3] ----- [IRC] ------ [Klik!]
    Jestem wredny i się czepiam. Ostrzegam uczciwie.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez annnis Zobacz posta
    wiem na 100000 % że osoba która zrobiła zdjęcia nie bawiła się w zmianę dat np.w telefonie.
    Sprawdzałam po przez ściągniecie zdjęcia na komputer ale wyświetla się data ściągnięcia nie ma daty zrobienia w podsumowaniach
    IrfanView?

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Najlepszy w/g mnie program do sprawdzania takich rzeczy to darmowy Photo Metadata Editor - dostępny pod adresem http://www.photome.de/ Ale - czy się sprawdzi - to zależy. Po pierwsze - aby mógł sprawdzić zdjęcie musi zawierać tzw. dane EXIF. Zdjęcie może nie zawierać tych danych - mogły one zostać świadomie wycięte przed umieszczeniem zdjęcia w sieci, niektóre programy do obróbki zdjęć mogą też nie zachowywać danych EXIF (o czym obrabiający zdjęcie przed umieszczeniem w sieci może nawet nie wiedzieć). Dane EXIF (w tym i datę) można też zmienić - np. właśnie tym programem, który sugerowałem do ich sprawdzenia. Kolejna możliwa przyczyna nieprawidłowej daty to źle ustawiona data w aparacie, którym zdjęcia wykonywano. Jeśli zatem znajdziesz w danych EXIF datę wykonania zdjęcia - to jest to data prawdopodobna, nie można jej traktować jako w 100% pewnej.

---------- Post dodany o 12:46 ---------- Poprzedni post był o 12:44 ----------

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    IrfanView?
    Wiele programów, w tym i Irfan View pokazuje tylko część danych EXIF. Photo ME pokazuje ich znacznie więcej.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    269
    Moja galeria
    dziękuje za pierwszą odpowiedź, przeszukuje P. Google ale nie jest łatwo a nie wierzę że w dzisiejszych czasach nie da się tego sprawdzić to dla mnie wręcz nie do uwierzenia wierze że jest jakiś sposób tym bardziej że zdjęcia pochodzą od zwykłych osób a nie od fotografów którzy wiedzą jak ingerować w zdjęcia pozdrawiam
    Jeśli zdjęcie zawiera EXIF to datę bez większego problemu da się odczytać. Jeśli nie ma EXIF to nie wiem czy w ogóle jest taka możliwość...raczej nie, albo nic mi na ten temat nie wiadomo.
    Tu masz podobny tematycznie wątek: klik
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

annnis
    Gość
    IrfanView pokazuje datę ściągnięcia zdjęcia na komputer no chyba że ja źle szukam w tym programie ale w "IMAGE INFORMATION" JEST TYLKO DATA ŚCIĄGNIĘCIA NA KOMPUTER

Gdzie szukać "
    EXIF " przed ściągnięciem po ściągnięciu ???

---------- Post dodany o 11:57 ---------- Poprzedni post był o 11:51 ----------

Acha to znaczy że nie ważne czy zdjęcie np było wysyłane bezpośrednio z komórki na fb czy google+ czy z komputera mogę nigdy nie dowiedzieć się oryginalnej daty zrobienia fotki

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    269
    Moja galeria
    ...Acha to znaczy że nie ważne czy zdjęcie np było wysyłane bezpośrednio z komórki na fb czy google+ czy z komputera mogę nigdy nie dowiedzieć się oryginalnej daty zrobienia fotki
    Zgadza się. Jeśli fb wycina exif to się nie dowiesz. Jeśli zdjęcie ma EXIF powinny być takie informacje:

W IrfanView (Date TimeOriginal): Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IrfanView.jpg
Wyświetleń:	287
Rozmiar:	90,7 KB
ID:	145647

W systemie Windows7 (Data wykonania): Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	win7.jpg
Wyświetleń:	271
Rozmiar:	72,8 KB
ID:	145648
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    A możesz zamieścić to zdjęcie, lub jeśli Ci nie wolno, to zalinkować ? Dla mnie np. do G+ bo nie mam konta na FB
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||