Masz niezłe oko do wypatrywania perełek
A, i czy możesz dwa słowa o tych Mennonitach - mam rodzinę na Kaszubach, ale pierwszy raz o nich słyszę.
Masz niezłe oko do wypatrywania perełek
A, i czy możesz dwa słowa o tych Mennonitach - mam rodzinę na Kaszubach, ale pierwszy raz o nich słyszę.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Bodzio, bo to bardziej na Żuławach![]()
Ruch Mennonicki narodził się w Szwajcarii na początku XVI w. ( trochę później w Holandii ),w wyniku reformacji i jako odpowiedź na kompromisy Lutra.
Wyzwalając się od prześladowań pod koniec XVI w przybyli z Niderlandów i Niemiec do wyjątkowo tolerancyjnej Polski. Osiedleniu się na podmokłych Żuławach sprzyjały względy ekonomiczne władz państwa i tutejszych właścicieli ziemskich.
Ludzie obeznajmieni z gospodarką na terenach depresyjnych doskonale się do tego nadawali. W zamian za uporządkowanie wałów wiślanych i uporządkowanie systemu melioracyjnego osadnicy przez długi czas byli wolni od podatków i pańszczyzny.
Tak dla porządku załączam zdjęcia z 2009r wnętrza tego małego kościółka . Robione pod skosem by jak najwięcej na jednej focie złapać. Oryginalne skrzydła ołtarza głównego znajdują się w Muzeum Narodowym w Gdańsku.
50
51
52
Ostatnio edytowane przez yac ; 27.04.15 o 18:01
Jacek
System jest c.d.d. więc tylko gorące dziękuję![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Fajowe te żuławskie widoczki
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
widoczki świetne a i kościółek nieźle pokazany. wiekowy chybapozdr
Dzięki za pdwiedziny. Kościółek, pierwotnie jako prywatna kaplica, datowany jest na początek XVII w.
Jacek
Odwiedzamy i podziwiamy, a naprawdę jest co![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Wierzby mgliste są super. Dawaj bo piękna kraina![]()