Ciekawe...
W E-410 AUTOISO bardzo często ustawia sie na 400 (cale szczęście, że przy tej matrycy jest to jakość akceptowalna) - trochę żałuje, że tak jak w e-500 i 510 niema ograniczenia.
Niemniej jednak działa to w zakresie 100-400 bardzo sprawnie![]()
Ciekawe...
W E-410 AUTOISO bardzo często ustawia sie na 400 (cale szczęście, że przy tej matrycy jest to jakość akceptowalna) - trochę żałuje, że tak jak w e-500 i 510 niema ograniczenia.
Niemniej jednak działa to w zakresie 100-400 bardzo sprawnie![]()
.. a mi prawie zawsze 100. Jakie masz firmware?Zamieszczone przez lessie
Nie do końca. W portrecie nie działa, w programie sportowym owszem ale aparat śrubuje max krótkie czasy naświetlania co jest zrozumiale dla programu sportowego ale raczej bezużyteczne chcąc tego używać jako namiastki auto iso.Zamieszczone przez pafcio
Ja użyteczne auto iso rozumiem tak: - na manualu aparat dostosowuje iso ( w zdefiniowanych przez użytkownika granicach) do ustawionych czasu i przysłony podając informację o aktualnie dobieranym iso cały czas w wizjerze. Podobnie na preselekcjach - np. jeżeli czas na preselekcji przysłony spada poniżej określonej wartości - pojawia się zagrożenie poruszenia przy danej ogniskowej - aparat zwiększa iso - w zdefiniowanych granicach i oczywiście informuje o tym w wizjerze... To samo przy preselekcji czasu - jeżeli obiektywu nie da się już bardziej otworzyć - aparat zwiększa iso...
Chyba napisanie takiego softu do Olka nie byłoby jakimś wielkim programistycznym wyzwaniem. Trudno mi wybaczyć brak auto iso w E-330 - taki tryb znacznie zaoszczędziłby klikania...
Napiszcie jak to jest w E-510 i E-3 - o ile ktoś dokładnie sprawdzał...