Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Zmniejszanie fotek na potrzeby net-u

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Zmniejszanie fotek na potrzeby net-u

Czy mozemi ktoś wskazać miejsce gdzie znajdę porady jak zmniejszaćfotki aby potem nie czytać komentarzy typu:fatalna kompresja,kompresja zjadła jakość itd itp?Z góry dziekuję
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja zmniejszam, wyostrzam na oko, żeby nie przesadzić a równocześnie, żeby było ostre (zwykłym wyostrzaniem z możliwością procentowej regulacji), później zapisuję ustawiając kompresję tak, żeby zdjęcie było na granicy przyswajalności przez portal, ale wykorzystywało jak najwięcej z oferowanego miejsca.

Usuwam exifa i profil icc - pozwala to zaoszczędzić nieraz sporo miejsca.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja uzywam programu Easy Thumbnails [darmowy].

Ustawiam wielkosc, stopien kompresji [na potrzeby wlasne 100, na forum tak z 80-90], ewentualne wyostrzanie [bardzo ladnie wyostrza! nawet zdjecia o wysokim iso], mozna okreslic, co ma zrobic z nowym plikiem [nadpisac, dodac przedrostek etc]... Generalnie malutki i fajny
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tak swoją drogą voovoo, w jakim programie zmniejszasz zdjęcia?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    oddzielne foty w ps po prostu ustalam rozmiar przy 72 dpi i zapisuję z jakością jaką chcę, zwykle nie schodzę poniżej wysokiej (8-9 stopień kompresji ). A wsadowo jak chcę więcej zrobić to Plik - Automatyzuj - Galeria zdjeć Web i sam wszystko robi, na moje oko bardzo ładnie. Potem tylko wywalam niepotrzebne pliki.

Oleryk
    Gość
    W Photoshopie to najpierw "Rozmiar obrazka", rozdzielczość na 72 a rozmiar w granicach akceptowanych przez witrynę, na której ma się znaleźć.
    Ważne, zeby skorzystac z opcji zmniejszania "dwusześcienna", ja robię to z wyostrzaniem przy zmniejszaniu.
    Później "Zapisz jako", wybierasz jakość jpega na granicy dopuszczalnej wielkości.
    To wtedy, jesli chcesz zostawić exif. Jesli Ci na tym nie zależy, "Zapisz dla WEBa", wtedy, jak napisał -M, oszczędzisz jeszcze trochę mijesca, czyli przy tym samym rozmiarze, zyskasz na jakości.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Moze skorzystaj z TEGO co ja korzystam.Do uzytku domowego jest za darmo.Prosty i posiada tez inne ciekawe funkcje.Poszukasz na tej samej stronce nakladke po polsku i nic Ci wiecej do szczescia nie potrzega.Program banalnie prosty,jednak jak bedziesz mial pytanie to chetnie odpisze.

| OlyJedi Awatar GieKa
    Mieszka w
    Małopolska
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    IrfanView, Przetwarzanie wsadowe, Opcje zaawansowane.
    ... a poza tym ja bardzo dużo czytam, odświeżam umysł i k..wa będę jak brzytwa ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Generalnie postępowanie ze zdjęciem do zmniejszenia krok po kroku wygląda tak:
    - wstępne wywołanie z raw'a (wb i inne)
    - zmniejszenie do wymaganego rozmiaru
    - wyostrzenie
    - zapisanie w odpowiednim formacie (jpg, png itp. - uwaga, jpg poniżej jakości 85 lub 8 będzie nosił widoczne ślady kompresji)

Nie należy wyostrzać w oryginalnym rozmiarze, zmniejszać i znowu wyostrzać. Ostrzymy tylko raz - mniejsze zniekształcenia na zdjęciu, obrzeżach, itp.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    Generalnie postępowanie ze zdjęciem do zmniejszenia krok po kroku wygląda tak:
    - wstępne wywołanie z raw'a (wb i inne)
    - zmniejszenie do wymaganego rozmiaru
    - wyostrzenie
    - zapisanie w odpowiednim formacie (jpg, png itp. - uwaga, jpg poniżej jakości 85 lub 8 będzie nosił widoczne ślady kompresji)

Nie należy wyostrzać w oryginalnym rozmiarze, zmniejszać i znowu wyostrzać. Ostrzymy tylko raz - mniejsze zniekształcenia na zdjęciu, obrzeżach, itp.
    ja ostrzę pierwszy raz w rawie...potem po osiągnięciu wybranego rozmiaru drugio raz jeśli trzeba