Czy mozemi ktoś wskazać miejsce gdzie znajdę porady jak zmniejszaćfotki aby potem nie czytać komentarzy typu:fatalna kompresja,kompresja zjadła jakość itd itp?Z góry dziekuję![]()
Czy mozemi ktoś wskazać miejsce gdzie znajdę porady jak zmniejszaćfotki aby potem nie czytać komentarzy typu:fatalna kompresja,kompresja zjadła jakość itd itp?Z góry dziekuję![]()
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
Ja zmniejszam, wyostrzam na oko, żeby nie przesadzić a równocześnie, żeby było ostre (zwykłym wyostrzaniem z możliwością procentowej regulacji), później zapisuję ustawiając kompresję tak, żeby zdjęcie było na granicy przyswajalności przez portal, ale wykorzystywało jak najwięcej z oferowanego miejsca.
Usuwam exifa i profil icc - pozwala to zaoszczędzić nieraz sporo miejsca.
Ja uzywam programu Easy Thumbnails [darmowy].
Ustawiam wielkosc, stopien kompresji [na potrzeby wlasne 100, na forum tak z 80-90], ewentualne wyostrzanie [bardzo ladnie wyostrza! nawet zdjecia o wysokim iso], mozna okreslic, co ma zrobic z nowym plikiem [nadpisac, dodac przedrostek etc]... Generalnie malutki i fajny![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Tak swoją drogą voovoo, w jakim programie zmniejszasz zdjęcia?
oddzielne foty w ps po prostu ustalam rozmiar przy 72 dpi i zapisuję z jakością jaką chcę, zwykle nie schodzę poniżej wysokiej (8-9 stopień kompresji ). A wsadowo jak chcę więcej zrobić to Plik - Automatyzuj - Galeria zdjeć Web i sam wszystko robi, na moje oko bardzo ładnie. Potem tylko wywalam niepotrzebne pliki.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
W Photoshopie to najpierw "Rozmiar obrazka", rozdzielczość na 72 a rozmiar w granicach akceptowanych przez witrynę, na której ma się znaleźć.
Ważne, zeby skorzystac z opcji zmniejszania "dwusześcienna", ja robię to z wyostrzaniem przy zmniejszaniu.
Później "Zapisz jako", wybierasz jakość jpega na granicy dopuszczalnej wielkości.
To wtedy, jesli chcesz zostawić exif. Jesli Ci na tym nie zależy, "Zapisz dla WEBa", wtedy, jak napisał -M, oszczędzisz jeszcze trochę mijesca, czyli przy tym samym rozmiarze, zyskasz na jakości.
Moze skorzystaj z TEGO co ja korzystam.Do uzytku domowego jest za darmo.Prosty i posiada tez inne ciekawe funkcje.Poszukasz na tej samej stronce nakladke po polsku i nic Ci wiecej do szczescia nie potrzega.Program banalnie prosty,jednak jak bedziesz mial pytanie to chetnie odpisze.
IrfanView, Przetwarzanie wsadowe, Opcje zaawansowane.
... a poza tym ja bardzo dużo czytam, odświeżam umysł i k..wa będę jak brzytwa ...
Generalnie postępowanie ze zdjęciem do zmniejszenia krok po kroku wygląda tak:
- wstępne wywołanie z raw'a (wb i inne)
- zmniejszenie do wymaganego rozmiaru
- wyostrzenie
- zapisanie w odpowiednim formacie (jpg, png itp. - uwaga, jpg poniżej jakości 85 lub 8 będzie nosił widoczne ślady kompresji)
Nie należy wyostrzać w oryginalnym rozmiarze, zmniejszać i znowu wyostrzać. Ostrzymy tylko raz - mniejsze zniekształcenia na zdjęciu, obrzeżach, itp.
ja ostrzę pierwszy raz w rawie...potem po osiągnięciu wybranego rozmiaru drugio raz jeśli trzebaZamieszczone przez salvadhor
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl