Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: kontrast, ostrość i nasycenie - w cyfraku czy na kompie?

Awatar dembik79
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

kontrast, ostrość i nasycenie - w cyfraku czy na kompie?

Witam wszystkich. W moim sp-510uz (w innych pewnie też) jest możliwość regulacji ostrości kontrastu i nasycenia ingerujący w oryginał zdjęcia (matke). Pytanie brzmi, lepiej będzie ustawić je raz w aparacie czy może lepiej zostawić ustawienia na zero i kombinować na każdym zdjęciu osobno w programie graficznym na kompie. Zdjęcia robie w .jpg i raczej nie wywołuje na papier. Czy ustawienia w aparacie są mniej "dokładne" niż te co np. w olympus master lub innym programie???
    Hmm

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Na komputerze jest lepiej i masz wiecej mozliwosci.Ustaw na zero i reszta na kompie.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak LCD dające przecież ileś tam krotne powiększenie na to pozwoli/ właściwa ocena, subiektywna -Twoja/ to czemu nie. Komputer to jednak wieksza rozdzielczość i rozmiar i daje lepsza ocenę obrazu. Jak edytujesz w aparacie to możesz stracić cenną fotkę, zatem chyba lepiej pobawić sie w kompie. Sony i Nikon w najnowszych lustrzankach maja już matryce ok. 1mpx i 3calowe przekątne, to już umożliwia jako takie ustawianie. W Twoim przypadku lepiej stosować drugie rozwiązanie - komp. Ja w E400 rzadko podkręcam lub osłabiam parametry o których mówisz, zastawiam to zabawy na kompie, którą b. lubię.Pozdrawiam.

Awatar dembik79
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedż. Ale jeszcze jedno, może chociaż "wyostrzać" w aparacie... Czy może o tym też zapomniec... Do tej pory każde zdjęcie wyostrzam w PS, może ustawić w aparacie i miec z głowy...? Zawsze to pare kliknięć mniej.
    Poza tym czy zdjęcia bez korekty w aparacie będą zapisywane na nim szybciej niż te robione z ustawieniami???

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dembik79
    Dzięki za odpowiedż. Ale jeszcze jedno, może chociaż "wyostrzać" w aparacie... Czy może o tym też zapomniec... Do tej pory każde zdjęcie wyostrzam w PS, może ustawić w aparacie i miec z głowy...? Zawsze to pare kliknięć mniej.
    Poza tym czy zdjęcia bez korekty w aparacie będą zapisywane na nim szybciej niż te robione z ustawieniami???
    Na kompie...

jak chcesz mieć zgłowy to zapuść przetwarzanie wsadowe.. kilka minut i gotowe.
    A dzięięki temu zawsze masz orginał, który obrabiasz jak trzeba.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Najlepiej na kompie - to oczwiste bowiem sposobów ostrzenia jest mnostwo z roznymi efektami wynikowymi. Z tego jak zadales pytanie wnioskuje ze wystarczy ci albo ustawienie na "zero" ostrości w aparacie albo ustaw jeden stopień wyżej. Bez kombinowania na kompie powinno ci to wystarczyc. Z czasem jak nabierzesz wiedzy i umiejetnosci a twoje wymagania wzrosną to bedziesz ostrzyc na kompie. Nie ma sensu udowadniać Ci ze cos jest nieostre - sam to ocenisz. Ta medota (droga ewolucji) jest chyba najbardziej naturalna.
    ...był Olek jest A6000

Awatar dembik79
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No tak, teraz już wiem jak zrobie... Poznałem parę opinji i wszystkie jednakowe, o to mi chodziło. Dzięki wielkie