Ciekawe, im dlużej od premiery 12-60 tym lepsze rezenzje zbiera...14-54
Niedługo zaczną sią come-backi![]()
Ciekawe, im dlużej od premiery 12-60 tym lepsze rezenzje zbiera...14-54
Niedługo zaczną sią come-backi![]()
Powiedz mi bo postów ci tyle przybywa, że ja już nie wiem ile w ciągu dnia (100?). Czy zjawisko 'beczki' to tylko na zdjęciu tablicy testowej się ujawnia, a na innych zdjęciach nie. Bo jak tak piszesz to rozumiem, że ty fotografujesz kartki w kratkęZamieszczone przez Oleryk
![]()
Jedni mają już jeden z obiektywów z zestawu 11-22 i 14-54, a inni nie mieli, żednego z takich obiektywów i dlatego biorą uniwersalny.
Zdjęć dużo wstawiłem na 12mm i szukaj tam beczki i mi ją pokaż. Ja nie szukam ponieważ nie przeszkadza mi szum, a jak jest beczka w tym obiektywie to też mi jakoś nie przeszkadza...
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
Poczułeś się urażony? Obraziłem Twoją nową zabawkę?Zamieszczone przez YxasoR
Nie napisalem, ze beczka ma Ci przeszkadzać, tylko że jest. Emotikony tez powinny dac Ci cos do zrozumienia, po to są.
Co do ilości postów (moich postow), to wybacz, ale nie uważam, żeby to była Twoja sprawa.
Ja piszę o sprzęcie a Ty robisz osobiste wycieczki. To nie fair.
Pokaż mi zdjęcie na 12mm z prostymi elementami (stół, okno, gzyms) i jeśli nie ma dystorsji, to uroczyście przeproszę Twój obiektyw![]()
Mój obiektyw nie czuje się urażony, a ja tym bardziej. Ale pisać dla samego pisania to chyba lekka przesada. Nie wiem po co pisać o jakiś come-back'ach??? Zaraz jakieś okno zrobię i zobaczymyZamieszczone przez Oleryk
![]()
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
Mnie też intryguje problem beczki (wyimaginowany bardziej lub mniej) w 12-60. I nie muszę oglądać sfotografowanej kartki, wystarczy jakiś budynek (najlepiej blok mieszkalny z tzw. wielkiej płyty).
Nie zamierzam wchodzić w rolę adwokata Oleryka, ale on foci głównie architekturę, więc ewentualna beczka jest dla niego dużym problemem.
Ja też nie lubię tej przypadłości obiektywów. Mam nadzieję, że problem dotyka 12-60 w sposób marginalny.
Szczerze powiedziawszy, to ewentualna beczka w 12-60 nawet mnie nie martwi.
Mam 11-22 i 14-54 i dam sobie radę.
Tak tylko sobie zażartowałem a tu tyle emocji
No coż, lepiej, żeby było prosto, może kiedyś będę chciał zmienić?
Poki co, czekam na sample![]()
No dobra, ale to jest metoda działania dzisiejszych mediów i jak widać ludzie już się na to łapią. Puścić coś - co się nie zrobiło dokładnie (test) i na tym wszyscy się opierają. Nie proszą o poprawę testu tylko snują domysłyZamieszczone przez Rafał Czarny
Sample - do jutra i zrobię budynek. Parapet mam tak zawalony, że wizja zdejmowania i później porządkowania tego mnie zniechęciła.
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
przy pomocy DCRAW przemieliłem sobie kilkanaście OFR'ów z E-3, które zrobiłem w słabo oświetlonym pomieszczeniu. ISO1200 - 2000, czasy rzędu 1/30s - 1/60s, stabilizacja włączona. pliki naświetlane w punkt, niektóre lekko niedoświetlone. balans bieli auto.
moje wnioski: w chwili obecnej przy niektórych tematach widać mocny banding* na wysokim ISO i pozostaje chyba tylko czekać na poprawiony firmware. regularne pasy pojawiają nie tylko w cieniach, ale nawet w półtonach.
ISO1600 ze względnie jasnego kadru da radę, ale przy słabszym oświetleniu robi się sieczka, bo szum i banding* zżerają obraz. o ile szum można zwalczyć, to regularne poziome pasy stanowią gruby problem.
ciekawi mnie czy to sprzęt nie daje rady i generuje takie zakłocenia, czy może da się to przezwyciężyć programowo? może kto inny porobi trochę tego typu motywów, tak dla porównania?
* zakładam że te pasy to banding.
wywolaj dwa ostatnie rawy stad
to wyglada mi na zaklocenia elektroniczne o wysokiej czestotliwosci, przy odczycie. podobnie mial E330 z tym, ze tam to szlo skosnie.
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
wybrałem ptaszka *890 i dcraw wypluł fajne konfetti... co to kurde jest, pikczer z małpki komunijnej?