Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 237

Wątek: Cierpkie uwagi na temat E-3

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jvad
    Chciałbym Cię jeszcze prosić o wyjaśnienie pewnej niejasności. Otóż w angielskojęzycznej instrukcji do E3, którą ściągnęłem, skrótowo opisane są różne akcesoria w tym HLD-4. Wymienione tam zasilanie to alkaliczne paluszki romiaru AAA (3*A najmniejsze paluszki). Ty napisałeś, że instrukcja wymienia paluszki w rozmiarze AA (2*A; większy rozmiar, większa pojemność) i taki też typ wymieniony jest w podanym przez Ciebie linku. Mógłbyś jeszcze raz doprecyzować jaki to typ.
    Na 100% AA (2*A = paluszki). Tak wygląda pojemnik na te baterie: http://www.bhphotovideo.com/c/produc...older_for.html
    Pozdrawiam,
    Przemek

Awatar R@fi
    Mieszka w
    PZ
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymin3
    Dzis dostalem gripa do E3
    Cytat Zamieszczone przez przemur
    Tez dostalem dzis promocyjnego HLD-4.
    Dostaliście jakieś info z OPL, że paczka z gripem została wysłana
    E - trójka plus trochę Z - coś tam...

tymin3
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez R@fi
    Nie, poprostu przyszla kurierem bez wczesniejszej informacji.

Napewno do koszyka idą AA (nie AAA) tez wlozylem akumulatory i pojawil sie napis battery empty..... taki koszyk przydalby sie w FL50 bo na szybko wymienic te baterie to nie taka prosta sprawa jak sie czlowiekowi na slubie spieszy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    R@fi - mam info że gripy idą partiami - pierwsza została wysłana, teraz OP czeka na kolejna dostawę - podobno w drodze i za kilka dni będą rozsyłane - na pewno każdy uprawniony grip otrzyma

tymin3
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez AndrzejSzczecin
    R@fi - mam info że gripy idą partiami - pierwsza została wysłana, teraz OP czeka na kolejna dostawę - podobno w drodze i za kilka dni będą rozsyłane - na pewno każdy uprawniony grip otrzyma
    A jak jest z plecakami?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    plecaki jeszcze do OP nie dojechali

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Grip jest zaprojektowany tak by dzialac z akumulatorami do tego przeznaczonymi!!
    Opcjonalnie to znaczy, gdy sie nam skonczy energia, a nie ma gdzie naladowac, wtedy kupujemy cos co jest pod reka, wszedzie na calym swiecie. Czyli paluszki.
    Po co "paluszki" gdy jest wydajny firmowy accu?
    Panowie czy Wy naprawde mieliscie do czynienia z czyms powazniejszym jak "malpka", czy tez nie macie juc o czym pisac?
    Czesc.Ch

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Grip jest zaprojektowany tak by dzialac z akumulatorami do tego przeznaczonymi!!
    Opcjonalnie to znaczy, gdy sie nam skonczy energia, a nie ma gdzie naladowac, wtedy kupujemy cos co jest pod reka, wszedzie na calym swiecie. Czyli paluszki.
    Panowie czy Wy naprawde mieliscie do czynienia z czyms powazniejszym jak "malpka", czy tez nie macie juc o czym pisac?
    Czesc.Ch
    Akku "paluszkowe" maja jeszcze jedna wadę, zwłaszcza te nowe o dużych pojemnościach. Źle znoszą duże obciążenie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Czesc.Ch
    Każdemu wg. potrzeb
    Dokładnie tak jak napisałeś w pierwszym zdaniu. Chciałbym by grip był zaprojektowany tak by mógł pracować z akumulatorami AA. Brak takiej możliwości jest dla mnie poważnym ograniczeniem funkcjonalności aparatu ponieważ przy pracy w terenie (zaszywanie się w lesie na 2 tygodnie nie było dla mnie niczym niezwykym- w czasach kiedy miałem zasilaną paluszkami małpkę - olympusa C-730UZ, a chciałbym to robić nadal z lustrzanką bardzo utrudnia uniezależnienie się od zewnętrznych źródeł zasilania np. poprzez stosowanie (popularnych i tanich do akumulatorów AA) ładowarek samochodowych oraz ładowarek słonecznych.
    Inny problem - koszty. Korzystanie z baterii alkalicznych lub litowych jest bardzo drogie. Trudno mi wyobrazić sobie tańsze źródło zasilania od akumulatorków AA. W tej chwili przy ok 12 godzinnym pobycie w czatowni siadają mi 3 oryginalne świeżonaładowane BLM-y (choć w różnym wieku. A ile ich będę potrzebował gdy temperatury spadną lub gdy dzień się wydłuży? Ile kompletów akumulatorków AA mógłbym sobie kupić za cenę 3 oryginalnych akumulatorów BLM-1, każdy może sobie policzyć sam. Nie liczyłem ale śmiem twierdzić, że wystarczająco dużo by zapewniły mi o wiele większą pojemność (dłuższy czas pracy) niż firmowe 3 BLM-y.
    Kolejną bezsensowną komplikacją jest zwielokrotnienie źródeł zasilania. I tak do lampy błyskowej będę używał akumulatorów AA (jak podaje sam olek lampy FL zostały specjalnie zoptymalizowane do pracy z tymi akumulatorami). A oprócz tego baterie alkaliczne lub litowe do aparatu. Ładowarkę do akumulatorów AA będę musiał nosić tylko dla lampy a oprócz tego ładowarkę do BLM-ów i kilka sztuk tych ogniw. Czy nie byłoby prościej dopuścić możliwość stosowania tych samych źródeł zasilania w lampie i korpusie. I używać kilku kompletów akumulatorów AA i jednej ładowarki?

Cytat Zamieszczone przez qbic
    Akku "paluszkowe" maja jeszcze jedna wadę, zwłaszcza te nowe o dużych pojemnościach. Źle znoszą duże obciążenie.
    Konstruktorzy konkurencyjnego Nikona D300 najwyraźniej poradzili sobie z tym problemem skoro grip do tego aparatu dopuszcza używanie akumulatorów AA.

| OlyJedi
    Mieszka w
    W-wa/okolice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tez dostalem dzis promocyjnego HLD-4. Aparat kupilem na poczatku zeszlego miesiaca, zarejestrowalem go 10 grudnia i dzis kurier z DHL przyniosl mi prezent.
    Hmm, maila rejestracyjnego też wysłałem 10 i do mnie przesyłka jeszcze nie dotarła.
    Lepiej zadzwon i odrazu mow ze chcesz z dzialem marketingu i sie dopytuj, bo mi pani powiedziala zeby nie wysylac mailem tylko pocztą
    NIESTETY trzeba dzwonic , pytac, nekac.
    Na moja prosbe o informacje nt. statusu promocyjnego HLD-4 pani odpisala,ze nie ma mojego zgloszenia. Dobrze,ze mialem email potwierdzajacy rejestracje....i znow trzeba udowadniac,ze nie jest sie "wielbladem". Wolalbym bez proszenia sie.... .