Na 100% AA (2*A = paluszki). Tak wygląda pojemnik na te baterie: http://www.bhphotovideo.com/c/produc...older_for.htmlZamieszczone przez jvad
Na 100% AA (2*A = paluszki). Tak wygląda pojemnik na te baterie: http://www.bhphotovideo.com/c/produc...older_for.htmlZamieszczone przez jvad
Pozdrawiam,
Przemek
Zamieszczone przez tymin3
Dostaliście jakieś info z OPL, że paczka z gripem została wysłanaZamieszczone przez przemur
![]()
E - trójka plus trochę Z - coś tam...
Nie, poprostu przyszla kurierem bez wczesniejszej informacji.Zamieszczone przez R@fi
Napewno do koszyka idą AA (nie AAA) tez wlozylem akumulatory i pojawil sie napis battery empty..... taki koszyk przydalby sie w FL50 bo na szybko wymienic te baterie to nie taka prosta sprawa jak sie czlowiekowi na slubie spieszy
R@fi - mam info że gripy idą partiami - pierwsza została wysłana, teraz OP czeka na kolejna dostawę - podobno w drodze i za kilka dni będą rozsyłane - na pewno każdy uprawniony grip otrzymaZamieszczone przez R@fi
![]()
A jak jest z plecakami?Zamieszczone przez AndrzejSzczecin
plecaki jeszcze do OP nie dojechali![]()
Grip jest zaprojektowany tak by dzialac z akumulatorami do tego przeznaczonymi!!
Opcjonalnie to znaczy, gdy sie nam skonczy energia, a nie ma gdzie naladowac, wtedy kupujemy cos co jest pod reka, wszedzie na calym swiecie. Czyli paluszki.
Po co "paluszki" gdy jest wydajny firmowy accu?
Panowie czy Wy naprawde mieliscie do czynienia z czyms powazniejszym jak "malpka", czy tez nie macie juc o czym pisac?![]()
Czesc.Ch
Akku "paluszkowe" maja jeszcze jedna wadę, zwłaszcza te nowe o dużych pojemnościach. Źle znoszą duże obciążenie.Zamieszczone przez chomsky
Każdemu wg. potrzebZamieszczone przez chomsky
![]()
Dokładnie tak jak napisałeś w pierwszym zdaniu. Chciałbym by grip był zaprojektowany tak by mógł pracować z akumulatorami AA. Brak takiej możliwości jest dla mnie poważnym ograniczeniem funkcjonalności aparatu ponieważ przy pracy w terenie (zaszywanie się w lesie na 2 tygodnie nie było dla mnie niczym niezwykym- w czasach kiedy miałem zasilaną paluszkami małpkę - olympusa C-730UZ, a chciałbym to robić nadal z lustrzankąbardzo utrudnia uniezależnienie się od zewnętrznych źródeł zasilania np. poprzez stosowanie (popularnych i tanich do akumulatorów AA) ładowarek samochodowych oraz ładowarek słonecznych.
Inny problem - koszty. Korzystanie z baterii alkalicznych lub litowych jest bardzo drogie. Trudno mi wyobrazić sobie tańsze źródło zasilania od akumulatorków AA. W tej chwili przy ok 12 godzinnym pobycie w czatowni siadają mi 3 oryginalne świeżonaładowane BLM-y (choć w różnym wieku. A ile ich będę potrzebował gdy temperatury spadną lub gdy dzień się wydłuży? Ile kompletów akumulatorków AA mógłbym sobie kupić za cenę 3 oryginalnych akumulatorów BLM-1, każdy może sobie policzyć sam. Nie liczyłem ale śmiem twierdzić, że wystarczająco dużo by zapewniły mi o wiele większą pojemność (dłuższy czas pracy) niż firmowe 3 BLM-y.
Kolejną bezsensowną komplikacją jest zwielokrotnienie źródeł zasilania. I tak do lampy błyskowej będę używał akumulatorów AA (jak podaje sam olek lampy FL zostały specjalnie zoptymalizowane do pracy z tymi akumulatorami). A oprócz tego baterie alkaliczne lub litowe do aparatu. Ładowarkę do akumulatorów AA będę musiał nosić tylko dla lampy a oprócz tego ładowarkę do BLM-ów i kilka sztuk tych ogniw. Czy nie byłoby prościej dopuścić możliwość stosowania tych samych źródeł zasilania w lampie i korpusie. I używać kilku kompletów akumulatorów AA i jednej ładowarki?
Konstruktorzy konkurencyjnego Nikona D300 najwyraźniej poradzili sobie z tym problemem skoro grip do tego aparatu dopuszcza używanie akumulatorów AA.Zamieszczone przez qbic
NIESTETY trzeba dzwonic , pytac, nekac.Zamieszczone przez tymin3
Na moja prosbe o informacje nt. statusu promocyjnego HLD-4 pani odpisala,ze nie ma mojego zgloszenia. Dobrze,ze mialem email potwierdzajacy rejestracje....i znow trzeba udowadniac,ze nie jest sie "wielbladem". Wolalbym bez proszenia sie.... .