Strona 16 z 24 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 237

Wątek: Cierpkie uwagi na temat E-3

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzisiaj wykonałem trzecie podejście do macania E-3, mogę więc podsumować moje wnioski.

NA PLUS:
    + każdy kontakt z tym aparatem to ogromna przyjemność, w końcu wyszedł aparat na miarę czasów, który nie ginie w rękach i nie każe na siebie czekać
    + wizjer zaskakuje wielkością i jasnością
    + AF działa błyskawicznie, tam gdzie E-330 nawet by nie wyostrzył E-3 robi to szybko i sprawnie
    + sprzęt działa jak błyskawica, po zrobieniu zdjęcia podgląd pojawia się momentalnie, zupełnie inna liga niż wcześniejsze modele
    + jakość obrazu również jest z innej bajki, bo ISO 1600 i 2000 można używać na co dzień, poza ciemnymi partiami obrazu czy niedoświetlonymi kadrami (ale o tym w minusach)
    + intuicyjna obsługa, wszystko pod ręką - każdy kto obcował z E-1 poczuje się prawie jak w domu
    + szybkostrzelność i duży bufor
    + sprawna stabilizacja, 1/20s przy 54mm (108 dla pełnej klatki) da się utrzymać; grubiej nie testowałem
    + aktualne ISO w wizjerze
    + podczas testowania aparat nie zwisł ani razu

NA MINUS:
    - ostrość obrazu na LCD przy podglądzie zdjęć; jak już zauważył Tymin, powiększając zdjęcie bardziej niż 3x nie zyskujemy na szczegółowości... powiększenie 5x coś tam jeszcze daje a wyżej jest mydełko
    - umieszczenie przedniej rolki nie jest zbyt szczęśliwe, ale ponoć można ją obsługiwać palcem wskazującym; to kwestia indywidualnych nawyków a najważniejsze że druga rolka jest...
    - banding widoczny na zdjęciach w wysokim ISO... testowanym przeze mnie egzemplarzem można bezproblemowo uzyskać regularne pasy na obrazie przy ISO 1600 i 2000 w ciemniejszych partiach zdjęcia - czasem są one mniej widoczne, czasem bardziej, ale są. mogą one oznaczać potencjalne problemy dla miłośników focenia na koncertach, w teatrze i w podobnych sytuacjach... regularne pasy na obrazie są widoczne zarówno ze stabilizacją aktywną, jak i z wyłączoną, widać je zarówno na obiektach ostrych, jak i na tych partiach obrazu które stanowią nieostre tło kadru (o ile tło łapie się do ciemnych półtonów lub cieni). zakłócenia idą zawsze równolegle do dłuższego boku kadru.

podsumowując...

dla mnie E-3 wygląda niczym marzenie i poza bandingiem ciężko się do czegoś przyczepić. jeśli ta przypadłość zostanie poprawiona, to nie mam pytań. rawy wołałem przy pomocy DCRAW w wersji 8.81, obiektyw to 14-54.

tyle z mojej strony w drażliwej kwestii pasków; zobaczymy co ciekawego przyniosą aktualizacje oprogramowania dla E-3.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cieszy mnie Karol Twoja opinia o E3, boś moim zdaniem rozsądny fotograf. A ja zbieram opinie od ludzi, którzy robią foty, a nie tylko ględzą na forach. Samemu nie chce mi się testować, ani oglądać testów. Leniwy jestem... Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że E3 będzie mój...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    No i tym ciepłym akcentem bym zakończył e te cierpkie uwagi..

KarooL jako ostatni niewierny potrwierdził o czym mówiłem
    dla mnie E-3 wygląda niczym marzenie

Teraz poproszę wątek o superlatywach i zaletach. jak ktoś ma możliwość porównania, to jeszcze lepiej o ile E-3 jest lepszy od innych modeli i w czym. Zwłaszcza ten AF mnie ciekawi. Bo konstrukcja w E3 musi być nader ciekawa że choć tylko 11 punktów jest tak szybki i pewny
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Rafał:

dzięki... żaden ze mnie tester, bo nie focę kartek w kratki, tylko zwykłe kadry w zastanym. zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć tylko po to, żeby zobaczyć co się dzieje na wysokim ISO. jeśli poprawią ten pasiasty babolek, aparat sam się obroni.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jasno, czytelnie i co najważniejsze rzetelnie... brawo Kaarool

qbic
    Gość
    Nie strzelać do mnie za to co napisze....

Szkoda że banding na iso 1600 to inny problem niż pionowe paski które wychodzą w moich testach HDR-owych, a może ten sam?

Na razie biorę E-400 na przeczekanie (jak gdzieś jeszcze znajdę), a może za jakiś czas wyjdzie E-3 z hardware w wersji 1.1

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    E400 to najlepsza dziś oferta na rynku . tak zjechał w cenie. Sam mam chwile rozterek...
    /*...................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    zibi:

to ma dwa końce... oszczędzasz na aparacie, ale musisz wyskoczyć 2x więcej na kartę pamięci z racji wielkości ORF'a... 20MB to kawał pliku.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    karooL ale karty są tanie dziś jak barszcz i tanieją.... poza tym jeśli sie utrzyma standard CF to kupując nieco większa, nic sie nie straci , dziś i tak minimum trzeba by mieć 4GB.
    /*...................*/

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic
    Szkoda że banding na iso 1600 to inny problem niż pionowe paski które wychodzą w moich testach HDR-owych, a może ten sam?
    Mam pytanko: jak dobrze pamiętam, używasz w HDRI odzyskiwania przepaleń. Po co?
    Fuji S5 Pro