Strona 13 z 24 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 237

Wątek: Cierpkie uwagi na temat E-3

| OlyJedi Awatar lech2
    Mieszka w
    - GALICJA - Krakow
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lech2
    Po raz kolejny zapytam - dlaczego wszelkie krytyczne
    uwagi tyczące E-3 są od "macaczy" ... a nie posiadaczy ?
    Cytat Zamieszczone przez Coral
    ..mam nieodparte wrazenie ze wszyscy sa 'macarzami'...wszak to body jest dopiero pare dni..
    To skąd umnie jest od 20 listopada '07 .... ?
    z Poważaniem .. Leszek Tańcula .. Kraków
    http://www.lechfoto.pl/
    http://www.kki.pl/lech/ggf/

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Lechu jesteś nie do pobicia poza tym nieliczni mają takie wejścia w Stanach
    Mój ma na rachunku datę 27 listopada
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Po raz kolejny zapytam - dlaczego wszelkie krytyczne
    uwagi tyczące E-3 są od "macaczy" ... a nie posiadaczy ?
    ..mam nieodparte wrazenie ze wszyscy sa 'macarzami'...wszak to body jest dopiero pare dni..
    ..no jesli dla Ciebie to jest dlugo zeby obiektywnie przetestowac aparat pod kazdym wzgledem i w kazdych warunkach to......pozdrawiam ;]
    Pozdrawiam
    Coral

| OlyJedi Awatar lech2
    Mieszka w
    - GALICJA - Krakow
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ..no jesli dla Ciebie to jest dlugo zeby obiektywnie przetestowac aparat pod kazdym wzgledem i w kazdych warunkach to......pozdrawiam ;]
    Wystarczająco coby się przekonać, iż spełnia moje oczekiwania.
    Dla mnie jest narzędziem a nie obiektem do testów !
    z Poważaniem .. Leszek Tańcula .. Kraków
    http://www.lechfoto.pl/
    http://www.kki.pl/lech/ggf/

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wystarczająco coby się przekonać, iż spełnia moje oczekiwania.
    Dla mnie jest narzędziem a nie obiektem do testów !
    ..no wiec wlasnie...wszystko wyjdzie w praniu..
    Pozdrawiam
    Coral

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Widzę pewien wirtualny spór pomiędzy użytkownikami E-3 ( sam go również posiadam) jak i kilkoma osobami, które mam wrażenie chcą „ na siłę” napisać dlaczego go nie kupują/nie kupią – idę o zakład za jakiś czas większa część tych osób i tak go kupi… . Dla mnie aparat jest świetny – wcześniej miałem E-1 ( jeszcze wcześniej E-20p) i skok jest ogromny – pewne uwagi oczywiście mam – chciałoby się tamto i owamto, ale i wydając 2-3 razy więcej na zakup samego body tego typu uwagi i tak będą…
    E-1 kupiłem z rynku wtórnego ponieważ nie miałem ani ochoty, ani takiej potrzeby, aby wydawać poważną kasę na jego zakup szczególnie w czasie kiedy wchodził na rynek – a z E-3… niespodzianka cena o połowę niższa, a możliwości co najmniej dwa razy większe – dlaczego się nie cieszyć, tylko tak trochę na siłę szukać wad – oczywiście to nic złego porównywać aparaty, szukać ich wad i zalet, ale nie popadajmy w skrajności. Mam wrażenie, że dla niektórych osób E-1 już dzisiaj nie dałoby się fotografować… choć jeszcze jakiś czas temu wychwalaliby ten aparat jako wyśmienity…
    Spotkałem się w wigilię z The zOOm-em na kawie, aby pooglądać aparaty E-3 i D300 – i jak to Kamil wcześniej zauważył więcej gadaliśmy jak oglądaliśmy – i to chyba jest najważniejsze, bo bardzo miło nam się rozmawiało i chętnie spotkam się z nim ponownie, a mój syn Kacper takiego spotkania nie odpuści...
    D300 mi się spodobał, a i tak dzisiaj ponownie wybrałbym E-3 , o wadach i zaletach pisać nie będę bo to bez sensu, ale dla uspokojenia ortodoksyjnych testerów dodam, iż bez problemu znalazłem powierzchnię (stosunkowo dobrze oświetloną) gdzie i D300 nie potrafił wyostrzyć. Obronię tylko E-3 z funkcją przełącznika AF – której mi tak, jak było to rozwiązane w E-1 brakuje – w E-1 były po prostu tylko trzy pozycje AF, natomiast w E-3 jest ich 5 i tutaj pewnie jest powód dlaczego nie powtórzono starego rozwiązania – domagamy się fiuczerów w nowych aparatach, to nam Olympus dał .
    Opitoliłem E-trójką rodziną wigilię i ze zdjęć jestem bardzo zadowolony, czego chcieć więcej – nawet czerwony kolor, który jakoś mi wcześniej przeszkadzał jakby trochę osłabł … – pewnie na zdjęciach makro problem się wyostrzy, ale jakoś sobie z tym poradzimy. Wreszcie moja rama 120/70, która czeka ( będzie zaraz 2 lata) na tą jedyną fotkę ma szanse być w najbliższym czasie wykorzystana – lubię wielkoformatowe wydruki i to był jeden wielu powodów dlaczego kupiłem E-3 właśnie już teraz. Polecam ten aparat wszystkim niezdecydowanym bo warto, skok jest ogromny, jak jest kasa to można brać, jak jeszcze nie ma, to trzeba chwilę poczekać, a ceny na pewno spadną – będzie przyjemniej .
    Trzeba jeszcze dodać coś o obiektywie 12-60mm – no cóż, zaniemogło biedactwo, ale nie martwi mnie to nic a nic – o serwis jestem spokojny, bo wcześniej miałem z nim sprawę – reklamowałem E-1 i było wzorowo – tak pewnie będzie i teraz. Namówiłem na E-3 mojego kolegę, który kupił same body i ma takie same pozytywne odczucia jak ja – choć zauważył jedną istotną wadę: mianowicie w trybie zdjęć seryjnych przy włączonym IS (i tylko przy włączonym IS) aparat potrafi się zawiesić – pomaga tylko wyciągniecie baterii – myślicie ze się tym przejął – wprost przeciwnie – jest gwarancja, jest, to i po sprawie. Tutaj pewna prośba do użytkowników E-3, aby sprawdzić pod tym kątem swoje aparaty – czy to jednostkowa sprawa, czy też coś więcej.
    Rozpisałem się… czas kończyć… Życząc Wszystkim Wesołych Świąt i tylko udanych fotografii w nowym roku.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czyli jak zwykle sprawdza się zasada nie kupowania świeżo wypuszczonych produktów.
    Niech mają czas dojrzeć, niech quality dopracuje proces na taśmie, niech konstruktorzy poprawią niemowlęce błędy. Za rok pewnie ani 12-60 nie będzie niedomagał, ani E3 się zawieszał. Jedno, drugie firmware, małe porawki następnych egzemplarzy...

tymin3
    Gość
    Jako ze mam e3 od jakiegos czasu a e1 mialem ze 2 lata to moge juz cos napisac o wadach 3....

brak przelacznika AF, w e1 byl poprostu wygodny i szybki chociaz i tak z pozycji AF-C w e1 sie nie kozystalo

Matówka (bardzo subiektywnie): mimo ze wizjer jest wiekszy przy recznym ostrzeniu ostrosc niewskakuje jak w E1 (w e1 jezeli mielismy jakis blik swiatla np . swiatlo odbijajace sie od bizuterii, chromu; to po wyostrzeniu na niego pojawiala jakby sie mora, takie mrzenie, w E3 jest ono duzo mniejsze)

brak kółka do nastawiania trybu MASP !!! w e1 bylo wygodniej

duzo ciezszy niz e1 jezeli to wada

barszo szybko rozladowywuje baterie zwlaszcza jak troche sie pokozysta z LV

fatalny lcd czasem zdjecia sa ok czasem ciezko na nie patrzec jakies mdle kolory dziwne.

powiekszenie na lcd jest tylko do 3x pozniej juz jest mydlo, tzn widac artefakty w kompreji JPG, nawet przy robieniu w raw

pokrywa karty jest z plastiku, po magnezie z e1 to jakos nieteges

przy opcji LIVE BOOST (rozjasnianie podgladu niezaleznie od ustawien ekspozycji) histogram przestaje dzialac, tzn wyswietla sie ale jest "zawsze" dobry, cobysmy nie ustawili

przy podgladzie zdjecia jezeli wlaczymy histogram to bedzie nam cala fotke zaslanial, jednak w e1 wbrew pozorom nie bylo zle bo pojawial sie dopiero po wcisnieciu info, a wiec moglismy ocenic kompozycje a dopiero pozniej czy dobrze naswietlilismy teraz. oczywiscie mozemy go wylaczyc ale musimy z 7 razy wcisnac przycisk info

wiecej wad? hmm chyba brak ale jak cos wypatrze to dopisze

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez tymin3
    Matówka (bardzo subiektywnie): mimo ze wizjer jest wiekszy przy recznym ostrzeniu ostrosc niewskakuje jak w E1 (w e1 jezeli mielismy jakis blik swiatla np . swiatlo odbijajace sie od bizuterii, chromu; to po wyostrzeniu na niego pojawiala jakby sie mora, takie mrzenie, w E3 jest ono duzo mniejsze)
    Ups...dobrze ze nie używam manuali :P (albo tylko dla zabawy).

duzo ciezszy niz e1 jezeli to wada
    Dla mnie zaleta...

fatalny lcd czasem zdjecia sa ok czasem ciezko na nie patrzec jakies mdle kolory dziwne.
    To juz chyba normalka u Olympusow, ekranik używam tylko do histogramu...

powiekszenie na lcd jest tylko do 3x pozniej juz jest mydlo, tzn widac artefakty w kompreji JPG, nawet przy robieniu w raw
    Bo aparat nie generuje w locie obrazka z RAW tylko odczytuje "wbudowany" w ORF-a jpeg (który chyba ma 1600x1200).

dzięki za podzielenie sie spostrzeżeniami

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Andrzej, co do wieszania się przy zdjęciach seryjnych Skoro seryjne to krótkie czasy, skoro krótkie czasy to po co IS?
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5