E5 + parę standardowych drobiazgów...
Każdy z nas stworzony jest do tego, co robi ...
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
Superowskie te potworki![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Fajna prezentacja Japonii, trzeba sie tam wybrac niebawem.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Coś mi te figury z Chinami się kojarzą...
Zdałoby się tak u nas....
Niedawno czytałem w ciekawostkach na temat Japonii, że na ulicach miast nie ma w ogóle koszy na śmieci i nigdzie nikt nie śmieci. Jeśli jest to prawda to to jest dopiero kultura przez duże K.
Fajne , egzotyczne zdjęcia.
I...... tam też mają Pendolino no no!![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Fantastyczny kraj. Byłem tam w 1982, ale bez przewodnika i tłumacza w tamtych czasach ani rusz.
No i jeszcze bardzo drogi, całe szczęście, że byłem ich gościem i pokryli cały mój tygodniowy pobyt.
Już w tamtych czasach mieli najszybszy pociąg świata Hikari - którym jechałem.
Życzę Tobie miłego pobytu.
Pozdrawiam
Tak, nie rozmawiają. W żadnym środku komunikacji. Jeżeli już muszą, to starają się mówić jak najciszej (ale to rzadkość). W shinkansenach, którymi podróżowaliśmy, każdy szanujący się Japończyk wychodził na korytarz (chociaż nie wiem, czy to właściwe określenie, potem na fotkach pokażę dlaczego), nawet, jeżeli w całym wagonie byliśmy tylko my i on. Tak, kultury i czystości w każdym miejscu można im pozazdrościć. Konduktor sprawdzający bilety kłaniał się nisko przy wejściu i wyjściu do wagonu, a potem jeszcze każdemu podczas sprawdzania jego biletu.
---------- Post dodany o 19:17 ---------- Poprzedni post był o 19:16 ----------
Tak, wygląda odrobinę jak pendolino, ale zapewniam, że może zdecydowanie więcej
---------- Post dodany o 19:20 ---------- Poprzedni post był o 19:17 ----------
Potwierdzam, koszy na śmieci nie widzieliśmy na ulicach, są na dworcach tuż przy automatach sprzedających różne rzeczy.
Co do tych strażników to masz rację jest sporo zapożyczeń - przecież to buddyzm i shintoizm, dwie religie, które w Japonii się wzajemnie przenikają i współistnieją od wieków (Polski czasów Mieszka jeszcze wtedy nie było).
---------- Post dodany o 19:25 ---------- Poprzedni post był o 19:20 ----------
Wróciliśmy stamtąd tydzień temu, byliśmy tylko 10 dni i byliśmy tam sami (wyjazd indywidualny przygotowywany od ponad roku). Mam nadzieję, że wrócimy tam znowu.
Najszybszy jest teraz Nozomi. Hikarki, Sakura, Kodama to w kolejności wolniejsze pociągi od Nozomi. Komfort jazdy jest podobny różnice w czasie przejazdu i zatrzymywania się na poszczególnych stacjach są różne. Napiszę wkrótce parę słów o shinkansenach, wrzucę też trochę fotek.
Pozdrawiam,
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
Przed wejściem do świątyni (oczywiście nie w celach turystycznych tylko religijnych) wypada obmyć ręce i usta czystą wodą. To forma oczyszczenia (coś w stylu naszej spowiedzi). Do tego celu służy wolnostojący pawilon z jednym lub kilkoma kamiennymi zbiornikami wypełnionymi czystą wodą. Jego nazwa to chozuya (inna nazwa to temizuya). Sam obrzęd oczyszczenia wodą nosi nazwę temizu.
27. Chozuya (właściwie tylko fragment obejmujący kamienny basen) w chramie Itsukushima.
28. A tutaj obrzęd w wykonaniu grupy Japończyków przed chramem Fushimi Inari w Kyoto...
![]()
Ostatnio edytowane przez kamil_andrzej ; 16.04.15 o 20:36
...albo coś w rodzaju naszej wody święconej przy wejściu do kościołów![]()