OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
E5 + parę standardowych drobiazgów...
Każdy z nas stworzony jest do tego, co robi ...
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
Jeśli krew nie kapała, to chyba figura.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Dzięki wszystkim; w sobotę (o ile nie będę musiał znowu popracować) Kyoto - Złoty Pawilon...
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
Złoty Pawilon - Kinkaku-ji (金閣寺 ) Pierwotnie willa potężnego Shoguna (Ashikaga Yoshimitsu), zbudowana w 1397. Przekształcona w świątynię Zen po jego śmierci (zresztą zgodnie z jego wolą). Przetrwała stulecia ( w tym drugą wojnę światową) ale niestety spłonęła w 1950 roku w wyniku podpalenia. Odbudowano ją w 1955 roku (ściany pokryte są cienką warstwą złota). Bez względu na pogodę i porę roku jest zawsze tłumnie odwiedzana. Mieliśmy szczęście widzieć ją po raz trzeci (nic się nie zmieniła od tych kilku lat), niestety po raz pierwszy, w ulewnym deszczu... Obok Złotego Pawilonu jest oczywiście przepiękny ogród, ale zrezygnowaliśmy z chodzenia po ogrodzie - za dużo deszczu i ludzi... Może następnym razem?
119.
120.
121.
122. Nawet padający deszcz nie odstrasza zwiedzających...
![]()
Ostatnio edytowane przez kamil_andrzej ; 9.05.15 o 11:49
Po[QUOTE=kamil_andrzej;1189841]Złoty Pawilon - Kinkaku-ji (金閣寺 ) /QUOTE]
Przedmiot moich marzeń. Niestety nie mogłem zobaczyć jego wnętrz. Może jeszcze ?
Ukazdła się książka Dzienniki Japońskie.
Pozdrawiam
Nishi Honganji (西本願寺) i Higashi Honganji (東本願寺) dwie świątynie w bezpośrednim sąsiedztwie Kyoto Station.. Kiedyś razem, dzisiaj funkcjonują oddzielnie, traktując siebie z wrogością... Niewątpliwą zaletą (dla zwiedzających) jest mała ilość turystów odwiedzających świątynie i bezpłatny wstęp...
123.
124.
125.
126.
127.
128.
129.
![]()
Powoli zbliżamy się do końca wyprawy do Japonii. Jeszcze tylko trzy miejsca i pora wracać do kraju... Dzisiaj Kiyomizu-dera Temple, czyli świątynia żywej wody... Wybudowana w 778 roku była wielokrotnie niszczona przez pożary i trzęsienia ziemi. Dzisiejsza konstrukcja pochodzi z 1633 roku. Ciekawostką jest całkowity brak gwoździ używanych do łączenia głównych belek. Gwoździe są obecne wyłącznie w elementach narożnikowych. Taki typ konstrukcji miał zabezpieczać konstrukcję przed zniszczeniem w czasie trzęsienia ziemi. Jak na razie sprawdza się.
130. Wysokość drewnianej konstrukcji wspierającej platformę, na której widać ludzi to tylko 13 metrów. 234 śmiałków skoczyło z tej wysokości, ci którzy przeżyli - 200 osób, dostąpili różnych zaszczytów i otrzymali liczne nagrody (niestety, nie wiadomo jakie). Dzisiaj skakanie jest oczywiści całkowicie zabronione...
131.
132.
133.
134. Turystów jest tutaj zawsze pełno...
135. Przy odrobinie szczęścia można spotkać modlącego się mnicha.
![]()
Ostatnio edytowane przez kamil_andrzej ; 11.05.15 o 21:23