Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: TG-4 - Twardziel z RAWami

  1. #31
    | OlyJedi Awatar strOOs
    Dołączył
    Feb 2006
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    1.486
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Przyszedł do mnie na próbę TG-4 dzisiaj, a już sa plotki o TG5...


    Parametry mają być zbliżone do TG-4 plus filmy 4k/30p i 1080/120p.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

  2. #32
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Dołączył
    Jan 2011
    Mieszka w
    Mazowsze
    Posty
    1.370
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria
    Masz już jakieś wrażenia z używania i co jakości zdjęć?
    www - fb - flickr - olympus club
    Fotografujących przyrodę zapraszam na: Fotoprzyroda.pl

  3. #33
    | OlyJedi Awatar strOOs
    Dołączył
    Feb 2006
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    1.486
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Farensbach Zobacz posta
    Masz już jakieś wrażenia z używania i co jakości zdjęć?
    Generalnie tak: w dzien ok, wieczorem na razie nie wiem, bo leżą jeszcze RAW'y (nadganiam zaległości dla klientów), użyłem go nawet na koncercie wczoraj

    Bardzo fajny fizycznie, ekran ok, szybko się uruchamia, obsługa jak kompaktu czyli wszystkie opcje "pochowane" i utrudnione, ale to ma być wygodne "w terenie". Lubię to, że wrzucam w kieszeń i nie boje się, że coś mu sie stanie.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

  4. #34
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Dołączył
    Jan 2011
    Mieszka w
    Mazowsze
    Posty
    1.370
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria
    Dzięki, ja trochę myślę o TG 5, ale czekam na polską cenę.
    www - fb - flickr - olympus club
    Fotografujących przyrodę zapraszam na: Fotoprzyroda.pl

  5. #35
    Awatar Kasio
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    South Poland
    Posty
    24
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Nawiązując do tematu TimeLapse i zasilania,nie wiem dlaczego wcześniej na to nie wpadłem ,nie potrzeba kupować zasilaczy USB-AC F-3AC albo USB-AC F-5AC,wystarczy zwykły zasilacz do smartfona np:
    z Samsung Galaxy S6 OUTPUT: 9.0V=1.87A ,5.0V=2.0A
    i nie martwcie się o spalenia aparatu on sobie weźmie tyle ile będzie potrzebował ,w włączonym trybie "Zdjęcia w czasie" (TimeLapse) i inne... wszystko działa ,tzn. ładowanie,interwał itd...
    Ładowarka dołączona do zestawu F-2AC ma tylko 500mAh wiec po podłączeniu aparat się wyłącza i działa tylko podgląd,dlaczego ? ,a dlatego żeby nabić kasę i kupić model USB-AC F-3AC albo USB-AC F-5AC
    Pobór po podłączeniu ładowarki z Galaxy S6:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6184028.jpg
Wyświetleń:	45
Rozmiar:	87,7 KB
ID:	191714
    Cytat Zamieszczone przez Kasio Zobacz posta
    Wszystko robisz dobrze,kompakty tak maja że nie dzialaja po podpięciu zasilania i to chyba wszystkie,a w instrukcji jest zapewne bląd
    cyt opisu zasilacza:
    F-€‘3AC Zasilacz sieciowy


    Można korzystać z niego w domu i wszędzie tam, gdzie znajduje się sieciowe gniazdo zasilania. Zasilacz sieciowy F‑3AC pozwala naładować baterię umieszczoną w aparacie fotograficznym Olympus bez konieczności korzystania z oddzielnej ładowarki. Służy jedynie do ładowania baterii ‑ aparat nie będzie działał po podłączeniu zasilacza sieciowego

    ---------- Post dodany o 18:55 ---------- Poprzedni post był o 18:48 ----------



    Wszystko robisz dobrze,kompakty tak maja że nie dzialaja po podpięciu zasilania i to chyba wszystkie,a w instrukcji jest zapewne bląd.Opis zasilacza wyklucza opis w instrukcji

    F-€‘3AC Zasilacz sieciowy

    Można korzystać z niego w domu i wszędzie tam, gdzie znajduje się sieciowe gniazdo zasilania. Zasilacz sieciowy F‑3AC pozwala naładować baterię umieszczoną w aparacie fotograficznym Olympus bez konieczności korzystania z oddzielnej ładowarki. Służy jedynie do ładowania baterii ‑ aparat nie będzie działał po podłączeniu zasilacza sieciowego.

    ---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post był o 18:55 ----------


    Zapraszam Flickr Kasio

  6. #36
    Awatar JacSlo
    Dołączył
    Apr 2017
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    27
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nawiązując do pytania, jakie zadałem w swoim poprzednim poście (#30) mam już nieco większą wiedzę o czujniku ciśnienia (interesowały mnie odczyty ciśnienia atmosferycznego) wbudowanym w aparat TG-4.

    Czujnik mierzy ciśnienie w kPa, w exif obrazów zapisywana jest także wartość przeliczenia tego ciśnienia na wysokość nad poziomem morza wyrażona w metrach (m) i stopach (ft). Wysokości w metrach wyrażane są z krokiem 10m, wysokość w stopach podawana jest natomiast z krokiem 1 stopy. Przelicznik jest ustawiony zapewne zgodnie z definicją atmosfery wzorcowej ISA (stosowanej też np. w lotnictwie).

    Miałem okazję robić ostatnio zdjęcia w Zieleńcu i we Wrocławiu - wysokości zapisane w metadanych obrazów z grubsza odpowiadały wysokościom n.p.m. tych lokalizacji. Przy okazji - wbudowany GPS przy włączonym manometrze zapisywał stale 0 m n.p.m.
    Obecnie z przyjemnością używam: Tough TG-4 + FotoKite 180

  7. #37
    Awatar Kasio
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    South Poland
    Posty
    24
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Wartość atmosfery wzorcowej jest używana w lotnictwie ale dopiero powyżej 8000m,i wartość ta wynosi 1013,25 hPa,poniżej tej wysokości, wysokościomierz barometryczny reguluje się wg. danych z lokalnych "stacji pogodowych". Dlatego też w tym aparacie są spore rozbieżności co do wskazań,a kalibrować się powinno ciśnienie a nie aktualną wysokość,ale jako że ta opcja w aparacie jest tylko "bajerem" nie możemy wymagać dokładnych wskazań.
    Zapraszam Flickr Kasio

  8. #38
    Awatar JacSlo
    Dołączył
    Apr 2017
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    27
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kasio Zobacz posta
    Wartość atmosfery wzorcowej jest używana w lotnictwie ale dopiero powyżej 8000m (...)
    Oczywista sprawa - atmosfera rzeczywista jest w zasadzie wszędzie inna niż ta uznana za wzorcową (dla której przyjęto arbitralnie pewne wartości parametrów meteorologicznych na poziomie morza, wskazując przy tym jedną szerokość geograficzną dla której mają one obowiązywać). Lotnicy muszą dokonywać przeliczeń biorąc choćby pod uwagę temperaturę powietrza w miejscach pomiędzy którymi się przemieszczają. Niemniej, sama definicja (abstrahując od tego kto i gdzie ją wykorzystuje) może stanowić podstawę do oszacowania (zgrubnego, co jest dla mnie oczywiste) wysokości liczonej już od poziomu morza.

    Nie znam sposobu przeliczania ciśnienia na wysokość w przypadku TG-4 - jakiś mniej lub bardziej uniwersalny przelicznik musi być jednak stosowany. Ponieważ sprzęt ten trafia "pod strzechy" na całym świecie zapewne zastosowano metodę, która sprawdzi się w różnych miejscach naszego globu.
    Obecnie z przyjemnością używam: Tough TG-4 + FotoKite 180

  9. #39
    Awatar Kasio
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    South Poland
    Posty
    24
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez JacSlo Zobacz posta
    Wysokości w metrach wyrażane są z krokiem 10m, wysokość w stopach podawana jest natomiast z krokiem 1 stopy.
    Mam pytanie ,skąd wziąłeś tą wartość 1 stopy ? ,u mnie wskazania wysokości gdy ustawie na stopy przeskakuje co 33 stopy.W momencie kalibracji też jest co 33 ft.
    Zapraszam Flickr Kasio

  10. #40
    Awatar JacSlo
    Dołączył
    Apr 2017
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    27
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    @Kasio - Hmmm. To sugeruje po prostu przybliżony przelicznik z metrów na stopy. Muszę to sprawdzić - może zbyt optymistycznie przyjąłem, że widoczne wartości jedności w stopach oznaczają rozdzielczość 1 stopy, gdy tymczasem wynikają one z przeliczenia kolejnych 10-tek metrów...
    Obecnie z przyjemnością używam: Tough TG-4 + FotoKite 180

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 5.07.11, 14:40
  2. Małpka z rawami
    By Pieciek in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 27.05.09, 00:39
  3. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 5.09.06, 11:22

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.