Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: TG-4 - Twardziel z RAWami

  1. #11
    | OlyJedi Awatar apz
    Dołączył
    Mar 2009
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Posty
    17.045
    Siła reputacji
    261
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pafcio Zobacz posta
    Już jest dostępny. Ktoś kupił?
    Po bliskich spotkaniach z obrazem z TG-2 nie jestem kandydatem na jego nabywcę, co nie oznacza, że taki aparat zwłaszcza z RAW-ami nie ma swoich zalet.

    Też chętnie poczytam o zaletach o użytkowników tego aparatu.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 3.06.15 o 07:58
    Z Olympusclubem na Santorini; ; Pażdziernikowe Cyklady; Obrazki apezeta; apzetowe IRenki; Maroko...; tu są RAW-y apezeta....
    E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; L 15/1,7; mZD 12-100/4; S.150/2,8; ZD 12-60; ZD 50-200 || X-T1,:X-M1;Samy 12/2; Samy 8/2,8, XF 35MM 1:2 WR XF 50mm 1:2 WR...

  2. #12
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    2.300
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    TG-4 można używać do 15m albo sobie kupić dodatkową obudowę, 15m do snorkelingu wystarcza i widzę dużo dobrych sampli w sieci z tego aparatu.

    Problem w tym, że niektórzy potrzebują mały niekomplikowany aparat do trzymania przy sobie przy każdym nurkowaniu. Te osoby nawet nie mają pojęcia co to jest RAW.
    Choć nie widziałem ciekawych zdjęć podwodnych z Nikona AW130 to maksymalna głębokość operacyjna tego aparatu 30m spełnia oczekiwania co tego rodzaju aparatu.

  3. #13
    | OlyJedi Awatar Hrr
    Dołączył
    May 2009
    Mieszka w
    Las Palmas
    Posty
    735
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Tego tylko temu modelowi brakowało! Tg-2 jak na małpkę robi super zdjęcia, wiec tu chyba gorzej niż tam nie będzie a w obróbce będą większe możliwości.
    Pozdrawiam

    Zapraszam na Instagrama

  4. #14
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Dołączył
    Mar 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1.003
    Siła reputacji
    94
    Moja galeria
    Dzisiaj doszedł robi świetne makra w opcji mikroskop... Niestety przysłona 2.0 nie do końca jest użyteczna w tej funkcji bo przy takich zbliżeniach domyka się do ponad 4. Mam też problem z ISO nie zapamiętuje mi nastawów i po każdym wyłączeniu robi mi się restet i mam auto... I tak świetny kadr muszki niestety mam na ISO 800... Muszę się zgłębić w instrukcję jak zapamiętać ustawy....

  5. #15
    Awatar Kasio
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    South Poland
    Posty
    24
    Siła reputacji
    8
    Moja galeria
    Odświeżę temat,w trybie "P" "A" u mnie ustawienia ISO są zapamiętywane,natomiast w "C1" i "C2" już nie ,do puki w menu - "ustawienia trybu własnego" nie zapiszesz tych ustawień.Mam pytanie, czy ustawienie wartości ISO ma wpływ na nagrywanie filmu ?
    Zapraszam Flickr Kasio

  6. #16
    | OlyJedi
    Dołączył
    Aug 2011
    Posty
    4.678
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Mam pytanie, w instrukcji do TG-4 zostało napisane że:

    W przypadku nagrywania filmu Time Lapse przez długi czas należy użyć
    zasilacza sieciowego USB-AC.
    próbowałem wykorzystać tę możliwość i lipa - podłączenie zasilacza sprawia że możliwe jest jedynie przeglądanie zdjęć, uruchomieniu menu, ale za Chiny ludowe nie wiem jak uruchomić sekwencję zdjęć do Time Lapse.

    ma może ktoś jakieś pomysły?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

  7. #17
    | OlyJedi Awatar snuffi
    Dołączył
    Dec 2008
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Posty
    447
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    wyciągnij baterię, podłącz zasilacz, włącz aparat
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

  8. #18
    | OlyJedi
    Dołączył
    Aug 2011
    Posty
    4.678
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez snuffi Zobacz posta
    wyciągnij baterię, podłącz zasilacz, włącz aparat
    dzięki za poradę, niestety tak to nie działa Czy coś źle robię? To powinien być specjalny zasilacz montowany w miejsce baterii? W instrukcji nic o tym nie jest napisane, więc zakładam że powinien wystarczyć ten do ładowania aparatu. Może potrzebny jest jakiś mocniejszy? Ten z zestawu daje prąd 0,5A, złącze jest USB więc nie jest problem podpiąć coś silniejszego 1 czy 2A, ale nie chcę sobie zwędzić nowego aparatu.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

  9. #19

    Dołączył
    Jun 2009
    Posty
    2
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam!

    Mam pytanie bardzo wazne dla mnie odnosnie tego kompaktu... czy uzywając aplikacji Olympus Share na telefon i polaczeniu sie z aparatem przez wifi moge sterowac kompensacja ekspozycji z poziomu telefonu? Chcialbym uzyskac bracketing ekspozycji: 5 klatek ze skokiem o 1 EV lub nawet wiecej, wg specyfikacji jest taka opcja w tym kompakcie ale z 3 klatkami i skokiem o 1/3 ev, a to za mało dla mnie

    pozdrawiam

  10. #20
    | OlyJedi
    Dołączył
    Aug 2011
    Posty
    4.678
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    jeśli pytasz o to, czy po ustawieniu na statywie, za pomocą telefonu, tak by nie poruszyć kompozycji, możesz wykonać serię zdjęć z różną, ręcznie nastawianą kompensacją naświetlenia to odpowiem Ci że możesz. Korekta naświetlenia jest dostępna w przedziale +-2eV ze skokiem 0,3 eV.

    Natomiast przy zdalnym sterowaniu nie ma (chyba nie znalazłem) opcji włączenia zdjęć z backetingiem (tzn. tak żeby aparat automatycznie serię zdjęć zrobił) dostępne są tylko tryby iAuto, P, A, mikroskop (z wariantami) i zdjęcia nocne (z wariantami)
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 5.07.11, 13:40
  2. Małpka z rawami
    By Pieciek in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 26.05.09, 23:39
  3. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 5.09.06, 10:22

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.