Jak Cię zakres ogniskowych nie ogranicza to daj sobie spokój z wymianą a te 1,5k odłóż na czas jak już będziesz musiał zmienić sprzęt.
Ale to moje zdanie.
Jak Cię zakres ogniskowych nie ogranicza to daj sobie spokój z wymianą a te 1,5k odłóż na czas jak już będziesz musiał zmienić sprzęt.
Ale to moje zdanie.
Jacek
Ja chetnie przygarne tego XZ-2.
Zamiana XZ-2 na lustro, to strzal w kolano...
Absolutnie nie widze zadnych przeslanek do zakupu lustra dla przecietnego Kowalskiego, XZ-2 to genialny aparat, ktorym mozna wszystko obleciec, kto nie umi, to moze powinien rozwazyc zmiane zainteresowania, a nie wymiane aparatu...
pozdroofka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Jeśli Ciebie to dziwi, to tym bardziej niczego nie zmieniaj. Tak ma być. XZ2 to z grubsza równoważnik cropa z kitem i dośc dokładny równoważnik 4/3 z kitem (nie ważne jakie ISO ustawi, własnie ta róznica w ISO kompensuje wielkość matrycy). Się powtórzę: kup sobie YN460II, opanuj błyskanie w sufit i ewentualnie bardziej zaawansowane techniki, to będzie bardzo widoczna różnica, a za zaoszczędzone pieniądzede kup coś dziecku i żonie![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Jeśli już to lustro z jakąś jasną stałką da Ci większe możliwości, z kitem to tak średnio będzie.
Co do tych ostrości/nieostrości to taki popularny syndrom przesiadki z kompaktu na lustro
W kompaktach wyostrzanie jpg-ów jest bardzo mocne, nienaturalne.
Pozdr
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz
stary fotografowałeś plakat, o jakim rozmyciu mówisz, jeżeli chcesz uzyskać rozmycie tła na skutek małej GO to zły przykład, jeżeli rozmycie to mydło to wada obiektywu.
sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce
www.k2-stal.pl
To co napiszę to nie jest absolutnie złośliwość. Moja rada - zainwestuj w jakąś dobrą książkę do fotografii. Zobaczysz jak zmieni się jakość Twoich zdjęć robionych dowolnym aparatem. Zmiana sprzętu przy poziomie Twojej wiedzy nic nie da.
Witam !
1.Przejscie na lustrzanke + 2 obiektywy w cenie 1500 zl to troche za malo tym bardziej, ze dwa ciemne szkla pogorsza Ci prace AF i
podniosa szybciej ISO.
Po mimo wielu rozwiazan technologicznych "wysokie iso" i tak... Nieco bokiem wychodzi dla DR i jakosci obrazu i radze lepiej jak jest to mozliwe unikac
wysokiego ISO stad... lepiej jest miec jednak jakies... Jasne szklo.
2.Zwiekszysz gabaryty sprzetu i jego gorsza mobilnosc zacznie Ciebie z czasem uwierac.
Kiedys mi to nie przeszkadzalo, ale teraz z wiekiem czlowiek zrobil sie bardziej gabarytowy i nieco leniwszy do dzwigania dodatkowych ciezarow.
3.Szybkosc AF puszki bedzie lepsza ale przy ciemnych szklach z trafianiem w cel w gorszych warunkach oswietleniowych moze byc roznie.
4.XZ-2 mozna spokojnie robic zdjecia dziecka w ruchu tak samo, jak wieloma innymi aparatami o lepszych jak i gorszych parametrach.
Nie bedzie to to samo co praca w Canonem z jasnym szklem USM ale jako Canonowiec daje sobie w wielu przypadkach rade
poczciwym XZ-2 jak i innymi maluszkami i... tel. komorkowym wlacznie
5.Moze ochlon z pomyslu... Poczekaj... Fotografuj tym co masz... Dozbieraj wiecej kasy i na spokojnie zrob analize co warto miec w przyszlosci.
Wez pod uwage jakiej jakosci szkla oferuja rozne systemy i ile bedzie Ciebie kosztowala taka zmiana systemu.
I czy na pewno warto ?
Z mojego podworka jakis czas temu znajomy sprzedal caly sprzet Nikona i kupil Fuji X10 i jak do tej pory zakochal sie w tym aparacie
Jak widze... Coraz wiecej znajomych kombinuje... Jak miec cos jednego i malego co daje przyzwoita jakosc obrazu
Mysle tutaj glownie o amatorach co lubia pstrykac dla przyjemnosci a nie o przyszlych zawodowcach ktorzy musza
przy wyborze sprzetu miec zupelnie inne potrzeby i wymagania.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Widzę że masz chęci na zmianę... Zostaw xz-2 i jak dobierasz kasę to może olek em 10 plus jakaś stałka...
Jak jesteś z Łodzi to mogę Ci pożyczyć książkę o fotografii oraz udostępnić E-pl5 + 20 1.7 - moim zdaniem ten zestaw jest lepszym wyborem niż lustrzanka z kitem
Witam !
Jakosc fot bedzie powalajaca tyle tylko, ze jedna ogniskowa to nieco za malo aby mowic o... funkcjonalnosci i robieniu fot na szerokim kacie oraz
uzyskiwanie zakresu sredniego tele do wyciagania bawiacych sie dzieci.
W tym przypadku wieksza funkcjonalnosc bedzie mial XZ-2.
Dla EPL-5 mozna uzyc szkiel: 12mm/2.0, 20mm/1.7, 45mm/1.8 i 75mm/1.8 + wizjer... i bedzie ogolnie swietna jakosc obrazu
tyle tylko, ze cala kwota wyniesie znacznie powyzej 1500 zl
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 14.04.15 o 16:13
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak