Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Olympus xz-2 - czy wymieniać na lustrzankę?

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria
    Jak Cię zakres ogniskowych nie ogranicza to daj sobie spokój z wymianą a te 1,5k odłóż na czas jak już będziesz musiał zmienić sprzęt.
    Ale to moje zdanie.
    Jacek

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Ja chetnie przygarne tego XZ-2.

Zamiana XZ-2 na lustro, to strzal w kolano...
    Absolutnie nie widze zadnych przeslanek do zakupu lustra dla przecietnego Kowalskiego, XZ-2 to genialny aparat, ktorym mozna wszystko obleciec, kto nie umi, to moze powinien rozwazyc zmiane zainteresowania, a nie wymiane aparatu...

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wojtek22 Zobacz posta
    ... automat wybrał ten sam czas 1/125. Olympus ISO 100, Nikony ISO 400...
    Jeśli Ciebie to dziwi, to tym bardziej niczego nie zmieniaj. Tak ma być. XZ2 to z grubsza równoważnik cropa z kitem i dośc dokładny równoważnik 4/3 z kitem (nie ważne jakie ISO ustawi, własnie ta róznica w ISO kompensuje wielkość matrycy). Się powtórzę: kup sobie YN460II, opanuj błyskanie w sufit i ewentualnie bardziej zaawansowane techniki, to będzie bardzo widoczna różnica, a za zaoszczędzone pieniądzede kup coś dziecku i żonie
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jeśli już to lustro z jakąś jasną stałką da Ci większe możliwości, z kitem to tak średnio będzie.
    Co do tych ostrości/nieostrości to taki popularny syndrom przesiadki z kompaktu na lustro
    W kompaktach wyostrzanie jpg-ów jest bardzo mocne, nienaturalne.
    Pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    stary fotografowałeś plakat, o jakim rozmyciu mówisz, jeżeli chcesz uzyskać rozmycie tła na skutek małej GO to zły przykład, jeżeli rozmycie to mydło to wada obiektywu.
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    To co napiszę to nie jest absolutnie złośliwość. Moja rada - zainwestuj w jakąś dobrą książkę do fotografii. Zobaczysz jak zmieni się jakość Twoich zdjęć robionych dowolnym aparatem. Zmiana sprzętu przy poziomie Twojej wiedzy nic nie da.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wojtek22 Zobacz posta
    Witam,
    Widzę tu wielu fanów aparatu xz-2. Też go posiadam i jestem zadowolony. Jednak zastanawiam się nad wymianą na lustrzankę. Tylko nie wiem, czy nie będę żałował. Podobno lepsze jest wrogiem dobrego

Oczekuję, że: przede wszystkim lustrzanka będzie szybciej ostrzyć - reagować. Da większą możliwość robienia dobrych zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych (dzięki większemu użytecznemu ISO). Pozwoli na lepszej jakości zdjęcia w pomieszczeniach - bez użycia lampy. Da mi też lepszą lampę w body w razie potrzeby. Zyskam też większą możliwość wykadrowania wybranego fragmentu zdjęcia dzięki lepszej rozdzielczości.
    Tylko czy faktycznie zyskam zamieniając super jasny obiektyw xz-2 na lustrzankę z kitowym obiektywem? Może ktoś ma porównanie?

Mam budżet ok 1500 zł. Zakładam w miarę nowy sprzęt używany, np.: Nikon 5100 lub (jak się uda) 5200 z kitowym obiektywem 18-55 VR II. Wydaje się, że jest to niezły sprzęt w zasięgu przy tej kwocie. Zastanawiam się jednak czy mając kitowy obiektyw F 3,5-5,6 faktycznie uzyskam lepsze efekty? xz-2 robi też świetnie filmy, szybko łapie ostrość w ruchu. Czy tutaj nie stracę na Nikonie? Robię przede wszystkim zdjęcia/filmy dzieci w ruchu. Przydałaby się szybsza reakcja. Nie przepadam za ustawianymi zdjęciami. Pomaga tu dobry tryb seryjny w xz-2. Jednak kolejne zdjęcia nie są już ostrzone w przypadku dziecka w ruchu. Lubię też zdjęcia przyrody: zwierzęta, ptaki (tu mam nadzieję za jakiś czas na obiektyw 55-200). Oraz trochę zdjęcia roślin, kwiatów. Najlepiej byłoby zrobić zdjęcia w tych samych warunkach każdym z aparatów, ale nie mam takiej możliwości. Może ktoś ma takie porównanie? Nie brałem pod uwagę aparatów, które nie posiadają w body lampy ani wizjera optycznego. Też ruchomy ekran LCD - przynajmniej w zakresie takim jak w xz-2 wydaje się bardzo przydatny.

Rozpisałem się trochę, ale chciałem określić oczekiwania. Z góry dziękuję za wszystkie opinie.
    Witam !

1.Przejscie na lustrzanke + 2 obiektywy w cenie 1500 zl to troche za malo tym bardziej, ze dwa ciemne szkla pogorsza Ci prace AF i
    podniosa szybciej ISO.

Po mimo wielu rozwiazan technologicznych "wysokie iso" i tak... Nieco bokiem wychodzi dla DR i jakosci obrazu i radze lepiej jak jest to mozliwe unikac
    wysokiego ISO stad... lepiej jest miec jednak jakies... Jasne szklo.

2.Zwiekszysz gabaryty sprzetu i jego gorsza mobilnosc zacznie Ciebie z czasem uwierac.
    Kiedys mi to nie przeszkadzalo, ale teraz z wiekiem czlowiek zrobil sie bardziej gabarytowy i nieco leniwszy do dzwigania dodatkowych ciezarow.

3.Szybkosc AF puszki bedzie lepsza ale przy ciemnych szklach z trafianiem w cel w gorszych warunkach oswietleniowych moze byc roznie.

4.XZ-2 mozna spokojnie robic zdjecia dziecka w ruchu tak samo, jak wieloma innymi aparatami o lepszych jak i gorszych parametrach.
    Nie bedzie to to samo co praca w Canonem z jasnym szklem USM ale jako Canonowiec daje sobie w wielu przypadkach rade
    poczciwym XZ-2 jak i innymi maluszkami i... tel. komorkowym wlacznie

5.Moze ochlon z pomyslu... Poczekaj... Fotografuj tym co masz... Dozbieraj wiecej kasy i na spokojnie zrob analize co warto miec w przyszlosci.
    Wez pod uwage jakiej jakosci szkla oferuja rozne systemy i ile bedzie Ciebie kosztowala taka zmiana systemu.

I czy na pewno warto ?

Z mojego podworka jakis czas temu znajomy sprzedal caly sprzet Nikona i kupil Fuji X10 i jak do tej pory zakochal sie w tym aparacie
    Jak widze... Coraz wiecej znajomych kombinuje... Jak miec cos jednego i malego co daje przyzwoita jakosc obrazu

Mysle tutaj glownie o amatorach co lubia pstrykac dla przyjemnosci a nie o przyszlych zawodowcach ktorzy musza
    przy wyborze sprzetu miec zupelnie inne potrzeby i wymagania.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar luzaczek82
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Widzę że masz chęci na zmianę... Zostaw xz-2 i jak dobierasz kasę to może olek em 10 plus jakaś stałka...

Awatar ralfbutton
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak jesteś z Łodzi to mogę Ci pożyczyć książkę o fotografii oraz udostępnić E-pl5 + 20 1.7 - moim zdaniem ten zestaw jest lepszym wyborem niż lustrzanka z kitem

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ralfbutton Zobacz posta
    Jak jesteś z Łodzi to mogę Ci pożyczyć książkę o fotografii oraz udostępnić E-pl5 + 20 1.7 - moim zdaniem ten zestaw jest lepszym wyborem niż lustrzanka z kitem
    Witam !

Jakosc fot bedzie powalajaca tyle tylko, ze jedna ogniskowa to nieco za malo aby mowic o... funkcjonalnosci i robieniu fot na szerokim kacie oraz
    uzyskiwanie zakresu sredniego tele do wyciagania bawiacych sie dzieci.

W tym przypadku wieksza funkcjonalnosc bedzie mial XZ-2.

Dla EPL-5 mozna uzyc szkiel: 12mm/2.0, 20mm/1.7, 45mm/1.8 i 75mm/1.8 + wizjer... i bedzie ogolnie swietna jakosc obrazu
    tyle tylko, ze cala kwota wyniesie znacznie powyzej 1500 zl

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 14.04.15 o 16:13
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak