Pragnę przypomnieć, że kolega blade100 pytał o plecak lowepro 400aw, o statywie nie wspominał, kosztuje 369zł (najtaniej w ceneo), jest to typowy plecak wyłącznie pod sprzęt foto, duży (30.3x25.3x46 cm), jednokomorowy.
Jaki sens ma kupowanie takiego plecaka pod sprzęt mikro, który zajmie jego niewielką część a przegródki etc. będą tylko przeszkadzać. W zbliżonej cenie mogę sobie przebierać w plecakach turystycznych, np. Deutera gdzie mam do wyboru masę rozmiarów, kolorów, systemów nośnych (!), które ten zjadają na śniadanie. To po pierwsze.
Po drugie - w ogóle koncepcja plecaka, który muszę co chwilę ściagać/zakładać po to by zrobić zdjęcie/zmienić obiektyw jest dla mnie nie do przyjęcia. O ile przy lustrach i dużych, ciężkich obiektywach się sprawdza, a raczej ciężko znaleźć alternatywę to jaki sens ma to w m43? W małą (17 x 17 x 18 cm) torbę Lowerpro EX120 wkładam EM5, 7-14, 12-40, 75-300 i jeszcze jest miejsce. Lekkie, ramienia nie urwie, cały czas wszystko pod ręką.
Gdy potrzebuję zabrać coś więcej (wodę, statyw (!), kurtkę czy koszulkę do przebrania) biorę plecak rowerowy (lekki i wygodny), obiektywy idą do futerałów na pasku. Znowu lekko, wygodnie, wszystko cały czas pod ręką i bezpiecznie (z plecaka dużo łatwiej sprzęt ukraść) a nie muszę co chwilę sięgać do plecaka. W razie załamania pogody, czy jak już zdjęć nie robię wszystko ląduje w plecaku. W takim przypadku dwie komory mi nie potrzebne (a w każdym razie na sprzęt foto), wkłady foto etc. tylko zawadzają. Na jedniodniowe letnie wycieczki przetestowane m. in. w Tatrach i dla mnie to najlepsze rozwiązanie. Na zimowe czy dłuższe wyjazdy ta sama koncepcja tylko biorę większy plecak.
Plecak foto podobny jak wymieniony mam i używam jedynie do samolotu i na delegacje, gdy biorę laptop, nie trzeba tego daleko nosić a w przegródki wkładam zasilacze/ładowarki i różne pierdółki. Jak idę robić zdjęcia to i tak go zostawiam w bagażniku czy hotelu.
Taka jest moja koncepcja, jak ktoś jednak woli plecak foto nic tylko kupować.
Pełna zgoda, akurat używam torby pod siedzenie oraz pod ramę ale nie robię wypadów powyżej jednego dnia i mi to wystarcza.