Mam pytanie ,
ponieważ aparat jest młody , czy miał ktoś już styczność z działaniem af z szkłami typu 9-18 , 11-22 lub 14-54 , czy poprawiło się coś względem starszego modelu. Pytam bo mam dylemat zakupowy - prawdpodobne rzucę si na ten model lub em1 , wiem że jedynka radzi sobie z duzym 43 "normalnie" ale z tymi szkłami jest to znowu zestaw słusznych gabarytów , a to jest jedna z przyczyn mojego powrotu do tego systemu.
Teraz drugie pytanie czy , nie miałem nigdy em1 w rękach , jak przedstawia się gabarytowo, wagowo , np. z gripem - czy zachowuje nadal swój kompaktowy charakter - czy robi się już kobyłka , np. z takim 14-54 , czy obraz w wizjerze jest przyjemny ( mam a77 i tam w słoneczny dzień jest tak sobie - duży kontrast) .
Generalnie myślełem o zakupie nowej piątki np z 14-150 , a najlepiej z 9-18 tyle że cena tego szkła bardzo studzi -tak samo jak 12-40.
14-150 wychodzi w miarę dobrze w zestawie tyle e w zasadzie drugi koniec tego szkła czyli 150 mnie kompletnie nie interesuje , zdjęcia tele to ułamek moich pstryków.
Dlatego myślałem też o em 1z jakimś mikro i posiłowanie się uzywkami systemu 43.
Jakie jest Wasze zdanie , dzięki.