Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: omd em 5 mk2 i szkła 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

omd em 5 mk2 i szkła 4/3

Mam pytanie ,
    ponieważ aparat jest młody , czy miał ktoś już styczność z działaniem af z szkłami typu 9-18 , 11-22 lub 14-54 , czy poprawiło się coś względem starszego modelu. Pytam bo mam dylemat zakupowy - prawdpodobne rzucę si na ten model lub em1 , wiem że jedynka radzi sobie z duzym 43 "normalnie" ale z tymi szkłami jest to znowu zestaw słusznych gabarytów , a to jest jedna z przyczyn mojego powrotu do tego systemu.
    Teraz drugie pytanie czy , nie miałem nigdy em1 w rękach , jak przedstawia się gabarytowo, wagowo , np. z gripem - czy zachowuje nadal swój kompaktowy charakter - czy robi się już kobyłka , np. z takim 14-54 , czy obraz w wizjerze jest przyjemny ( mam a77 i tam w słoneczny dzień jest tak sobie - duży kontrast) .

Generalnie myślełem o zakupie nowej piątki np z 14-150 , a najlepiej z 9-18 tyle że cena tego szkła bardzo studzi -tak samo jak 12-40.
    14-150 wychodzi w miarę dobrze w zestawie tyle e w zasadzie drugi koniec tego szkła czyli 150 mnie kompletnie nie interesuje , zdjęcia tele to ułamek moich pstryków.
    Dlatego myślałem też o em 1z jakimś mikro i posiłowanie się uzywkami systemu 43.

Jakie jest Wasze zdanie , dzięki.
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    raczej nic się nie zmieniło w stosunku do mk I
    duże 9-18 spokojnie daje rade przy widoczkach
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    Mam pytanie ,
    ponieważ aparat jest młody , czy miał ktoś już styczność z działaniem af z szkłami typu 9-18 , 11-22 lub 14-54 , czy poprawiło się coś względem starszego modelu. Pytam bo mam dylemat zakupowy - prawdpodobne rzucę si na ten model lub em1 , wiem że jedynka radzi sobie z duzym 43 "normalnie" ale z tymi szkłami jest to znowu zestaw słusznych gabarytów , a to jest jedna z przyczyn mojego powrotu do tego systemu.
    Teraz drugie pytanie czy , nie miałem nigdy em1 w rękach , jak przedstawia się gabarytowo, wagowo , np. z gripem - czy zachowuje nadal swój kompaktowy charakter - czy robi się już kobyłka , np. z takim 14-54 , czy obraz w wizjerze jest przyjemny ( mam a77 i tam w słoneczny dzień jest tak sobie - duży kontrast) .

Generalnie myślełem o zakupie nowej piątki np z 14-150 , a najlepiej z 9-18 tyle że cena tego szkła bardzo studzi -tak samo jak 12-40.
    14-150 wychodzi w miarę dobrze w zestawie tyle e w zasadzie drugi koniec tego szkła czyli 150 mnie kompletnie nie interesuje , zdjęcia tele to ułamek moich pstryków.
    Dlatego myślałem też o em 1z jakimś mikro i posiłowanie się uzywkami systemu 43.

Jakie jest Wasze zdanie , dzięki.
    Jest jak było. Przyspieszyło 75/1,8, nie wiem jak 20/1,7...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Dzięki apz .Mam jeszcze pytanie do użytkowników em1 - jak jest rzeczywiście z tymi darkami w praktyce, czy przy długich ekspozycjach pojawiają się jakieś niejednorodności obrazu?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam, a powiedzcie mi (aktualnie e-3 zd50 i stare 14-54) jak bym chciał kupić nową puszkę to obiektywy z dużego 4/3 normalnie działają z nowymi body?
    E-3, FL-50, ZD50, ZD14-54

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sebus504 Zobacz posta
    Witam, a powiedzcie mi (aktualnie e-3 zd50 i stare 14-54) jak bym chciał kupić nową puszkę to obiektywy z dużego 4/3 normalnie działają z nowymi body?
    Nie mam starego 14-54 tylko nowy, ale napiszę Ci co u mnie działa i jak:
    14-54 v.II - szybkość jak na E-500, 100 % trafień
    ZD 50 - baaardzo wolno, ale zawsze trafia
    70-300 - dość szybko i zawsze celnie
    14-35 - dość szybko i perfekcyjnie
    9-18 - szybkość taka se, ale 100 % trafień
    Sigma 30/1,4 - wolno i czasami nie trafia
    Sigma 150/2,0 - tylko ręczne ostrzenie
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Ja kupiłem OM-D M1, właśnie ze względu na stare szkła.
    Jakoś nie widzę większych problemów. Oczywiście potrzebna jest przejściówka np.:

4/3: E-520, E-3, ZD 50/f2, ZD 12-60/f2.8-4, ZD 50-200/f2.8-3.5
    m 4/3: OM-D M1, mZD 25/f1.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    dzięki , wiem że potrzebna jest mmf , ale jeżeli zdecyduje się na olka to będzie raczej em1 , miałem obydwa w ręku i po jedynce czuć jednak jakość .Mogłem na bieżąco porównać do xt1 , obydwa z gripem , i jedynka chyba ciut lepiej wykonana , ale różnice bardzo małe w jakości.
    Czy ma ktoś linki do ciekawych fotek przykładowych z em1 w sieci , (nie chodzi mi o te z serwisów testowych) ?