Robiłem ostatnio zdjęcia przy pięknej, słonecznej pogodzie. Na ESP ani jedno zdjęcie nie wyszło niedoświetlone bardziej, niż o 1/3 EV. Najczęściej były naświetlone prawidłowo bądź z korektą na minus, żeby uniknąć przepałów.
Robiłem ostatnio zdjęcia przy pięknej, słonecznej pogodzie. Na ESP ani jedno zdjęcie nie wyszło niedoświetlone bardziej, niż o 1/3 EV. Najczęściej były naświetlone prawidłowo bądź z korektą na minus, żeby uniknąć przepałów.
Jak pisałem mój E400 wrócił z serwisu. Stęskniony za robieniem zdjęć wypadłem w plener w sobotę 19.04 z obiektywem 40-150. Po kilku zdjęciach włos mi się zjeżył, co jest? z kąd takie jasne zdjęcia?(pogoda była nieciekawa, pochmurno). Zrobiłem jeszcze kilka zdjęć i w te pędy do kompa. A tu na kompie histogram w większości zdjęć znajdował się dokładnie po środkuTylko te najpóźniej robione zdjęcia były może trochę nienaturalne wyciągnięte. I nagle mnie olśniło sprawdzić firmware. Zaradny serwis uaktualnił mi firmware do v1.2.
Idąć za ciosem poczekałem do nocy i założyłem FL36 i co. Znów miłe zaskoczenie. Zdjęcia w trybie TTL Auto w końcu dobrze doświetlone!!!
Nie chciałem od razu ogłaszać sensacji. Poczekałem na słoneczną pogodę. W ostatnią niedzielę żona robiła zdjęcia przez przednią szybę samochodu szczytom Tatr widocznych z "zakopianki". Na display'u wydawało się że z 0EV aparat przepalił te zdjęcia. Oglądanie na PC pokazało, że są bardzo ładnie naświetlone. Widać wszystko od czarnej tapicerki po obłoczki na niebie i śnieg. Najwidoczniej aktualizacja załatwiła całą sprawę z poprawieniem doświetlenia, chociaż opis aktualizacji: "Compatibility with ZUIKO DIGITAL 2.0x Teleconverter EC-20." nic o tym nie mówi.
Po aktualizacji wcale nie używam korekty +EV, o wiele częściej -EV, ale to może z przyzyczajenia do tonacji.
Wygląda na to że lekiem na całe zło niedoświetlenia jest aktualizacja do v1.2 (E400).![]()
![]()
![]()
[QUOTE=lukast;138075]Nie napisałem że oddaję do serwisu, ale że się nad tym zastanawiam. Jakoś nie przekonują mnie Ci wszyscy którzy twierdzą że wszystko ok, że to zależy jaki rodzaj pomiaru, jaki punkt się mierzy, pod jakim kątem, itd... Zgoda - ma to wpływ, ale ludzie - to jest aparat za kupe kasy!. Po prostu nie mogę zrozumieć czemu lustrzanki Nikona, Canona doświetlają zdjęcia bez problemu (a sprawdzalem juz Nikona D40x i Canona 400D). To samo ujęcie i tylko Olek sobie nie radzi, a wspomniane modele radzą sobie pięknie. Mój Olek nie umie prawidłowo naświetlić zdjęcia wewnątrz pomieszczenia i każe zdjęcie potrzebuje kompensacji +0.7 - +1.0 EV. Coś w takim razie z pewnością nie tak ?
Tocz to nawet zwykła, leciwa cyfrówka którą posiadam (Canon A75) radzi sobie z naświetleniem zdjęcia bez problemu. Stąd moja złość i pomysł by sprzęt serwisować...
Zobacz moje posty też mam (miałem) ten problem z lampą wbudowaną
na razie jadę na manualu przeważnie błysk na full, F5,6-6 i iso 200-320
Czy próbował Kolega uaktualnić software w korpusie?